Τη δομή του νέου οργανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προετοιμασία ενάντια σε μελλοντικές κρίσεις υγείας με την ανάπτυξη «ιατρικών αντιμέτρων» αποκαλύπτουν επίσημα έγγραφα που επικαλείται το Euractiv.
Τη δομή του νέου οργανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προετοιμασία ενάντια σε μελλοντικές κρίσεις υγείας με την ανάπτυξη «ιατρικών αντιμέτρων» αποκαλύπτουν επίσημα έγγραφα που επικαλείται το Euractiv.
Εμβόλια, αντιβιοτικά, ιατρικός εξοπλισμός, χημικά αντίδοτα, θεραπευτικά, διαγνωστικά τεστ και εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), όπως γάντια και μάσκες, αναφέρονται ως «ιατρικά αντίμετρα» στην πρόταση της Κομισιόν.
Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του νέου οργανισμού, που θα ασχολείται κυρίως με τη βιοασφάλεια και την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων υγειονομικής προστασίας (HERA) θα αναλυθούν λεπτομερώς σε συζήτηση στις 14 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του 27μελούς Σώματος των Επιτρόπων. Στη συνέχεια, θα εγκριθεί επίσημα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να γνωστοποιηθεί η πρόταση.
Η σύσταση του νέου οργανισμού ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, με στόχο να γίνει ο βασικός παράγοντας για την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να προλαμβάνει, να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης διασυνοριακής υγείας.
«Ο COVID-19 δεν θα είναι η τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον κόσμο για τη δημόσια υγεία, ούτε θα είναι απαραίτητα η χειρότερη», γράφει αξιωματούχος της ΕΕ στα έγγραφα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση «των συνεχών και αυξανόμενων κινδύνων, όχι μόνο πανδημιών αλλά και απειλών όπως η βιοτρομοκρατία».
Η ανακοίνωση του οργανισμού HERA, ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2022 μετά από μια σύντομη μεταβατική φάση, αναμένεται να είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης που θα εκφωνήσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου.
Οι κύριες αποστολές του νέου οργανισμού θα είναι η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών τόσο στην ετοιμότητα όσο και στην αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των στρατηγικών εξαρτήσεων εντός της ΕΕ που σχετίζονται με τα εξής: ανάπτυξη, παραγωγή, προμήθειες, αποθήκευση και διανομή ιατρικών αντιμέτρων.
Ο οργανισμός θα έχει δύο διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας ανάλογα με το αν εφαρμόζεται στη φάση της ετοιμότητας ή το χρόνο της κρίσης. Στη «φάση ετοιμότητας», ο νέος οργανισμός θα κατευθύνει επενδύσεις και δράση για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ετοιμότητας για νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.
Όταν όμως ενεργοποιηθεί η φάση έκτακτης ανάγκης, δημιουργείται ένα Συμβούλιο Κρίσεων Υγείας για να συντονίσει την επείγουσα δράση ως απάντηση στις κρίσεις. Η φάση έκτακτης ανάγκης θα περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό παρακολούθησης των αντιμέτρων που σχετίζονται με την κρίση, χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και τη δημιουργία απογραφής ιατρικών αντιμέτρων που σχετίζονται με την κρίση.
Με πληροφορίες από Euractiv