Πολιτική
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 13:32

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την απουσία του πρωθυπουργού

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή εξαιτίας της απουσίας του πρωθυπουργού από τη συζήτηση δύο ερωτήσεων που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, προς τον κ.Καραμανλή.

«Ο πρωθυπουργός είναι μονίμως απών», παρατήρησε ο κ.Κακλαμάνης και χρησιμοποιώντας φράση του Γεωργίου Παπανδρέου, είπε ότι ο κ. Καραμανλής «προτιμά να δοξάζεται κρυπτόμενος πίσω από τις πλάτες των υπουργών».

Ο κ. Καραμανλής οφείλει εμπράκτως να εκδηλώνει τον σεβασμό του στους θεσμούς, αντί να κόπτεται γι αυτούς, συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Λυπάμαι γιατί η συμπεριφορά του είναι ένα δείγμα και παράδειγμα που διαχέεται σε όλη την κυβέρνηση, που δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη».

Για «καταχρηστική πρακτική του πρωθυπουργού, να υποτιμά το κοινοβούλιο και τα άλλα κόμματα και να είναι απών από συζητήσεις μειζόνων προβλημάτων», μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε ότι αποσύρει και θα επανακαταθέσει την ερώτησή του.

Εντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, που χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την κοινοβουλευτική συμπεριφορά του κ. Αλαβάνου.

Όπως είπε, ο κανονισμός της Βουλής ορίζει σαφώς ότι ο υπουργός απαντά στην θέση του πρωθυπουργού, είναι δικαίωμα των βουλευτών να αποσύρουν τις ερωτήσεις, αλλά -όπως υπογράμμισε- δεν συνιστά λόγο για να ακουστούν ύβρεις κατά του πρωθυπουργού. «Είναι δικαίωμα τους να αποσύρουν τις ερωτήσεις τους, αλλά το εάν αυτό συνιστά λόγο για να ακουστούν αυτά που ακούστηκαν εδώ, θα τα κρίνει ο ακροατής», επισήμανε η κ. Γιαννάκου.

«Ελέχθησαν πράγματα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει στερεά αντίληψη περί Δημοκρατίας», συνέχισε σε έντονο ύφος η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΝ: «Η Βουλή αποφασίζει και ψηφίζει. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δήθεν πρέπει να αποσυρθούν οι νόμοι ή πλήττουν την πλειοψηφία επειδή δεν τους αρέσει, θα πρέπει να ξανασκεφθούν πώς λειτουργεί η δημοκρατία μας».

«Υπήρξε έντονη κριτική και όχι ύβρεις», αντέτεινε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο κ. Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «ύβρις είναι να μας κάνει μαθήματα δημοκρατίας η υπουργός».

Παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στην παρατήρηση του κ. Κακλαμάνη (ότι ο πρωθυπουργός «προτιμά να δοξάζεται κρυπτόμενος πίσω από τις πλάτες των υπουργών»), η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός δοξάστηκε ψηφιζόμενος από τον λαό και με εντολή του λαού κυβερνά και αυτή είναι η αρχή και η βάση της Δημοκρατίας».