Κόσμος
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 17:33

Κ. Παπούλιας: Στρατηγικής σημασίας ο άξονας Αδριατικής που θα συνδεθεί με την Ιόνια οδό

Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κροατία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, χαρακτήρισε τον άξονα της Αδριατικής που θα συνδεθεί με την Ιόνια οδό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Ζάγκρεμπ και τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κροατίας και υπουργούς της κροατικής κυβέρνησης.

Οπως είπε ο κ. Παπούλιας, για το θέμα του άξονα 10 υπήρξε πλήρης σύμπτωση απόψεων και μάλιστα πρότεινε και έγινε δεκτό από τον Κροάτη ομόλογό του κ. Μέσιτς, ο άξονας αυτός να μην είναι μόνο οδικός ,αλλά και σιδηροδρομικός.

Εξάλλου ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας- Κροατίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, όπως στο Κόσοβο και τη Βοσνία. Ειδικότερα για το Κόσοβο, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιδειχθεί βιασύνη, ούτα να επιβληθεί μία λύση που δεν θα είναι διάρκειας.

Αποτιμώντας τις συναντήσεις και συνομιλίες του στην Κροατία, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος και ότι επιστρέφει στην Ελλάδα αισιόδοξος.

Οικονομικό Φόρουμ Ζάγκρεμπ

Το πρωί ο κ. Παπούλιας απηύθυνε χαιρετισμό στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ και αναφέρθηκε στις προσδοκίες των δύο χωρών από την περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι κεντρικός άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη είναι η προώθηση της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας όλων των κρατών της περιοχής. Και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

Αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ενισχυθεί η συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και να ενθαρρυνθεί παράλληλα η είσοδος κροατικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς ήδη στην Κροατία δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως είπε, υπάρχει προοπτική να αυξηθεί η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο κυβερνείο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβο Σαναντέρ.

Ακολούθως είχε συνάντηση με το δήμαρχο του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς, επισκέφθηκε το Μουσείο της πόλης του Ζάγκρεμπ, την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Κροατίας και είχε συνάντηση με το προεδρείο της.

\Πηγή ΑΠΕ