Πολιτική
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 11:30

Αλ. Χαρίτσης: Οι κυβερνητικές αντιμεταρρυθμίσεις υπονομεύουν τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Αντιμεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον πτωχευτικό νόμο και άδικο τρόπο ενίσχυσης των επιχειρήσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση με συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη στάση της υπονομεύει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση.

Αντιμεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον πτωχευτικό νόμο και άδικο τρόπο ενίσχυσης των επιχειρήσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση με συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη στάση της υπονομεύει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση.

Ταυτόχρονα της επιρρίπτει ότι κώφευσε επί μήνες στις εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων  και την καλεί να εγκαταλείψει τις «ιδεολογικές εμμονές» περί μη κρατικής επέμβασης στην οικονομία και αυτορρύθμισης της αγοράς και να προχωρήσει έστω και στο «και πέντε» σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφήνει εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης την  συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων και των δυναμικών νεοφυών επιχειρήσεων, κατηγορώντας την ότι έχει  σχέδιο «τα λεφτά να πάνε στα λεφτά».

Κάνει δε λόγο για αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι σε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πολιτικές «εχθρικές στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ προβλέπει ότι η κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται θα πιέσει τις πολιτικές ηγεσίες για το σχηματισμό μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων από τις ανατιμήσεις. Γιατί επιμένετε να της καταλογίζετε αδιαφορία;  

Αλέξης Χαρίτσης: Διότι δυστυχώς αδιαφόρησε χαρακτηριστικά παρότι γνώριζε εδώ και μήνες το πρόβλημα με την επικείμενη έκρηξη των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, σε πρώτες ύλες και πρωτίστως στο ενεργειακό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι ενώσεις καταναλωτών όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Ινστιτούτο Καταναλωτή ήδη από την άνοιξη είχαν προειδοποιήσει για το επικείμενο κύμα ανατιμήσεων ενώ και το ΕΒΕΑ και η ΓΣΕΒΕΕ έκαναν το ίδιο. Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε τον Ιούλιο στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης επίκαιρης επερώτησης -την ανώτερη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου- ακριβώς για αυτό το ζήτημα. 

Σε όλα αυτά δυστυχώς η κυβέρνηση κώφευσε. Θεωρούμε ότι αυτή η αδιαφορία δεν είναι τυχαία αλλά οφείλεται ακριβώς στην ιδεολογική εμμονή της να μην παρεμβαίνει στην οικονομία και να επαφίεται στην αυτορρύθμιση της αγοράς. Κάτι το οποίο πληρώνουμε τώρα ως οικονομία και ως κοινωνία πάρα πολύ ακριβά. Όμως, έστω και τώρα, έστω και στο «και πέντε», η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, για τη ρύθμιση της αγοράς, τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών χειραγώγησης τιμών και βεβαίως για την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Οι βελτιωμένες επιδόσεις του τουρισμού το 2021 και η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το β’ τρίμηνο κάνουν την κυβέρνηση να αισιοδοξεί. Συμμερίζεστε αυτή την εικόνα;

Αλέξης Χαρίτσης: Αυτή τη στιγμή η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι έχει πληγεί βαρύτατα από την κρίση της πανδημίας. Δεν πρέπει να υποτιμάμε καθόλου το γεγονός ότι προηγήθηκε ουσιαστικά μια δεκαετής κρίση από την οποία καταφέραμε να αρχίσουμε να ανακάμπτουμε το 2018 μετά από επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού. Ξεκινώντας λοιπόν από πάρα πολύ χαμηλή βάση βλέπουμε την ελληνική οικονομία να έχει υποστεί καθίζηση αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική και δίκαιη στήριξη του συνόλου της οικονομίας. Αυτό αφορά κυρίως νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. 

Το ζητούμενο του επόμενου διαστήματος είναι αυτή η ανάκαμψη, γιατί βεβαίως και θα υπάρξει ονομαστική ανάκαμψη μετά από τόσο βαθιά κρίση, να αφορά το σύνολο της οικονομίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Όμως  οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, οι αντιμεταρρυθμίσεις όπως θα τις χαρακτήριζα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον πτωχευτικό νόμο και ο άδικος τρόπος με τον οποίο δόθηκαν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, μας κάνουν εξαιρετικά ανήσυχους για το κατά πόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι δίκαιη και βιώσιμη για όλους. 

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω συγχωνεύσεων, συνεργασιών και εξαγορών αλλά και με ειδικές επιχορηγήσεις για επενδύσεις. Τι αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Αλέξης Χαρίτσης: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι διαβεβαιώσεις δεν αρκούν. Το ζήτημα δεν είναι οι διαβεβαιώσεις αλλά το σχέδιο. Και η κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου δυστυχώς βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των δυναμικών νεοφυών επιχειρήσεων και σημαντικών κλάδων της οικονομίας -όπως η μεταποίηση και ο αγροτικός τομέας- μένουν εκτός του προγράμματος ενισχύσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για το οποίο θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει μεριμνήσει με ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησής του προς όφελος του συνόλου της οικονομίας. 

Αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε είναι εκείνο το οποίο έχουν ήδη παρουσιάσει άλλες χώρες. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι η Πορτογαλία προχωρά στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χρηματοπιστωτικού οργανισμού ο οποίος θα αναλάβει την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο  Ανάκαμψης μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης αλλά και εγγυοδοσίας. Δυστυχώς στη χώρα μας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητο το βασικό εργαλείο που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη αλλά και του εγγυητή για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, για να μιλήσουμε και με αριθμούς, ότι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα περάσουν μόλις 500 εκατ. ευρώ από τα 12,8 δις ευρώ δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν περίπου στη χώρα μας. Όλο το υπόλοιπο ποσό θα περάσει από τις συστημικές τράπεζες κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι αξιόχρεες επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή την χρηματοδότηση. Κοινώς, για να το πω πολύ απλά, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «τα λεφτά να πάνε στα λεφτά» αφήνοντας εκτός την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε αποδρομή. Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν, ωστόσο, μια τέτοια τάση…

Αλέξης Χαρίτσης: Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν μια κυβέρνηση σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Μιλώ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα των φυσικών καταστροφών και των πυρκαγιών του τελευταίου μήνα αλλά και για τις τραγελαφικές εξελίξεις που είχαμε σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Εκτιμώ ότι αυτή η αποσταθεροποίηση του τελευταίου διαστήματος έχει πολύ πιο βαθιά αίτια. Σχετίζεται δηλαδή με το γεγονός ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική η οποία στον πυρήνα της είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην Παιδεία, στην Υγεία, δυστυχώς ευνοούν τους λίγους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή για τους πολλούς. Αυτή η πραγματικότητα σιγά-σιγά αποτυπώνεται και στην κοινωνική δυσαρέσκεια που καταγράφεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Να είστε βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα αυτή η δυσαρέσκεια θα αποκτήσει και πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία συζήτηση για μετεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, πού θα στραφείτε για συνεργασίες; 

Αλέξης Χαρίτσης: Αυτό το οποίο προκύπτει ως ολοένα και αυξανόμενο κοινωνικό αίτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται, μάλιστα, μια νέα προοδευτική αρχή. Με αυτή την έννοια, μετά τις επόμενες εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κερδίσει, κάθε πολιτική δύναμη θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της. Να αποφασίσει δηλαδή εάν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μετά από τη διακυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή μιας κυβέρνησης σκληρά νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής ή εάν θα υπάρξει μια προοδευτική διέξοδος σε αυτή την κατάσταση. Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται και η οποία θα πιέσει πιστεύω και τις ηγεσίες σε αυτή την κατεύθυνση. Από τη δική μας πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι επόμενες εκλογές να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.