Τις προτεραιότητες του σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ περιγράφει στη συνέντευξή του στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτηρίζει τους κοινοτικούς πόρους βασικό αναπτυξιακόεργαλείο για τις περιφέρειες.
Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηλίδη
Τις προτεραιότητες του σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ περιγράφει στη συνέντευξή του στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτηρίζει τους κοινοτικούς πόρους βασικό αναπτυξιακόεργαλείο για τις περιφέρειες.
Παράλληλα, παραθέτει τις σημαντικότερες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Μακεδονία προαναγγέλλοντας μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στο πρότυπο του «Διέξοδος». Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρεται στα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται ή δρομολογούνται στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ, με την εμπειρία του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, στέλνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να περάσει από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Πώς επηρέασε η πανδημία το έργο και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
«Η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες και προτεραιότητες για αυτό και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες που βιώνουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, θέσαμε έναν κεντρικό στόχο: Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν συμπολίτη μας πίσω. Και αυτό κάναμε, με πράξεις, όχι με λόγια. Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, υποστηρίξαμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ενισχύσαμε το σύστημα υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και νέες κλίνες ΜΕΘ και βέβαια ήμασταν οι πρώτοι που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο υποστηρίζουμε περίπου 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, όμως, όλο αυτό το διάστημα, δουλεύουμε και για την επόμενη ημέρα, καθώς δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να υλοποιούμε έργα σε όλους τους τομείς. Αυτή τη στιγμή 1.036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Δουλεύουμε, λοιπόν, σκληρά και μεθοδικά, ώστε την επόμενη ημέρα να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι».
Μετά το πρόγραμμα «Διέξοδος», που πρώτοι υλοποιήσατε στη χώρα, έχετε δηλώσει ότι στους επόμενους μήνες θα «τρέξει» ακόμα ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του;
«Από την πρώτη στιγμή, αυτό που έχω πει είναι ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας πρέπει να συνεχιστεί και μετά την πανδημία, στο στάδιο της ανάκαμψης και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Στο νέο ΕΣΠΑ, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και δεύτερη δράση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Διέξοδος”. Και πάλι ο στόχος είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και βέβαια να διασφαλίσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Με ποιους άλλους τρόπους η Περιφέρεια στηρίζει και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που μετά τη δεκαετή κρίση δοκιμάζονται σκληρά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας;
«Κοιτάξτε, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις συνολικά με 350 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από το πρόγραμμα “Διέξοξος”, υλοποιούμε μία σειρά από δράσεις, όπως μεταξύ άλλων τα “κουπόνια καινοτομίας”, τα “κουπόνια τεχνολογίας”, τη χρηματοδότηση της ίδρυσης, λειτουργίας και εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης και του τουρισμού και πολλές ακόμα δράσεις. Παράλληλα, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για την ψηφιακήαναβάθμιση των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας με το CERN δώσαμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του τόπου μας να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού οργανισμού. Χτυπήσαμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και πλέον στο 85% των διοικητικών πράξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν απαιτείται η λεγόμενη “πολιτική υπογραφή”, ενώ πρώτοι σε όλη τη χώρα δημιουργήσαμε υπηρεσία μίας στάσης για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Συμμετέχουμε σε κάθε μεγάλη εμπορική και τουριστική έκθεση σε όλο τον κόσμο φιλοξενώντας τις τοπικές επιχειρήσεις στους εκθεσιακούς μας χώρους. Είμαστε διαρκώς δίπλα στις επιχειρήσεις του τόπου μας και στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να γίνει η πιο φιλική Περιφέρεια της χώρας στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».
Ποια είναι τα βασικότερα έργα υποδομών που σχεδιάζετε για την Κεντρική Μακεδονία στο δεύτερο μισό της θητείας σας;
«Όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτή τη στιγμή υλοποιούμε 1.036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα. ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολύ σύντομα θα αναφερθώ σε ορισμένα μόνο από αυτά τα έργα, όπως η ενοποίηση και αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου τηςΘεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης, η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και της περιοχής της Τούμπας, η νέα Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, η ψηφιακή αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων, η επέκταση του Δικτύου φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα, η προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστάκαι της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων, η αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι 35 νέες σχολικές μονάδες, η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτηρίων και κατοικιών για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πρασίνου σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, στις πόλεις της Κεντρικής. Με όλα τα έργα που υλοποιούμε κάνουμε πράξη το κοινό όραμά μας, να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη».
Οι κοινοτικοί πόροι είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού σας για το νέο ΕΣΠΑ;
«Όλα αυτά τα χρόνια, με βασικό αναπτυξιακό εργαλείο το ΕΣΠΑ, οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι ο ρόλος τους είναι καταλυτικός και στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λοιπόν, και στο νέο ΕΣΠΑ είμαστε έτοιμοι και θα κινηθούμε γρήγορα και έξυπνα. Γρήγορα, γιατί ειδικά στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Έξυπνα, γιατί οι ευρωπαϊκοί πόροι θα αξιοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες και με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματακάθε περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανάπτυξη, λοιπόν, της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, η αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, η αναδιάταξη του τουρισμού, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η ανάδειξη του πολιτισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση της ανεργίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι κεντρικές προτεραιότητές μας στο νέο ΕΣΠΑ».
Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών έχετε τονίσει την ανάγκη οι δήμοι και οι περιφέρειες στην Ε.Ε. να έχουν πιο ισχυρό ρόλο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης - και όχι μόνο. Υπάρχουν σημάδια που σας κάνουν να αισιοδοξείτε ότι κινούμαστε σε μια πιο αποκεντρωμένη Ευρώπη;
«Στις επαφές που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα με πολλούς ξένους ηγέτες, αλλά και με τους προέδρους των άλλων Ευρωπαϊκών Οργάνων και Θεσμών, ένα είναι το βασικό συμπέρασμα: Η κοινή πεποίθηση πλέον στην Ευρώπη, πως πρέπει να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, που θα στηρίζεται στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι κάτι που ήδη συζητείται ευρέως και πιστεύω πως η Ευρώπη της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία, θα το κάνει πράξη, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για όλους. Ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων, το επόμενο διάστημα θα είναι κομβικός. Και θα επαναλάβω αυτό που πραγματικά πιστεύω: Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε και στην Ελλάδα το επόμενο βήμα, να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τις ατμομηχανές ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας».