Πολιτική
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 14:14

Γ. Παπανδρέου: «Τα συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

«Εμείς οι Σοσιαλιστές θέλουμε τη συλλογική διαπραγμάτευση θέλουμε τα συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. «Στηρίζουμε την προσπάθεια και τους αγώνες των συνδικάτων να διεκδικήσουν. Θέλουμε ανάπτυξη με κέντρο και μέτρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «αποπνικτική οσμή σκανδάλου» στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, κατηγορώντας τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη ότι δεν λειτούργησε την αρμόδια επιτροπή για περισσότερα από τρία χρόνια. Στις αγοραπωλησίες των ομολόγων, είπε, οι προμήθειες έφτασαν στο 400% και οι απώλειες είναι από χρήματα των εργαζομένων και όχι των υπουργών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στην ανάπτυξη, μέσω της πολιτικής του υπερδανεισμού, της φτηνής εργασίας, των φοροαπαλλαγών για τα κέρδη και της εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν, είπε, στην ανισοκατανομή εισοδήματος, στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και στην ακρίβεια. Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός πελατειακού κράτους που διαφθείρει τους πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει λύση για μια δικαιότερη κοινωνία, που, όμως, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές, με κυριότερη την πολιτική αναδιανομής του τεράστιου κοινωνικού πλούτου. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ισχυρή νεοδεξιά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, που με την πολιτική της συσσωρεύει τον πλούτο στα χέρια των ολίγων και ελέγχει τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC), Guy Ryder. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μέσα στο πλαίσιο της αυτονομίας των δύο Οργανώσεων, της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Συνδικαλιστικής Διεθνούς, τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως θα συνεργαστούμε, πώς θα μάθουμε η μία Οργάνωση απ’ την άλλη και πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο σήμερα δεσπόζει παγκοσμίως. Για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή του εργαζόμενου, η φωνή του πολίτη, η φωνή των λαών, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που αντιμετωπίζει τα ζητήματα της φτώχειας, της αλλαγής του περιβάλλοντος και που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και εργασίας για όλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ