Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού ήρθε τελικά. Η ΕΚΤ έκανε την κίνηση, αλλά απλώς δεν το είπε tapering. «Απλά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έπαιξε με τις λέξεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι αναλυτές σχολιάζοντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Τα νούμερα δείχνουν σαφώς ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, όπως υπογράμμισε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, και οι διαμορφωτές πολιτικής της θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού ήρθε τελικά. Η ΕΚΤ έκανε την κίνηση, αλλά απλώς δεν το είπε tapering. «Απλά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έπαιξε με τις λέξεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι αναλυτές σχολιάζοντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Τα νούμερα δείχνουν σαφώς ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, όπως υπογράμμισε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, και οι διαμορφωτές πολιτικής της θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.
Η ΕΚΤ έπραξε δεόντως, καθώς αποφάσισε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, χαμηλώνοντας τον πήχη από το σημερινό επίπεδο των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως προς τα 70 δισ. ευρώ. Κινούμενη πάνω σε μία πολύ λεπτή γραμμή ισορροπίας, η Λαγκάρντ κατάφερε να βρει αυτή τη στιγμή μία «χρυσή τομή», γνωρίζοντας πολύ καλά, αλλά και παραδεχόμενη τις έντονες διαφορές που υπάρχουν εντός του Δ.Σ. ως προς τη «φύση» του πληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα κρίσιμα θέματα μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που λαμβάνει πλέον εξαιρετική σημασία.
Λαγκάρντ μετέθεσε το μέγα θέμα ως προς τον χρόνο τερματισμού του ΡΕΡΡ για το τέλος του έτους, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι δύσκολο να αποφασιστεί τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την προοπτική του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μεταθέσει την προσοχή της στο πιο άκαμπτο κανονικό της πρόγραμμα, γνωστό ως ΑΡΡ, το οποίο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Πόσο ευέλικτο ωστόσο θα μπορούσε να γίνει; Και κατά πόσο αυτό θα γίνει αποδεκτό από τα συντηρητικά μέλη, τα οποία υποστηρίζουν ήδη ότι η ΕΚΤ έχει ξεφύγει από το πεδίο των εντολών της;
Προφανώς, η Λαγκάρντ αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος και γι’ αυτό ακολουθεί κινήσεις «χειρουργικής ακριβείας», μία φράση που αρέσκεται να χρησιμοποιεί. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να συγκεράσει τις αντιθέσεις, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των «γερακιών» που δημιουργούν εντυπώσεις. Οι επόμενοι μήνες όμως προδιαγράφονται δύσκολοι. Η απόφαση πιθανόν να μη ληφθεί ούτε τον Δεκέμβριο, ίσως ούτε και τον Ιανουάριο. Επιπλέον, υπάρχουν και οι αγορές ομολόγων. Παρότι δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση το χθεσινό ανακοινωθέν, όπως έδειξε η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, θα καταλάβουν στην πορεία ότι το tapering έχει αρχίσει. Αλλά η πρώτη αντίδραση είναι σημαντική, γιατί δημιουργεί κλίμα. Όπως είπαν κάποιοι αναλυτές, εάν κοιτάξει κάποιος πίσω από τις λέξεις, θα καταλάβει ότι το μήνυμα δεν είναι και τόσο ήπιο και ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι τόσο περιστέρα όσο χρειάζεται.