Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.
Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου. «Στα σχολεία χθες έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης στην πληρότητά της. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η καλύτερη είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους μεμψιμοιρούν και επιδιώκουν την τελμάτωση» είπε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος. Όπως σημείωσε, «μέσα από τέτοιες πολιτικές, μέσα από τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούν στο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες, οι νέες και οι νέοι και οι γονείς τους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για τους νέους και όχι να τους χρησιμοποιείς ως μέσο μικροπολιτικής ή μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι, δυστυχώς, επειδή ακριβώς είναι προσανατολισμένοι προς αυτό, αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς» υποστήριξε.
Όπως επισήμανε, «είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα, εκτός από τη γκρίνια, δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;» διερωτήθηκε.
Κατά τον κ. Οικονόμου, φέτος υπάρχει «το πολύτιμο δώρο της επιστήμης», το εμβόλιο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα μέλη των οικογενειών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει, υπογράμμισε.
«Ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων» συνέχισε και εξήγησε πως σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε, θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: ένα τεστ κάθε ημέρα, είπε.
«Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων» συμπλήρωσε.
Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως το φετινό σχολείο θα είναι πολύ διαφορετικό: Κάθε τετράχρονος μαθητής θα έχει θέση στα νηπιαγωγεία. Θα κάνει Αγγλικά, ενώ ξεκινά και η καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας με νέες θεματικές που στόχο έχουν να εφοδιάσουν τους μαθητές με δεξιότητες ήπιες, ψηφιακές, δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας.
Επιπλέον, από φέτος θα λειτουργήσουν σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι, καθώς και τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στη χώρα. Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ τα σχολεία ενισχύονται με 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη Γενική Εκπαίδευση, «τους πρώτους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή.
Το σχολείο αλλάζει, η δημόσια εκπαίδευση γίνεται πιο ποιοτική και η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι απαιτείται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι στις αίθουσες και το σχολείο να τους δώσει τη γνώση και τη μόρφωση που αξίζουν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.