Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 16:44

Σχέδιο αποχώρησης από το Ιράκ στη βάση του μοντέλου Ελ Σαλβαντόρ

Παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Μπους για πλήρη επικράτηση στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει ήδη σχέδιο αποχώρησης από τη χώρα, ισχυρίζεται η αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times», επικαλούμενη εκπροσώπους του στρατού και στελέχη του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού στρατού θα αποσυρθεί από το Ιράκ, αφήνοντας πίσω λίγες δυνάμεις, που θα επιφορτιστούν με την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Οι Αμερικανοί στρατηγοί θεωρούν πιο επιτυχημένο το μοντέλο που χρησιμοποίησαν στο Ελ Σαλβαντόρ. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως τις αρχές της δεκαετίας του '90, λιγότεροι από 100 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων προσέφεραν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση των κομμουνιστών ανταρτών. Μολονότι η επιχείρηση αυτή δέχθηκε έντονες επικρίσεις από πολλές πλευρές, από στρατιωτικής άποψης θεωρείται σήμερα, η μοναδική εναλλακτική λύση για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης καταστροφής.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να επιβάλει το Κογκρέσο την απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ. Το πιο πιθανό είναι ότι ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εάν διαπιστώσει, ότι παρά την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων, δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, τότε θα διατάξει την εφαρμογή του σχεδίου αποχώρησης».

Το αργότερο σε έξι μήνες το Πεντάγωνο θα αναλύσει εκ νέου την κατάσταση. Τότε θα κριθεί εάν έχει νόημα η συνέχιση των επιχειρήσεων.

DEUTSCHE WELLE