Κόσμος
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 18:55

Τσέκου: Ως τα τέλη Μαϊου το Κόσοβο θα αποκτήσει ανεξαρτησία

Την εκτίμηση, ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, το Κόσοβο θα αποκτήσει ανεξαρτησία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη Σερβία. Οι διαφωνίες της στο σχέδιο του κ. Αχτισάαρι σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων και τις επιδιώξεις της να καταστεί ισχυρός παράγοντας στη διεθνή πολιτική σκηνή», ανέφερε ο κ. Τσέκου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ «Βιέσνικ».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα προεδρεύουν το Μάιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δεν θα αφήσουν χαμένη την ευκαιρία, να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου, την περίοδο εκείνη. Σύμφωνα με τον ίδιο η Σερβία θα εκφράσει με «πολιτισμένο τρόπο» τη διαφωνία της και δεν θα αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέκου, η υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο σχέδιο του κ. Αχτισάαρι, ανοίγει το δρόμο σε πολλές χώρες να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ