Πολιτική
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 13:13

Κ.Καραμανλής: «Θέλουμε τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ»

«Τα συνδικάτα έχουν ρόλο και λόγο στις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε στη σημερινή του ομιλία στο 33ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Απαντούμε με προοδευτικές επιλογές, με σύνεση και τόλμη, απέναντι στο συντηρητισμό της αδράνειας και της απραξίας... Σε αυτή την πορεία δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο. Θέλουμε συμμετόχους όλους τους πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θέλουμε τη συμμετοχή του μεγάλου κοινωνικού φορέα των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ. Ολοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Ολοι έχουμε ρόλο και λόγο στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Το όφελος είναι για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες».

Θέτοντας ως στόχους την ανάπτυξη και την πρόοδο, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση ενός δικαιότερου, αλλά και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εποχή απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια στις πολιτικές της ατολμίας, που οδήγησαν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα».

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για «εφαρμογή με ξεκάθαρους όρους» που σήμερα έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα «μετρήσιμα και ενθαρρυντικά». Συγκεκριμένα, ανέφερε τη μείωση των ελλειμμάτων, την ανάπτυξη που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, την αύξηση των εξαγωγών και του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, έκανε λόγο για «αγκυλώσεις και ιδεολογήματα ξεπερασμένων εποχών που αφήνουν τους νέους και τις νέες, τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων μας αβοήθητους απέναντι στο φάσμα της ανεργίας».

Αναφερόμενος στα ζητήματα απασχόλησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο πιεστικό από το αίτημα του άνεργου για μια θέση δουλειάς». Προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «εκπαίδευση-ανάπτυξη-απασχόληση» επισημαίνοντας τις πολιτικές αναβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενίσχυσης της κινητικότητας, αλλά και τις ευεργετικές πολιτικές απασχόλησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Απευθυνόμενους στους συνδικαλιστές, ο κ.Καρμανλής δήλωσε ότι στη συζήτηση για τις αλλαγές του εργατικού δικαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πράσινη βίβλος), η κυβέρνηση θα στηρίξει τη θέση προάσπισης «του ευρωπαϊκού πλαισίου για την απασχόληση, βασική πτυχή του οποίου συνιστούν τόσο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο και η προστασία των όρων και των συνθηκών εργασίας». «Ο συνδυασμός ευελιξίας και ασφάλειας είναι σταθερός στόχος. Το Εργατικό Δίκαιο είναι και θα παραμείνει ως το δίκαιο του αδυνάμου πόλου της εργασιακής σχέσης που είναι, βέβαια, η εργασία», συμπλήρωσε.

Aασφαλιστικό

Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για «εμπέδωση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης στο Δημόσιο Σύστημα», σημειώνοντας ως ορίζοντα αλλαγών την επόμενη 4ετία, με προϋποθέσεις την πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (των νόμων του 1999 και 2002), αλλά και την ακριβή αποτύπωση του αναλογιστικού ελλείμματος του συστήματος.