Σε βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται η οικονομία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για τους ευάλωτους, τη μεσαία τάξη αλλά και τον κόσμο του επιχειρείν.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Σε βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται η οικονομία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για τους ευάλωτους, τη μεσαία τάξη αλλά και τον κόσμο του επιχειρείν.
Με «ατού» τους θετικούς οικονομικούς δείκτες - όπως αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για το ΑΕΠ- ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για «μέρισμα ανάπτυξης». Ουσιαστικά θα εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, κάνοντας αναφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Βασικό θέμα στην αυριανή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη θα είναι οι φοροελαφρύνσεις, με συγκεκριμένα μέτρα να εξαγγέλλονται για τη διετία 2022- 2023 (για την εισφορά αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ κ.α.). Ειδική αναφορά θα γίνει στις ασφαλιστικές εισφορές με τη μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων να διατηρείται και το 2022, ενώ έρχεται ένα επιπλέον «ψαλίδι» της τάξης της 1.1 ποσοστιαίας μονάδας. Επομένως σωρευτικά από το 2020 έως το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (καθώς είχε υπάρξει και μια μείωση 0.9 ποσοστιαίων μονάδων το 2020), με αποτέλεσμα να κερδίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Ξεχωριστό κομμάτι στην ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι επικεντρωμένο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με έμφαση στην απορρόφηση των «κραδασμών» κυρίως στο χώρο της ενέργειας και σε είδη πρώτης ανάγκης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το παγκόσμιο «ράλι» αυξήσεων θα είναι βραχυπρόθεσμο, ωστόσο αναγνωρίζουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς είναι κάτι που αγγίζει τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι εστιασμένα στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει στήριξη και στα μεσαία εισοδήματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Παράλληλα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα τονίσει την προσήλωση της κυβέρνησης στην μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα απευθυνθεί στην επιχειρηματική κοινότητα, κάνοντας κάλεσμα για επενδύσεις. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί και σε φοροελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα και στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη
«Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν».
Δύο σημεία εστίασης για τον Αλ. Τσίπρα
Την ίδια στιγμή σε δύο βασικές ενότητες θα είναι δομημένη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στις 18 του μήνα. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και στη συνέχεια θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στο κόσμο της μισθωτής εργασίας και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα είναι δομημένες οι προτάσεις του κόμματος
Σφοδρή επίθεση θα εξαπολύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Όπως θα επισημάνει αυτό θα «συμπαρασύρει» προς τα πάνω και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ θα εστιάσει ιδιαίτερα στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει πως η οικονομική «συνταγή» της κυβέρνησης είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να δώσει λύση στα μείζονα προβλήματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ «κοιτούν» και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως τα triclke down economics δεν λειτούργησαν.
Στο φλέγον θέμα της ακρίβειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει εγκληματική την στρατηγική της κυβέρνησης περί αυτόρρυθμισης της αγοράς. Μάλιστα χθες συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ έδωσε μια πρόγευση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς. Επιπλέον στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών προκρίνει να υπάρξει αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη. Επίσης σημείωσε πως μπροστά σε αυτό το τεράστιο κύμα αυξήσεων πρέπει να επεκταθούν τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο ΣΥΡΙΖΑ για να κλειδώσουν οι τελικές προτάσεις του κόμματος, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.α.