Πολιτική
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 16:43

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίζεται ο νόμος - Ψυχραιμία συνιστά η Γιαννάκου

Ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του στις 6 μ.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φοιτητές προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς του ηλεκτρικού σταθμού «Ειρήνη», και μέλη του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αίτημα να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εγγραφή των αποφοίτων της Νομικής στο ΔΣΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/13/1312390.htm .

Στις γενικές συνελεύσεις των σχολών αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων και την Παρασκευή θα συγκληθεί εκ νέου και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Για την Πέμπτη, ημέρα επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν στη χώρα μας, έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κάλεσμα στο φοιτητικό κίνημα να απαιτήσει την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τις πορείες, απηύθυνε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε την παραπομπή στο δικαστήριο δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών, άσχετων με τους κουκουλοφόρους, και έκανε λόγο για κυβερνητικό στόχο αξιοποίησης της προβοκατόρικης δράσης των κουκουλοφόρων για να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα, να το συκοφαντήσουν και να το τρομοκρατήσουν.

«Η κρατική βία ενυπάρχει και στην ουσία των μέτρων που παίρνονται. Οταν παίρνονται μέτρα αντιλαϊκά είναι και αυτό μια μορφή βίας», τόνισε η κα Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον ρ/σ «ΑΛΦΑ». Εκανε λόγο για αστυνόμευση του φοιτητικού κινήματος, τονίζοντας ότι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Χρησιμοποιούν, ανέφερε η ΓΓ του ΚΚΕ, τους κουκουλοφόρους για να συκοφαντούνται οι αγώνες και να φεύγει από τη μέση η ουσία. Αύριο, η κα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και η κλιμακούμενη καταστολή σε βάρος του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος»

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απέρριψε τα περί κρατικής βίας και τόνισε πως η αστυνομία καλείται να εκτελέσει το καθήκον της και το πράττει αποτελεσματικά.

Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, τονίζοντας πως η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλει να υπηρετήσει τη γνώση.

Η άποψη ότι «κι αν ψηφιστεί ο νόμος-πλαίσιο για την παιδεία δεν θα εφαρμοστεί» συνιστά κατάλυση της δημοκρατίας - πόσο μάλλον όταν διατυπώνεται μέσα στη Βουλή, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Για μειοψηφίες που ελέγχουν και κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια μίλησε ο κ. Πάγκαλος, ασκώντας έντονη κριτική στα κόμματα της Αριστεράς http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/13/1312332.htm , προκαλώντας την αντίδρασή τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/13/1312379.htm .

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ για μια συνάντηση μαζί του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία. Ο κ. Αλαβάνος για το ίδιο θέμα θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που θα συζητηθεί την Παρασκευή http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/13/1312302.htm .