Κόσμος
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 11:36

Μεξικό: Οι Αρχές διέσωσαν 22 ξένους που είχαν απαχθεί σε ξενοδοχείο

Οι μεξικανικές Αρχές διέσωσαν χθες, Τρίτη, 22 ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κουβανοί και Αϊτινοί, οι οποίοι είχαν απαχθεί νωρίτερα την ίδια μέρα από ενόπλους που εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί στο κεντρικό Μεξικό, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής.

Οι μεξικανικές Αρχές διέσωσαν χθες, Τρίτη, 22 ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κουβανοί και Αϊτινοί, οι οποίοι είχαν απαχθεί νωρίτερα την ίδια μέρα από ενόπλους που εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί στο κεντρικό Μεξικό, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής.

Οι ένοπλοι απήγαγαν επίσης 16 Μεξικανούς όταν εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Sol y Luna στην Ματεουάλα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 195 χιλιομέτρων βόρεια της Σαν Λουίς Ποτοσί, της ομώνυμης πρωτεύουσας της πολιτείας.

Οι Μεξικανοί αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα, αλλά για τους ξένους υπηκόους χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση διάσωσης σε απομακρυσμένη περιοχή δίπλα στον δρόμο μεταξύ της Ματεουάλα και της πολιτειακής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Αρτούρο Γκάρσα Χερέρα.

Οι ξένοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην πόλη Σαν Λουίς Ποτοσί για να τους παρασχεθεί τροφή και ιατρική βοήθεια. Το γραφείο του Γκάρσα δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την διάσωσή τους ή με το αν κάποιοι από τους ξένους τραυματίστηκαν.

Μολονότι οι περισσότεροι από τους ξένους που διασώθηκαν ήταν Αϊτινοί και Κουβανοί, νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταξύ αυτών βρίσκονταν κάποιοι πολίτες της Βενεζουέλας, ανέφερε επίσης το γραφείο του Γκάρσα σε ανακοίνωσή του. Τρεις ανήλικοι και μια έγκυος βρισκόντουσαν επίσης ανάμεσα στους ξένους που διασώθηκαν.

"Θα ενημερώσω το ινστιτούτο μετανάστευσης ώστε να εμπλακεί καθώς δεν γνωρίζουμε το μεταναστευτικό καθεστώς αυτών των ανθρώπων", σημείωσε επίσης ο Γκάρσα.

Πολλοί μετανάστες που ελπίζουν να καταφέρουν να φτάσουν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους στο ταξίδι τους προς τη χώρα αυτή και έχουν αναφερθεί απαγωγές, εκβιασμοί, βιασμοί ακόμη και φόνοι. Κάποιοι αναγκάζονται να δουλέψουν για τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία μάχονται για τις διαδρομές που ακολουθεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τον Ιούνιο, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περίπου 3.300 μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στο Μεξικό από τον Ιανουάριο λόγω της αμερικανικής συνοριακής πολιτικής έχουν απαχθεί, βιαστεί, πέσει θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων ή δεχθεί επίθεση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters