Η Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν πέθανε ο Μιτεράν, επειδή δεν ήθελε να μιλήσει άσχημα για τον νεκρό είχε δηλώσει: «Ηταν ένας γνήσιος Ευρωπαίος που ενσάρκωνε όλες τις ποιότητες της χώρας του».
Αυτό το σχόλιο επιφυλλάσσει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» για το γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα ήταν ξανά υποψήφιος για το ύψιστο αξίωμα. «Ως πολιτικός ενσάρκωνε πολλά από αυτά που θεωρούνται κακές πλευρές της Γαλλίας και τις εκμεταλλεύονταν προς ίδιον όφελος... γοητευτικός, ασυνεπής, επιβλητικός, με αλλαζονική εμφάνιση και χωρίς κανέναν ενδοιασμό... Υπήρξε ανάλογα με τα κέφια του οπαδός του προστατευτισμού και του ελευθέρου εμπορίου, γκωλικός και ατλαντιστής, φεντεραλιστής και ευρωσκεπτικιστής. Λένε ότι στη δημοκρατία οι λαοί έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν. Στη Γαλλία άξιζε κάτι καλύτερο».
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποτιμώντας τη 12χρονη θητεία του Ζακ Σιράκ, κάνει λόγο για ήττες και ύπουλα χτυπήματα, αλλά και για απροσδόκητες επιτυχίες και απογοητεύσεις. «Ανάμεσα στον Σιράκ και τους οπαδούς του, δημιουργήθηκε ένα χάσμα πολλαπλών παρεξηγήσεων, διότι ο Σιράκ δεν ήταν ουσιαστικά δεξιός, αλλά και δεν ήθελε να ομολογήσει, πως ήταν δέσμιος ενός ρόλου που του επέβαλε η ζωή και η φιλοδοξία του».
«Πρόκειται για έναν πολιτικό άνδρα, που χρημάτισε περισσότερα χρόνια πρόεδρος από ό,τι όλοι οι άλλοι πρόεδροι της Γαλλίας, για έναν άνδρα που παραδίδει την εξουσία εθελουσίως, χωρίς την ετυμηγορία των ψηφοφόρων ή της ιστορίας» σχολιάζει η ιταλική «Corriere della Sera».
«Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος με τις ευκαιρίες που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του; Φοβερά λίγα. Η χώρα είναι ουσιαστικά εκεί, από όπου την παρέλαβε το 1995. Οποιος και να ανέλθει μετά τον Σιράκ στον προεδρικό θώκο, πρέπει να τρέξει ολοταχώς για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο».
Για τους Financial Times ο Σιράκ υπήρξε «ο αιώνιος οπορτουνιστής, που άλλαξε θέσεις σε πολλά ζητήματα», «είπε τα πάντα και τα αντίθετά τους».
DEUTSCHE WELLE, ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο