Πολιτιστικά
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 09:02

Α. Νυφαδόπουλος: «…Η αγάπη με ωθεί να δημιουργήσω το νέο, εδώ και τώρα»

Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος σύγχρονης γλυπτικής στο Μαρούσι θα εγκαινιαστεί σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, –από τις 7 το απόγευμα έως τις 11:30  το βράδυ  [Κερκύρας 9].

Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος σύγχρονης γλυπτικής στο Μαρούσι θα εγκαινιαστεί σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, –από τις 7 το απόγευμα έως τις 11:30  το βράδυ  [Κερκύρας 9].

Ο γλύπτης Αναστάσιος Νυφαδόπουλος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα προσφέρει το 50% των εσόδων της έκθεσης στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές,  φέτος. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και το Σαββατοκύριακο.

«Χιλιάδες ίνες πλέκονται μεταξύ τους στη γλυπτική μου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βελτιστοποιημένο ενιαίο σώμα. Οποιαδήποτε μεμονωμένη ίνα δε μπορεί να αντέξει σε μεγάλη πίεση, αλλά χιλιάδες ίνες μπορούν, λόγω της συνέργειας που δημιουργούν. Το νέο σώμα έχει νέες και ανώτερες ιδιότητες από το άθροισμα των μερών. Έτσι συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους, και η συνειδητοποίηση αυτού από μια κρίσιμη μάζα θα αλλάξει ριζικά την ανθρωπότητα. Με σταθερά βήματα κινούμαστε εμπρός και άνω∙ με αγάπη διαπερνάμε κάθε αντιξοότητα. Η αγάπη με ωθεί να δημιουργήσω το νέο, εδώ και τώρα» δήλωσε στη «Ν» ο εικαστικός.

Ερωτευμένος με την τέχνη από την παιδική του ηλικία, ο Αναστάσιος Νυφαδόπουλος, σε ηλικία 21 ετών άνοιξε το εργαστήριό του στο Μαρούσι, το 2013, κοντά στα εκπαιδευτήρια Δούκα. Εκεί δημιούργησε το γλυπτό «Κρίση», το πρώτο γλυπτό στον κόσμο σε δημόσιο χώρο με θέμα τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην ανθρωπότητα.

Τρία χρόνια αργότερα, έγινε ο πρώτος Έλληνας που έλαβε το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης 2018 Global Arts Award από τον αγγλικό Οργανισμό Red Line Artworks, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από 28 χώρες.

Η Τέχνη του γλύπτη επικεντρώνεται στην ανθρωπότητα, στο πώς διαμορφώνεται και πώς μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί. Ο καλλιτέχνης ενσωματώνει τις αρχές της διασύνδεσης και της διαρκούς αλλαγής τόσο μέσω του θέματος όσο και των επιλεγμένων υλών, της εμφάνισης και του τρόπου κατασκευής του έργου Τέχνης.

Μέρος της δημιουργικής διαδικασίας του Αναστάσιου, περιλαμβάνει το τέντωμα και τη χαλάρωση χιλιάδων ινών άνθρακα με το χέρι, δημιουργώντας ένα δυναμικό μοτίβο που αναδύεται κάπου στην αρχική του κατάσταση, ενώ αλλού μετατρέπεται σε παράλληλες γραμμές. Αυτό επηρεάζει τη φυσική εμφάνιση του έργου Τέχνης, με αποτέλεσμα τη συνεχή κίνηση των ινών στην αντίληψη του παρατηρητή, ενσωματώνοντας τη διαρκή αλλαγή. Συλλογιζόμενοι τη διαρκή αλλαγή, ο Αναστάσιος πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι ανεξάρτητα από τη φαινομενολογική μονιμότητα μιας κατάστασης, η στάση μας απέναντί της μπορεί να αλλάξει.

Τόσο ο άνθρακας, το οποίο είναι ένα κοινό στοιχείο που μοιράζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στη Γη, όσο και ο τρόπος που οι ίνες άνθρακα γίνονται ένα στα γλυπτά του, ενσωματώνουν τη διασυνδεσιμότητα. Μέσω της ενσωμάτωσης της διασύνδεσης, ελπίζει να παρακινήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται συλλογικά, να νιώσουν μέρος του υπεροργανισμού που εξελίσσεται όταν αλληλοεπιδρούμε και συνεργαζόμαστε.

Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 10/9 – Κυριακή 12/9: 19:00 – 23:30

[email protected]