Αφιερώματα
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 03:40

Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων και η αναβάθμιση των επιμελητηρίων

Η αιφνίδια και τραγική απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος προσέφερε πολλά στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφήνοντας το στίγμα του, μοιραία έφερε ανακατατάξεις και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Η αιφνίδια και τραγική απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος προσέφερε πολλά στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφήνοντας το στίγμα του, μοιραία έφερε ανακατατάξεις και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Οι συνάδελφοί μου με εξέλεξαν ομόφωνα στη θέση του προέδρου, κάτι που σαφώς αποτελεί τιμή αλλά παράλληλα αυξάνει και τις ευθύνες μου. Στόχος είναι ένας και μοναδικός.

Να προσπαθήσουμε όλοι για την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της ΚΕΕΕ, ώστε να γίνει ο σύμμαχος που έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Μόνον έτσι θα μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επί της ουσίας στήριξή τους. Και σε αυτή τη συγκυρία η στήριξη είναι επιβεβλημένη, καθώς εκτός από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, πάρα πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για αυτό ακριβώς και από τις προτεραιότητες της ΚΕΕΕ είναι να σταθεί δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και οικονομικά και ηθικά, ώστε να αντιμετωπίσουν με όσα περισσότερα «όπλα» είναι εφικτό τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Γενικότερα, πανδημία και πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σημαντικό κομμάτι του επιχειρείν στα όριά του. Χωρίς πραγματική ενίσχυση από την Πολιτεία, εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες.

Μόνο αν κινηθούμε όλοι ταχύτατα και με σχέδιο μπορεί να υπάρξουν ελπίδες αναστροφής του κλίματος. Από τα άμεσα μέτρα που καλούμε την κυβέρνηση να λάβει, είναι αυτό της διαγραφής μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, η οποία συνεχίζει και κινείται υποτονικά. Με το «κούρεμα» χρεών, για τα οποία δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις καθώς είχαν κλείσει με κυβερνητική εντολή, δίνεται η αναγκαία πίστωση χρόνου σε όσες έχουν πληγεί να στηριχθούν μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθύνω μία έκκληση προς όλους. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αν δεν χτίσουμε έγκαιρα το τείχος ανοσίας, υπάρχει ο κίνδυνος λήψης νέων περιοριστικών μέτρων. Και οι επιχειρήσεις δεν έχουν πια τις αντοχές για κάτι τέτοιο. Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνία.

Κομβικό ρόλο για το μέλλον των επιχειρήσεων θα παίξει η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά από όσα έγιναν, θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει αναπροσαρμογή των οικονομικών ενισχύσεων που θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις. Είναι μία συζήτηση που πρέπει να «ανοίξει». Εμείς ως ΚΕΕΕ το θέτουμε ήδη στην κυβέρνηση. Αυτό θα κάνουμε και στη ΔΕΘ, σε αυτή τη γιορτή της επιχειρηματικότητας, την οποία πρέπει να ενισχύσουμε όλοι για να επανακτήσει την αίγλη που είχε.

Στόχος μου είναι να δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και παράλληλα να αξιοποιηθεί η δυναμική των επιμελητηρίων της χώρας. Δίνουμε μάχη επιβίωσης αυτή την ώρα και δεν περισσεύει κανείς. Μόνο με ενότητα και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας μπορούμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των προβλημάτων που υπάρχουν και να ανοίξουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους. Και σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι ότι θα κάνω το παν για να διασωθούν αλλά και να προοδεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.