Πολιτική
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 15:46

Πλήρης κάλυψη στον Τσιτουρίδη

Πλήρη κάλυψη παρείχε στον Υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη για την υπόθεση των αποθεματικών των Ταμείων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Ο κ. Τσιτουρίδης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις των Ταμείων λαμβάνονται από τα ΔΣ των Ταμείων και αυτές οι αποφάσεις ελέγχονται ανά πάσα στιγμή, αν είναι σύννομες».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα: το θέμα του ΤΕΑΔΥ και το θέμα του ομολογειακού δανείου.

Επί του θέματος του ΤΕΑΔΥ, ο k. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «μόλις προέκυψε το θέμα του ΤΕΑΔΥ, χωρίς καμία χρονοτριβή, ο κ. Σ. Τσιτουρίδης ζήτησε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και εξεδόθη η σχετική ανακοίνωση από τον Υπουργό. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιτουρίδης, ακριβώς επειδή προέκυψε θέμα με τη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία, ζήτησε να γίνει έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος και σε άλλα Ταμεία, τα οποία φέρονται να είχαν συναλλαγές από το 2001 με τη συγκεκριμένη εταιρεία και αυτοί οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη... Oποιος έχει συμπεριφερθεί παράνομα θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. H συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων, σε καμία περίπτωση, δεν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, η οποία πολιτεύεται με απόλυτη διαφάνεια».

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, δηλαδή την έκδοση του ομολόγου, ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι «η έκδοση έγινε χωρίς καμία παρατυπία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με τα όσα ισχύουν στην αγορά και τέλος με πλήρη συμμόρφωση των κανόνων που διέπουν τις συναλλαγές. Tο ομόλογο εκδόθηκε για 280 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα αγοράστηκαν από τα Ταμεία 280 εκατ. ευρώ» και άρα η κριτική που άσκησε η κα Βάσω Παπανδρέου επεδίωκε να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, καθώς μιλά για 300 εκατ. ευρώ».

Σε ερώτηση αν τα παραπάνω ομόλογα απλώς εκδόθηκαν από το δημόσιο και αγοράστηκαν από ξένες Τράπεζες, ή αν επρόκειτο για ομόλογα στα οποία επένδυσαν τα αποθεματικά τους τα Ταμεία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «οι ξένες Τράπεζες αγοράζουν τα ομόλογα για να τα διαθέσουν εκ νέου στην αγορά» και τόνισε ότι «κανείς δεν υπέδειξε στα Ταμεία -αντίθετα με αυτό που γινόταν πολύ συχνά στο παρελθόν- τι να αγοράσουν».

Ως προς την κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση ότι πρόκειται για «ειδικό ομόλογο» που εξεδόθη χωρίς τήρηση των διαδικασιών,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «μήπως η κα Παπανδρέου απευθύνει αυτή την κατηγορία σε συναδέλφους της,τον κ. Φλωρίδη και τον κ. Χριστοδουλάκη, που (ως υφυπουργοί) ήταν τότε υπεύθυνοι για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους; Το ύψος του ετήσιου δανεισμού τότε, με ιδιωτικές τοποθετήσεις -εκτός ΟΔΔΗΧ- που δεν γράφονταν καν στον ισολογισμό, ήταν, το 1999, 1.911 εκατ. ευρώ, το 2000 2.355 εκατ. ευρώ, το 2001, 1.102 εκατ. ευρώ, το 2002 2.130 εκατ. ευρώ και το 2003 1090 εκατ. ευρώ. Υπαινίσσεται, λοιπόν, η κα Παπανδρέου ότι σ'αυτές τις χρονιές, καταβάλλονταν σε κάποιους υπέρογκες προμήθειες;».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας συγκαλεί σύσκεψη, με θέμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην αξιοποίηση των χρημάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σήμερα, ο αποπεμφθείς Διοικητής του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, συγκάλεσε συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά εναντίον των ελεγκτών που συνέταξαν το πόρισμα για το Ταμείο, γιατί καταλογίζει ευθύνες συνολικά σε όλα τα μέλη του ΔΣ.