Κόσμος
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 15:38

Σκόπια - Προβληματισμός από το «FYROM» σε επίσημο αμερικανικό έγγραφο

Προβληματισμό στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά και στον Τύπο και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προκαλεί νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή από την αμερικανική Γερουσία σχετικά με τη στήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Κροατίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, στο οποίο η πρώτη, πέρα από τη συνταγματική της ονομασία, αναφέρεται μέσα σε παρένθεση και με την ονομασία FYROM.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν θα αναθεωρήσουν τη θέση τους όσον αφορά την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο δεν υποτιμά το "μήνυμα" που εκπέμπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας. «Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να θέσει σε παρένθεση την προσωρινή ονομασία FYROM», σημείωσε, «πέραν της συνταγματικής ονομασίας της χώρας μας δεν πρέπει να υποτιμηθεί, όπως δεν πρέπει να υποτιμηθούν η δραστηριότητα και η επιρροή του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ». «Εν πάσει περιπτώσει, κρίνουμε ότι η θέση της Ουάσιγκτον για την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της Μακεδονίας είναι πάγια και ότι ουσιαστικά στις δραστηριότητες των ομάδων-λόμπι που συμβάλλουν στην οικοδόμηση της πολιτικής των κρατών, αντιπαρατίθενται οι εθνικές προτεραιότητες των χωρών», τόνισε.

Η εφημερίδα Ουτρίνσκι Βέσνικ, που φιλοξενεί τις δηλωσεις Μιλοσοσκι γράφει ότι η αναφορά της ονομασίας «FYROM» στο νομοσχέδιο αυτό της Γερουσίας προκαλεί ερωτηματικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα επίσημο αμερικανικό κείμενο, η χώρα αποκαλείται, έστω και σε παρένθεση, με αυτό το όνομα, μετά την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2004, με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η εφημερίδα αναρωτιέται ακόμη αν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέδεσε την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία που υφίσταται μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

Το θέμα προβάλλεται ιδιαίτερα από το σύνολο σχεδόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Βεστ» έχει τίτλο: «Η αμερικανική Γερουσία απέστειλε μήνυμα: FYROM για να βάλουμε μυαλό».

Πριν από μερικές ημέρες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται μόνο η υπογραφή του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησαν τα Σκόπια προς την Ελλάδα, για μαγνητοσκοπημένο στιγμιότυπο από στρατιωτική παρέλαση του 2005 στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι «το ελληνικό κράτος δεν είναι ακόμη έτοιμο να ανοίξει κάποια θέματα το οποία προφανώς δεν είναι ευχάριστα για την κοινωνία του και σχετίζονται με την παρουσίαση των δημοκρατικών αξιών».

Πηγή ΑΠΕ