Κόσμος
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 17:55

Διαλλακτικότεροι από την κυβέρνησή τους με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

Το 39% των 517 ερωτηθέντων Ισραηλινών, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ερευνητικού Ιδρύματος Dahaf, δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε από την ισλαμική Χαμάς και την μετριοπαθέστερη Φατάχ, ενώ το 17% δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συνομιλεί μόνο με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανήκουν στη Φατάχ και το 40% ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία επαφή.

Ο ΥΠΕΞ των Παλαιστινίων, Ζιάντ Αμπού Αμρ, ζήτησε από το Ισραήλ να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλώνοντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ότι η Χαμάς έχει συμφωνήσει να σεβαστεί προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, τόνισε ότι τα πολιτικά πιστεύω της παλαιστινιακής κυβέρνησης, είναι προβληματικά και απέρριψε την πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά επισήμανε ότι θα διατηρήσει επαφές με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ.

Χθες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να συνεργαστούν με ορισμένους αξιωματούχους της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, αλλά όχι με μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων.