Κόσμος
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 10:28

Ο Μπλίνκεν, η Γερμανία και η «επιχειρησιακή συνεργασία» με τους Ταλιμπάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα φτάσει στη Γερμανία την Τετάρτη για συνομιλίες σχετικά με το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα φτάσει στη Γερμανία την Τετάρτη για συνομιλίες σχετικά με το Αφγανιστάν.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας την Τετάρτη και θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ράμσταϊν που χρησίμευσε ως σταθμός για τους ανθρώπους που εκκενώθηκαν από το Αφγανιστάν.

Οι συνομιλίες τους «θα επιβεβαιώσουν την ισχυρή συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας και τη στενή συνεργασία μας για τις κοινές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν επίσης σε μια online συνάντηση 20 χωρών για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις από τις κυβερνήσεις για το πώς θα ανταποκριθούν καλύτερα στην επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Σε άτυπες συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι η ΕΕ έπρεπε να αποκαταστήσει τη διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν «για να συντονίσει τις επαφές» με τους μαχητές.

Η ευρωπαϊκή διάθεση για «επιχειρησιακή συνεργασία»

Να σημειωθεί ότι από την πτώση του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα στα χέρια των Ταλιμπάν, η Γερμανία αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή χώρα που κάλεσε σε διάλογο την ισλαμιστική ομάδα. Ηγήθηκε μάλιστα της «επιχειρησιακής συνεργασίας» με τους Ταλιμπάν, για την οποία έχει κάνει λόγο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ.

Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών και του Βερολίνου υπογραμμίζει, σύμφωνα με τους Financial Times, την άθλια αλλά ρεαλιστική προσέγγιση που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τα δυτικά έθνη από την ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, βαδίζοντας σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της πλήρους αναγνώρισης των μαχητών και της επαρκούς δέσμευσης για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης και την προστασία των ευάλωτων πολιτών που δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη χώρα.

Έτσι και ενώ οι λεπτομέρειες για την αποκατάσταση της παρουσίας της ΕΕ στην Καμπούλ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση, η προσπάθεια θα συντονιστεί από τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ και θα περιλαμβάνει έναν ειδικό απεσταλμένο για τη χώρα και όχι έναν πρέσβη, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.

Ανάλογα με την κατάσταση της ασφάλειας, μία επιλογή για κοινή παρουσία περιλαμβάνει ένα μείγμα διπλωματών, εμπειρογνωμόνων και εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωματικού προσωπικού της ΕΕ.

Τα ταξίδια του Μάας 

Τον περασμένο μήνα ο Μάας ταξίδεψε στο Κατάρ-το κράτος του Κόλπου που διατηρούσε εδώ και καιρό διάλογο με τους Ταλιμπάν-και σε άλλους γείτονες του Αφγανιστάν. Στόχος τους ήταν «η υιοθέτηση μιας διεθνούς προσέγγισης για συντονισμένη συνεργασία με τους Ταλιμπάν ».

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διπλωματική παρουσία», είχε πει ο Μάας στη Ντόχα. «Εάν είναι πολιτικά εφικτό και εάν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέπει, η Γερμανία θα πρέπει να έχει τη δική της πρεσβεία στην Καμπούλ». Σε άλλη περίσταση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το πώς να «παραμείνει σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν».

Της γερμανικής πρωτοβουλίας ηγείται ο Μάρκους Ποτζέλ, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης του Βερολίνου στην Καμπούλ από το 2014 έως το 2016. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο Μάας τον έφερε στη Ντόχα, όπου ήταν σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν μέσω του WhatsApp.

Περιμένουν την Μέρκελ στο Αφγανιστάν;

Οι μαχητές φαίνεται να μοιράζονται τον ενθουσιασμό του Βερολίνου για συνεργασία. «Θα θέλαμε η γερμανική κυβέρνηση να έχει τις καλύτερες δυνατές διπλωματικές σχέσεις με τη νέα μας κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ στη γερμανική εφημερίδα Bild Zeitung αυτό το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι οι ισλαμιστές θα ήταν «πολύ ευχαριστημένοι» να υποδεχτούν τη Μέρκελ σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Η επαφή [με τη Γερμανία] λειτουργεί καλά», είπε. «Ιστορικά είχαμε πάντα ισχυρές και καλές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία. Θα θέλαμε να αναβιώσουμε τη φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ Αφγανών και Γερμανών», τόνισε.

Τι ζητούν όμως οι Ταλιμπάν; Οικονομική υποστήριξη, ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργασία στον τομέα της υγείας, της γεωργίας και της εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ. Αυτά τα αιτήματα δεν έρχονται σε αντίθεση με όσα προσφέρει η ΕΕ. Το μπλοκ κατανοεί ότι η οικονομική του επιρροή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για να βοηθήσει τους ευάλωτους Αφγανούς όσο και να καταστήσει τους Ταλιμπάν υπόλογους για αιτήματα που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι ήδη εκεί και χρειαζόμαστε δέσμευση εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε επί του εδάφους», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times. «Τα μετρητά είναι το πλεονέκτημά μας όσον αφορά την υποβολή απαιτήσεων προς τους Ταλιμπάν, αλλά ταυτόχρονα για να μπορέσουμε να τα ξοδέψουμε θα απαιτήσει συνεργασία μαζί τους, φυσικά», αναγνώρισε.

Ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τους Ταλιμπάν

Σχολιάζοντας ο Τόμας Ρατιγκ, από το Afghanistan Analysts Network, μια ανεξάρτητη ερευνητική οργάνωση, δήλωσε ότι η δημιουργία σχέσης συνεργασίας με τους Ταλιμπάν είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

«Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από τους Ταλιμπάν. Δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις τότε αλλά λειτουργούσαν διεθνείς ΜΚΟ. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Save the Children βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να μείνουν », πρόσθεσε.

Όμως, ο ίδιος φάνηκε σκεπτικός σχετικά με το κατά πόσο η Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει ειδικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες των Ταλιμπάν. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία έχει καλύτερη εικόνα από κάποιες άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Ρωσία. Αλλά 20 χρόνια συμμετοχής στη δυτική αποστολή στο Αφγανιστάν έχουν υπονομεύσει αυτή τη φήμη», είπε. «Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ταλιμπάν κατέστησαν σαφές ότι η Γερμανία είναι μέρος της αντίθετης δύναμης», κατέληξε.

naftemporiki.gr