Αφιερώματα
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 02:20

Oλοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων μια ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης

Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είμαστε σήμερα.

Του Μιχάλη Γεράνη*

Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είμαστε σήμερα. Mε τα έργα που ολοκληρώνουμε πρωτίστως προστατεύουμε το περιβάλλον. Ως φΟΔΣΑ καταφέραμε στην Κεντρική Μακεδονία η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα, αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης, κάνοντας πράξη την  ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας όχι μόνο στην  περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης  εκλυόμενου βιοαέριου του χώρου ταφής των απορριμμάτων προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας.
    Το έργο ενεργειακής αξιοποίησης παραγόμενου βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
  2. Ήδη από πέρσι λειτουργεί υποδειγματικά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Ένα έργο που βραβεύτηκε ως ένα από τα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς.
  3. Βάζουμε το μεγάλο  στοίχημα για τη διαλογή στην πηγή με ξεχωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων σε καφέ κάδους, αναμένοντας μέσα στο 2022 οι πολίτες να δουν και τους καφέ κάδους στις γειτονιές τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: αύξηση της ανακύκλωσης, μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή. Για να πετύχουμε, χρειάζεται η συνεργασία όλων. Δημιουργούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με τους πολίτες και θα πετύχουμε.
  4. Είμαστε εν αναμονή της κατασκευής των δύο επόμενων μεγάλων έργων των Μονάδων Eπεξεργασίας Αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα, όπου η κατασκευή και η λειτουργία τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την περιφέρειά μας, γιατί:
  • Θα μειώσουν δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα μειώσουν δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα περιορίσουν δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
  • Τέλος, θα εξαλείψουν τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις,  ως έργα που πραγματικά θα δώσουν ανάσα στο περιβάλλον.

Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων στην Κεντρική Μακεδονία που προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζουμε με το όραμά μας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, μια αναπτυξιακή πρόταση που συνενώνει 5 περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Σήμερα αυτό το  μεγάλο όραμά μας έγινε πράξη.

Η πρότασή μας, με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκου Μανώλη, έχει ήδη ενταχθεί στον Εθνικό σχεδιασμό.

Η ιδέα της Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στηρίζεται στη δυνατότητα που υπάρχει να μεταφερθούν με οικονομικά αποδεκτό τρόπο σε ένα κεντρικό σημείο τα υπολείμματα όλων μας. Έτσι επιλέχθηκε να οδηγούνται στην Κοζάνη, εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα.

Με μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση και τις ποσότητες που  διαχειριζόμαστε κατά μήκος της Εγνατίας οδού (υπολογίζονται σε 450.000 τόνους ανά έτος βάσει των ήδη υλοποιούμενων και προς υλοποίηση έργων των περιοχών που αναφέρθηκαν προηγουμένως), υπολογίζουμε πως τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων θα είναι  μεταξύ άλλων:

  • η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
  • η παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
  • η μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  • η εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
  • η δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Αν όλα αυτά ενταχθούν και στο πλαίσιο ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας (ενός εργαλείου που στόχο έχει να συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας), γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή αξιοποίηση είναι μία άκρως απαραίτητη και αναγκαία δράση με στόχο την ανάκτηση των δευτερογενών πρώτων υλών (στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης «οικοσυστήματος» περιβαλλοντικής βιομηχανίας και μεταποίησης). Η πρότασή μας για την Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων  σηματοδοτεί την αγωνία μας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.