Κόσμος
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 12:50

Γερμανία: Οι συντάξεις στο επίκεντρο- «Φωνή» για τους νέους οι... Sinnfluencers

Δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι συναντήθηκαν την Κυριακή  για να συζητήσουν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι συναντήθηκαν την Κυριακή  για να συζητήσουν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Άρμιν Λάσετ από τον κυβερνών συνασπισμό CDU/CSU, προσπάθησε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις, επιτιθέμενος στον σοσιαλιστή αντίπαλό του Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας.

Ο Λάσετ επιτέθηκε στον Σολτς σε δύο μέτωπα: την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών και την άρνησή του να αποκλείσει ένα συνασπισμό με το ακροαριστερό κόμμα Die Linke σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Οι συντάξεις στο επίκεντρο

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle,  αφιερώθηκε στις συντάξεις, θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο Όλαφ Σολτς στον προεκλογικό του αγώνα.

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών διαβεβαιώνει ότι οι σημερινές συντάξεις θα παραμείνουν σταθερές, διότι «μπορεί να πληρώνουμε λιγότερες εισφορές από την εποχή του Χέλμουτ Κολ, αλλά έχουμε περισσότερους που πληρώνουν εισφορές» και υπόσχεται «στον 17χρονο που τελειώνει σήμερα το σχολείο και θα πληρώνει εισφορές για τα επόμενα 50 χρόνια ότι δεν θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης».

Όλα αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, που τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, γιατί αν τα ελλείμματα των ταμείων εξακολουθούν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε ουσιαστικά επιβαρύνετε αυτούς που λέτε ότι θα προστατεύσετε, δηλαδή τους νέους».

Από την πλευρά της η υποψήφια των Πρασίνων πρότεινε αυξημένη προσέλευση αλλοδαπών εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καταβάλλουν εισφορές, αλλά και μεγαλύτερη «βοήθεια για εκατομμύρια γυναίκες που θα ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν επαρκή στήριξη στην ανατροφή των παιδιών». 

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι κυριαρχούν στη γερμανική πολιτική

Το θέμα των συντάξεων αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία με την Wall Street Journal να τις χαρακτηρίζει «μακρινό όνειρο» για τους νεότερους ψηφοφόρους της χώρας.

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι έχουν ασκήσει καθοριστική επιρροή στις εκλογές στη Γερμανία. Καθώς η γηράσκουσα χώρα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με τους πολίτες άνω των 60 ετών να αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, οι συντάξεις γίνονται ο βασικός στόχος των μηνυμάτων των εκστρατειών των πολιτικών κομμάτων.

Να σημειωθει ότι στις 26 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 60,4 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός μειωμένος κατά 1,3 εκατομμυρία σε σχέση με τις τελευταίες γενικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια. Και πάνω από το μισό εκλογικό σώμα είναι άνω των 50 ετών.

Αυτή η αλλαγή είναι μέρος μιας ευρύτερης δημογραφικής αλλαγής στη Γερμανία καθώς παρατηρούνται περισσότεροι θανάτοι παρά γεννήσεις. Αλλά ενώ η μετανάστευση έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση του πληθυσμού της Γερμανίας, πολλοί από αυτούς τους μετανάστες δεν μπορούν να ψηφίσουν. Ως εκ τούτου, το εκλογικό σώμα της Γερμανίας μεγαλώνει και μικραίνει.

Καθώς ο πληθυσμός γερνά, υπάρχει μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων των γενεών στις εκλογές. Στις εθνικές εκλογές της Δυτικής Γερμανίας το 1987, το 23% των ψηφοφόρων ήταν κάτω των 30 ετών και το 26% ήταν άνω των 60. Για τις εκλογές του 2021, το γραφείο του Ομοσπονδιακού Αξιωματικού αναμένει ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών θα πέσει κάτω από 15% ενώ των άνω των 60 θα αυξηθεί πάνω από το 38%.

«Ακόμη και οι Πράσινοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους επειδή οι νέοι ψηφοφόροι, τους ψηφίζουν ούτως ή άλλως», σχολιάζει στη WSJ ο Βόλφγκανγκ Γκράντιγκερ, ένας 37χρονος συγγραφέας πολιτικών βιβλίων.

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, όσοι δηλαδή είναι πάνω ή κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης , δεν αποτελούν μόνο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Είναι επίσης πιο πιθανό να ψηφίσουν σε μια χώρα που συνήθως έχει ποσοστά συμμετοχής γύρω στο 70% για τις εθνικές κάλπες. 

Στις προηγούμενες γενικές εκλογές το 2017, συμμετείχε το 76% των ψηφοφόρων άνω των 70 και το 81% των ψηφοφόρων ήταν στα 60 τους. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ηλικίας 21 έως 24 ετών έφτασε το 67%. Ενώ δηλαδή το μερίδιο των νέων ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα είναι μικρό, η συμμετοχή τους είναι υψηλή.  

Οι Sinnfluencers διεκδικούν 

Αρκετοί νέοι στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι στις εκστρατείες δεν αναλύονται αρκετά τα ενδιαφέροντά τους. Την ώρα μάλιστα που αρκετές κυβερνήσεις, και κυρίως οι ΗΠΑ, προσπαθούν να προσελκύσουν τους νεαρούς ψηφοφόρους, οι πολιτικοί στη Γερμανία υπόσχονται σταθερότητα χωρίς αλλαγές, και συχνά με νοσταλγικό τόνο.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η WSJ, ότι οι προσπάθειες κινητοποίησης των νεότερων ψηφοφόρων και η εστίαση της προσοχής των κομμάτων στα θέματα που τους ενδιαφέρουν φέτος προέρχονται κυρίως προσωπικότητες που δεν ανήκουν στην πολιτική. Μάλιστα έχει επινοηθεί στη Γερμανία μια λέξη για τις νέες διασημότητες προερχόμενες από τα μέσα μαζικής δικτύωσης υποστηρίζουν πολιτικούς αλλαγές. Η λέξη «Sinnfluencer», αποτελεί σύνθεση των λέξεων «Sinn» (στα γερμανικά σημαίνει αίσθηση ή σκοπός), και influencer.

Παράδειγμα ενός Sinnfluencer είναι η 25χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Λουίζα Νόιμπαουερ η οποία σε ανάρτησή της στο Instagram, έδειξε τις εκτίμησείς της για τις κατά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιπροσωπεύει η πλατφόρμα κάθε κόμματος. «Υπάρχουν κόμματα σε αυτήν την κυβέρνηση που φρικάρουν μόνο με τη σκέψη ότι οι 16χρονοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν», δηλώνει, επισημαίνοντας την πρόσφατη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τη μείωση της ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ο Ρέζο, ένας Γερμανός YouTuber, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα.  Έχοντας γίνει γνωστός για τα μουσικά του βίντεο, έκανε την είσοδό του στο πολιτικό κύκλωμα όταν δημοσίευσε μια καυστική κριτική για την Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση Γερμανίας ή Χριστιανοδημοκράτες (CDU) λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.

Το CDU απάντησε με ένα έγγραφο που έλεγχε και διέψευδε τα αιτήματά του και σημείωσε ιστορικά χαμηλό ποσοστό 28,9% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές, ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν ιστορικό υψηλό 20,5% στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που επικεντρώθηκε στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ρέζο ανέβασε τον περασμένο μήνα ένα άλλο βίντεο κατά του CDU στο οποίο κατηγορεί το κόμμα για την διαχείριση των καταστροφικών πλημμύρων του φετινού καλοκαιριού και χαρακτηρίζει την κλιματική πολιτική του ως ανεπαρκή.  

Τι σχεδιάζουν τα κόμματα για τη νεολαία

Ο Σολτς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, καθιστώντας τη στέγαση πιο προσιτή και ενισχύοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Το συντηρητικό CDU και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) έχουν θέσει τις φορολογικές μειώσεις ψηλά στην ατζέντα τους.

Το FDP είπε ότι δίνει προτεραιότητα σε θέματα που είναι δημοφιλή στους νέους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάγκης για ψηφιοποίηση στα σχολεία εν μέσω Covid-19.

Εκπρόσωπος του SPD στράφηκε επίσης προς τους νέους υποψηφίους, βάζοντας 34 υποψήφιους κάτω των 30 ετών και περίπου 80 υποψήφιους κάτω των 35 ετών. Το κόμμα ζητά επίσης επενδύσεις σε σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και πίεση για κατάργηση της προσωρινής σύμβασης απασχόλησης που προσφέρεται συχνά στους νέους.

Ορισμένοι δημοσκόποι πιστεύουν ότι η έλλειψη εστίασης στους νεότερους ψηφοφόρους είναι πολιτικά επικίνδυνη. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα έχει κατακερματιστεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν έξι κόμματα στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με τρία πριν από 40 χρόνια και το δημοφιλέστερο κερδίζει στις δημοσκοπήσεις μόλις 25%.

Αυτό σημαίνει ότι μικρότερες ομάδες ψηφοφόρων θα μπορούσαν πλέον να επηρεάσουν πιο εύκολα το σχήμα της επόμενης κυβέρνησης, ειδικά φέτος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία κόμματα για πρώτη φορά.

naftemporiki.gr