Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:00

Ατρόμητα θαλάσσια drones θα εισβάλουν μέσα σε τυφώνες

Νέος τύπος θαλάσσιων αυτόνομων σκαφών θα μπαίνουν στην καρδιά ενός τυφώνα για να καταγράφουν χρήσιμα δεδομένα.

Η κατασκευή νέων αυτόνομων οχημάτων κάθε είδους και χρήσης είναι πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Μια νεοφυής εταιρεία της Σίλικον Βάλει, η Saildrone, παρουσίασε τα θαλάσσια drones που κατασκευάζει τα οποία όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους μπορούν να ταξιδεύουν στους ωκεανούς και να εισέρχονται μέσα σε τυφώνες για να καταγράφουν δεδομένα. Αν ένα θαλάσσιο ή εναέριο σκάφος βρεθεί μέσα σε ένα τυφώνα ακόμη και αν τελικά καταφέρει να επιβιώσει μέχρι να καταφέρει να βγει από αυτόν είναι βέβαιο ότι σχεδόν τίποτε σε αυτό δεν θα λειτουργεί ομαλά.

H Saildrone υποστηρίζει ότι τα αυτόνομα σκάφη της μπορούν να εισέρχονται μέσα σε τυφώνες και να επιβιώνουν από τους τρομερούς ανέμους και τα πελώρια κύματα με τα οποία βρεθούν αντιμέτωπα. Τα δεδομένα που θα καταγράφουν θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς και τη δυναμική των τυφώνων.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (NOAA). Βασικός στόχος είναι να μελετηθεί το πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πως αυξάνεται η ένταση τους. Ο πρόσφατος τυφώνας Άιντα που σάρωσε αρχικά τον Κόλπο του Μεξικού και στη συνέχεια τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ εξελίχθηκε μέσα σε 24 ώρες από ασθενής τυφώνας κατηγορίας 1 σε τυφώνα κατηγορίας 4 με ανέμους 210-250 χλμ./ώρα.

Τα drones θα συλλέγουν δεδομένα για το πώς η ενέργεια και η θερμότητα ανταλλάσσονται ανάμεσα στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν τα drones μέσα στους τυφώνες θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. «Κανείς δεν έχει παρατηρήσει μέχρι σήμερα τι συμβαίνει στα κύματα στο κέντρο ενός τυφώνα. Με την βοήθεια των καμερών που θα υπάρχουν στα drones θα δούμε πώς συμπεριφέρεται και πως μοιάζει το νερό» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Τζένικς, διευθύνων σύμβουλος της Saildrone.