Πολιτιστικά
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 09:02

Αποκαλυπτική παράσταση, μέσα στη μυθική βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής παρουσιάζει την παράσταση «Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα» του  Χριστόφορου Αντωνιάδη, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη  «IOLAS», για τρεις μόνο βραδιές, στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. -με ελεύθερη είσοδο, στη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα [Δημοκρατίας 8, Αγ. Παρασκευή].

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής παρουσιάζει την παράσταση «Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα» του  Χριστόφορου Αντωνιάδη, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη  «IOLAS», για τρεις μόνο βραδιές, στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. -με ελεύθερη είσοδο, στη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα [Δημοκρατίας 8, Αγ. Παρασκευή].

Ιούνιος 2014.  Η εγκαταλελειμμένη Βίλα Ιόλα ανοίγει, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό μετά από 27 ολόκληρα χρόνια. Τα φώτα του σπιτιού ξανανάβουν και η παράσταση «Alexandros Iolas» για τη ζωή και το έργο του διάσημου μαικήνα της τέχνης, πραγματοποιείται στην κεντρική σάλα. Η αίθουσα γεμίζει ασφυκτικά για τέσσερις ημέρες. Ακολουθούν οι sold out παραστάσεις, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2015), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (2017) και στον προαύλιο χώρο της Βίλας Ιόλα (2018).

Σεπτέμβριος 2021. Η Βίλα Ιόλα ανήκει πια στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Οι εργασίες για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κοσμήματος θα αρχίσουν σύντομα. Προτού λοιπόν ηχήσουν τα κομπρεσέρ και τα τρυπάνια, ο Δήμος αποφάσισε να αποχαιρετήσει την τωρινή μορφή του σπιτιού και να γιορτάσει το ξεκίνημα της νέας εποχής για τη Βίλα Ιόλα με την πραγματοποίηση μιας ολοκαίνουριας παράστασης, με τίτλο «Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα». Η εν λόγω παράσταση έρχεται μετά και την παρουσίαση του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Iolas Wonderland» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 2021), να κλείσει τον κύκλο μιας 9χρονης μαγικής πορείας.

Η έκδοση του Νίκου Σταθούλη

Η  ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα αναδύεται από τις σελίδες του βιβλίου «IOLAS» του συγγραφέα Νίκου Σταθούλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ροδολίβος», βασισμένη σ’ ένα σπάνιο και πολύτιμο υλικό, με πολύωρες ηχογραφημένες προσωπικές αφηγήσεις και συζητήσεις του Ιόλα με τον συγγραφέα, φωτογραφίες, αλληλογραφία και σπάνια ντοκουμέντα.

Με πολύτιμες προσωπικές σημειώσεις και καταγραφές από τη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα, όπως τη βίωσε από κοντά ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του Αλεξανδρινού συλλέκτη, ξετυλίγεται  η προσωπικότητά του από τον συγγραφέα που επέλεξε και όρισε ο ίδιος ο Ιόλας, ως βιογράφο του, με επιστολή του, από τον Δεκέμβριο του 1985.

Τριαντατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του κοσμοπολίτη Μαικήνα της Τέχνης, που ανέδειξε τους μεγάλους του Σουρεαλισμού και της Pop Art, o μύθος του Αλέξανδρου Ιόλα, όχι μόνο αντέχει στον χρόνο, αλλά, γιγαντώνεται, αποτελώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης.

Η τόσο γεμάτη ζωή του Ιόλα, έτσι όπως την αποτυπώνει με τη γοργή γραφή του και την ώριμη, κατασταλαγμένη ματιά του ο Νίκος Σταθούλης, μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, στα ευρωπαϊκά σαλόνια της τέχνης και της διανόησης και, στην εξέλιξη και πρωτοπορία της Αμερικής ως το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις αφηγήσεις του Ιόλα, ο αναγνώστης μαθαίνει άγνωστες λεπτομέρειες για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα -όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Άγγελος Σικελιανός-, αλλά και για τους ανθρώπους που εκείνος πίστεψε και υποστήριξε με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και ενστικτώδες όραμα,  ώστε να περάσουν στο καλλιτεχνικό Πάνθεον -όπως ο Giorgio De Chirico, o Max Ernst, o Rene Magritte, ο Andy Warhol και πολλοί άλλοι διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες.

Σκοπός του βιβλίου δεν είναι μία νοσταλγική περιγραφή της εκκωφαντικής ζωής του Αλέξανδρου Ιόλα, που αγάπησε την Ελλάδα όσο κανέναν τόπο, ενώ σ’ αυτήν την ίδια την Ελλάδα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, βίωσε καταστάσεις, που τον τραυμάτισαν.

Σκοπός του βιβλίου, που για πρώτη φορά αποτυπώνει τη ζωή του Ιόλα σε μια δομή, η οποία ισορροπεί ανάμεσα σε κατάλογο έκθεσης και θεατρικό έργο, είναι η τεκμηρίωση της πνευματικής κληρονομιάς που έχει αφήσει αυτός ο μοναδικός και «παγκόσμιος»  Έλληνας, και, εν τέλει, η γνωριμία του με τη νέα γενιά.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Αντωνιάδης, πρωτότυπη μουσική: Menex / Σκηνικά: Μαρία Καβαλιώτη, ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Κανελάκη / Couture Headpieces-Accessories: Despotnia / Φωτισμοί: Αλέξανδρος Φιλιακούδης.

Εμφανίζονται οι: Αδαμαντία Θεοφιλάκου, Εβελίνα Εμβαλωμένου και ο Χριστόφορος Αντωνιάδης.

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η Κράτηση Θέσεων / Περιορισμένες Θέσεις)
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6982 997542 / Ώρες επικοινωνίας : 10.00 - 13.00 & 18.00 - 20.00

[email protected]