Πολιτική
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 08:53

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση, η τοποθέτηση Πάγκαλου για τα κόμματα της Αριστεράς, που δεν υπακούουν στο νόμο, η έλευση Πούτιν στην Αθήνα για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και τα ενισχυμένα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων, οι επόμενες κινήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και το μπόνους που ετοιμάζεται να μοιράσει ο ΟΤΕ σε στελέχη του, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 20.000 νέες θέσεις εργασίας με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Με κίνητρο επίδομα ανεργίας στις επιχειρήσεις.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Συναγερμός για τη δίψα του καλοκαιριού. Ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα χτυπήσει πολλές πόλεις, αλλά και νησιά της Ελλάδας.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 12.629 ευκαιρίες για εργασία. 4.457 νέες προσλήψεις - 7.502 θέσεις προκηρύσσονται άμεσα.

* Η ΑΥΓΗ: Διγλωσσία για τη βία. Ο πόλεμος κατά της νεολαίας πλήττει όλη την κοινωνία.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιος έστησε την απάτη με την δήθεν ραδιενέργεια στο νοσοκομείο "Μεταξά" για να δυσφημιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κόκκινος συναγερμός" στην Αθήνα λόγω Πούτιν και διαδήλωσης.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεν πάει άλλο αυτό το χάλι. Κατακραυγή και από κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, για τα κλειστά πανεπιστήμια και τα επεισόδια.

* ΕΘΝΟΣ: Στο σκαμνί ο νόμος για τα ΑΕΙ. Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδιάζουν τα πανεπιστήμια.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ερχομός Πούτιν και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, προκαλούν... Κυβερνητική ημικρανία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπουρλότο Πάγκαλου στα κόμματα της Αριστεράς. Προκαλεί νέες φουρτούνες στην ηγέτιδα τάξη του ΠΑΣΟΚ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το νερό νεράκι. Στο κόκκινο η αγωνία για τη λειψυδρία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θεόδωρος Πολύδωρας. Ως πραίτωρ χτύπησε πάλι. Αποδοκιμασία και νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

* ΕΣΤΙΑ: Χωρίς προοπτικές οι φοιτητές. Τα βαθύτερα αίτια της εξεγέρσεως.

* ESPRESSO: "Έρχομαι να βρω τον Αλεξ". Μιλάει ο Βέλγος Κάλαχαν που εξιχνίασε την "υπόθεση Ντιτρού".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ευρώπη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε εξέλιξη το "μεγάλο παιχνίδι" επιρροής σε κλίμα πόλωσης.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Αποφάσεις δράσης για το κλίμα. Κ. Καραμανλής: Στην πρώτη γραμμή η προστασία του περιβάλλοντος.

* ΤΑ ΝΕΑ: Πριμ μαμούθ σε στελέχη του ΟΤΕ. Θα κοστίσει 15 έως 20 εκατ. ευρώ.

* Η ΝΙΚΗ: Εμπαιγμός οι αυξήσεις. Σφυροκόπημα από αντιπολίτευση στη Βουλή για την εισοδηματική πολιτική.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για κατάργηση στην πράξη του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

* ΧΩΡΑ: Κεραυνοί Πάγκαλου σε αρνητές των νόμων. "Μειοψηφίες τρομοκρατών στα Πανεπιστήμια".

* City Press: Έκτακτα μέτρα κατά της λειψυδρίας. Δοκιμασία για τον τουρισμό, την παραγωγή ενέργειας, τους αγρότες και τη δασοπροστασία.

* Metro: Συναγερμός για το συλλαλητήριο. Επί ποδός κυβέρνηση, Αστυνομία, συνδικαλιστές και κόμματα για το νέο πανεκπαιδευτικό.

* Metropolis: Σχέδιο αντιμετώπισης για τις "πληγές" του καλοκαιριού. Σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας, των πυρκαγιών, αλλά και της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αργός θάνατος της βιομηχανίας. Βόρεια Ελλάδα: μαύρα μαντάτα για την οικονομία.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: 20.000 άνεργοι στη δουλειά μέσω του ΟΑΕΔ.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στην τελική ευθεία δύο "χρυσοί" διαγωνισμοί. Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Λειψυδρία

Σύμφωνα με την City Press "δοκιμασία για τον τουρισμό, την παραγωγή ενέργειας, τους αγρότες και τη δασοπροστασία. Κ. Καραμανλής: Πολιτεία και ενεργοί πολίτες θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συντονίσει την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης. Γ. Σουφλιάς: Τα προβλήματα εστιάζονται σε ορισμένες πόλεις, στη Θεσσαλία και στο φράγμα του Πολυφύτου".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "περιορισμοί στην υδροδότηση και την άρδευση, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση για τις άδειες των δημ. υπαλλήλων. Καραμανλής: Προτεραιότητα ο αγώνας για το περιβάλλον".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης, έθεσε την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που είχε ως αντικείμενο τις αλλαγές στο κλίμα".

Η Metropolis τονίζει ότι "σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας, των πυρκαγιών, αλλά και της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι. Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν. Χρηματικά πρόστιμα σε όσους σπαταλούν ενέργεια. Τι θα γίνει με τα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "επιπτώσεις στη χώρα μας έχει ήδη το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε ήδη μέτρα κατά της λειψυδρίας στην Κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ υπάρχει ανησυχία για παρατεταμένη ξηρασία και του χρόνου. Λόγω του κινδύνου πυρκαγιών, οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζονται και η Πυροσβεστική ενισχύεται με ελικόπτερα. Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής την αντιμετώπιση του φαινομένου, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα δώσει τη μάχη μαζί με τους ευαισθητοποιημένους πολίτες".

Πάγκαλος

Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "σφοδρή επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς εξαπέλυσε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ως Πολύδωρας και πραίτωρ εμφανίσθηκε χθες ο Θ. Πάγκαλος. Νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, που τον αποδοκίμασε. Η Αστυνομία φοβάται μήπως υπάρξει νεκρός, όπως ο Καλτεζάς το 1985. ΚΚΕ καλεί ΣΥΝ να περιφρουρηθούν από τους κουκουλοφόρους. Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή για τα γεγονότα κατέθεσε ο Α. Αλαβάνος. Κάλεσμα του Ν. Κωνσταντόπουλου στον ΣΥΝ να πάρει αποστάσεις από ακραίες καταστάσεις".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέες φουρτούνες δημιουργούνται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις σχέσεις του Κινήματος με τα κόμματα της Αριστεράς, από την έντονη κριτική που άσκησε χθες ο "συνήθης ύποπτος" Θόδωρος Πάγκαλος, στα κόμματα της Αριστεράς".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος λένε "όχι" στην αδιαλλαξία, στην ανυπακοή στο νόμο και στο "λουκέτο" στα πανεπιστήμια και θέτουν προ των ευθυνών τους τα κόμματα της Αριστεράς. Οργισμένες αντιδράσεις ΚΚΕ-ΣΥΝ για Πάγκαλο, αμηχανία Αλαβάνου για την επιστολή Κωνσταντόπουλου. Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου-Αλαβάνου. Το ΠΑΣΟΚ "άδειασε" τον Πάγκαλο".

Πούτιν

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "φρούριο θα είναι από σήμερα η πρωτεύουσα και επί ποδός θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικού. Αφορμή η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η αυριανή διαδήλωση που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα των επεισοδίων και δεν θέλει να επισκιαστεί η τελετή για τον πετρελαιαγωγό Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολης. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ απεφάνθη ότι ο νόμος-πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "απόψε φτάνει στην Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπογραφή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης- η άφιξή του συμπίπτει με την ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων στην Ευρώπη, που από τη μία ωθούν χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, στις ενεργειακά πλούσιες αγκάλες της Μόσχας και από την άλλη ενθαρρύνουν πρώην σοβιετικούς δορυφόρους, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, να πλειοδοτούν σε φιλοαμερικανισμό, προσφέροντας την επικράτειά τους για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ".

ΑΕΙ

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "περίεργη ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με συστάσεις προς όλους και "ιδιαίτερα στους διοργανωτές" της αυριανής πορείας, να λάβουν μέτρα "περιφρούρησης της συναθροίσεως προκειμένου να διεξαχθεί ειρηνικά, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύεται ότι η πραγματική αιτία της φοιτητικής εξεγέρσεως είναι ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο οποίος ψηφίσθηκε χθες στην Βουλή. Οι περισσότερες διατάξεις του είναι οι ηπιότερες δυνατές, σε σημείο ώστε να θεωρούνται ανεπαρκείς. Και δεν δικαιολογούν τέτοια αντίδραση εκ μέρους των φοιτητών, οι οποίοι μάλλον ευχαριστημένοι θα έπρεπε να αισθάνονται, αφού η Κυβέρνησις προέβη σε σοβαρές υποχωρήσεις έναντι των αρχικών της θέσεων".

ΟΤΕ

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "μπόνους ύψους 15-20 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να μοιράσει σήμερα και σε "προνομιακή τιμή" ο ΟΤΕ σε περίπου 200 στελέχη του".

Συλλαλητήριο

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, όπου τέθηκε επί τάπητος το συλλαλητήριο. Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση, είναι η ανάγκη ψυχραιμίας και άμυνας για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Οι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας ζητούν να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και αύριο με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να εκφράσουν την ανησυχία τους και να βρεθεί τρόπος για εκτόνωση της κρίσης".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "μπορεί τυπικά να ψηφίστηκε ο νόμος - πλαίσιο, αλλά φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Συνελεύσεις στις σχολές, μπλόκα στους δρόμους και τους σταθμούς, συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, αύριο Πέμπτη, είναι ήδη προγραμματισμένα και δίνουν τον τόνο αυτής της συνέχειας".

H metro υποστηρίζει ότι "σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση, Αστυνομία, συνδικαλιστές και κόμματα, ενόψει του αυριανού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, το οποίο γίνεται σχεδόν 48 ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από την Ολομέλεια της Βουλής".

Διγλωσσία

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με διγλωσσία επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τη θέση του κατηγορουμένου για την ένταση και την έκρηξη βίας. Στα λόγια εμφανίζεται υπέρ της ψυχραιμίας και της αυτοσυγκράτησης, ενώ από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διοχετεύονται ειδήσεις για τη χρήση πλαστικών σφαιρών στο αυριανό συλλαλητήριο. Ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της νεολαίας πλήττει την κοινωνία μας, τη χώρα, και προκαλεί εύλογη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Αντιπολίτευση

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "καταιγιστικά πυρά από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ για την αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, δέχθηκε χθες η κυβέρνηση. Της καταλόγισαν ότι με την πολιτική της προσφέρει "δωράκια στους λίγους και μείωση εισοδήματος στους πολλούς", με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα της φτώχειας".

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Espresso υποστηρίζει ότι "σε πόλεμο...εκδοτών και καναλαρχών τείνει να εξελιχθεί η αντιπαράθεση σε δημοτικό επίπεδο του Κώστα Σκανδαλίδη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αθηναίων, και του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. Και αυτό γιατί η δημοτική παράταξη του κ. Σκανδαλίδη κυκλοφορεί free press εφημερίδα με όλα τα τεκταινόμενα στο δήμο, ενώ την ίδια στιγμή ο Νικήτας βρίσκεται στην τελική ευθεία για δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, πέραν του ραδιοφωνικού που διαθέτει εδώ και χρόνια ο δήμος. Η ενημέρωση στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!".

Ραδιενέργεια

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "τεράστια και ποικίλα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της απάτης που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη ραδιενέργειας στο νοσοκομείο "Μεταξά" του Πειραιά, εγείρονται μετά και τα απολύτως καθησυχαστικά αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων, τα οποία και καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μέγεθος της απάτης και της αγυρτείας από ορισμένους προβοκάτορες, οι οποίοι έχουν συμφέρον να στήνουν τέτοιες "κομπίνες" προκαλώντας πανικό και αναστάτωση στον κόσμο, με σκοπό να πλήξουν το κύρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας...".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δουλειά με μισθό και ένσημα για 20.000 ανέργους προβλέπει το νέο πρόγραμμα που ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ η περίοδος εφαρμογής του οποίου ξεκινά φέτος αφού εγκριθεί με απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης και ολοκληρώνεται εντός του 2009".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι προκηρύσσονται προσλήψεις άμεσα. Συγκεκριμένα : "1.003 στο υπ. Υγείας, 659 στο ΙΚΑ, 120 στα ΕΛ.ΤΑ. , 85 στο Θριάσιο, 75 στον ΕΛΓΑ, 29 στο Κτηματολόγιο, 19 στο ΙΔΕΚΕ" και προσθέτει " Πρόγραμμα επιδότησης (από τον ΟΑΕΔ) 20.000 ανέργων. Κατάρτιση για 15.000 γυναίκες. 1.212 εισακτέοι σε Στρατιωτικές Σχολές και Ιδρύματα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ