Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός ωστόσο, το σημαντικό είναι να μην σταματήσει διότι αποτελεί το «κλειδί» για την αποκλιμάκωση της πανδημίας όπως λέει στη «Ν» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι χαμηλός ωστόσο, το σημαντικό είναι να μην σταματήσει διότι αποτελεί το «κλειδί» για την αποκλιμάκωση της πανδημίας όπως λέει στη «Ν» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στο ερώτημα για το πότε θα κοπάσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο καθηγητής επεσήμανε ότι η πραγματική απάντηση είναι ότι όλο αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό εμβολιασμού. Αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός ακόμα και με αυτό τον χαμηλό ρυθμό που έχουμε σήμερα, μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Στο ερώτημα που οφείλεται η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών ο καθηγητής εξηγεί ότι οφείλεται στα πολλά τεστ που διεξάγονται, γιατί βοηθά στην μείωση της μετάδοσης ενώ, είναι απόρροια του καύσωνα και των πυρκαγιών διότι ο κόσμος απομονώθηκε και τα κρούσματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μειώθηκαν. Επίσης, συμβάλει και ο εμβολιασμός που έχει αυξηθεί φτάνοντας στο 55% όμως, όπως επισημαίνει, δεν αρκεί ο εμβολιασμός από μόνος του, χρειάζονται τα τεστ καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των μέτρων (αποστάσεις και ατομική υγιεινή). «Αυτή η πτωτική πορεία στα κρούσματα θα αντιστοιχίσει και σε μείωση θανάτων και διασωλήνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα», τονίζει ο καθηγητής.
Πιθανή μία κορύφωση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου
Ωστόσο, συμπληρώνει ότι αυτό που παρατηρούν στις καταγραφές τους τις τελευταίες 2 ημέρες, είναι μια μικρή ανατροπή στην πτωτική πορεία με το ρυθμό αναπαραγωγής να έχει πέσει κάτω του 1%. «Η επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές καθώς και η έναρξη της κοινωνικής ζωής στις πόλεις έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινά μια μικρή επιβράδυνση της πτωτικής πορείας των επιδημιολογικών στοιχείων τις 2 τελευταίες ημέρες» όπως λέει χαρακτηριστικά. Το 4ο κύμα που ζούμε αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον καθηγητή έδωσε μια κορύφωση μέσα στον Αύγουστο όμως πιθανότατα να δώσει μία ακόμα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Τότε κατά τη γνώμη του θα δούμε αποτελέσματα από την επιστροφή σε σχολεία, εργασία και κοινωνικές εκδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εικόνα της Αθήνας είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 24ωρα. Θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκη θα δείξει μια αρκετή αύξηση επιδημιολογικού φορτίου το αμέσως επόμενο διάστημα και θα πιεστεί ίσως το σύστημα υγείας όμως δεν θα είναι σημαντική πίεση κατά τη γνώμη του. Ο λόγος είναι το διαφορετικό μοτίβο ζωής που ακολουθούν εκεί οι άνθρωποι, διότι κάνουν πολλές σύντομες εξορμήσεις στις κοντινές πόλεις. Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη απομόνωση του πληθυσμού.
Ένα αποτελεσματικό μέτρο
Κλείνοντας ο καθηγητής τόνισε ότι ένα μέτρο που δεν έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όπως φαίνεται σε άλλα κράτη που το χρησιμοποιούν, είναι αυτό της απολύμανσης του αέρα στους κλειστούς χώρους. Η Δανία που έχει ρίξει βαρύτητα σε τέτοιου είδους μέτρων έχει άρει του περιορισμούς στην κοινωνία.
Ο καθηγητής έχει προτείνει και στο παρελθόν την απολύμανση του αέρα σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην αγορά συσκευών απολύμανσης και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σύμφωνα με έρευνες της ομάδας HERACLES, οι συσκευές απολύμανσης κλειστών χώρων μειώνουν το ιικό φορτίο από 55-70%, ενώ με τη χρήση τους μειώνεται το σωματιδιακό φορτίο, η συγκέντρωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, μειώνεται έως και 96%.