Κοινωνία
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 10:46

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Δεν αποκλείεται η επέκταση σε εκπαιδευτικούς και ιερείς

Την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας ότι «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία».

Την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας ότι «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία».

«Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Να σημειωθεί ότι στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναφέρεται ότι δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο  χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ιερείς, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».

Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς», σημείωσε. ΄

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Οικονόμου  ανέφερε ότι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει δια ζώσης παντού, και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ, στα πρωτόκολλα από τους ειδικούς για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα, καθώς και στο εμβόλιο, για το οποίο, όπως είπε, θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση επικοινωνιακά για να εμβολιαστεί ο κόσμος. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα.  «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε χρειαστεί  μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία», υπογράμμισε. 

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών τονίζοντας ότι από τις 16 Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού. 

«Δε θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανακλείσει. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε», ξεκαθάρισε. 

Σχολιάζοντας, τέλος, τα περιστατικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και τις αρνήσεις ασθενών να διασωληνωθούν, υπογράμμισε ότι «αυτά είναι θέματα που ξεπερνούν τη λογική ή το πλαίσιο αντιμετώπισης μέσα σε μια πολιτική λογική αντιπαράθεσης ή πειθούς» τονίζοντας ότι τον λόγο πρέπει να έχει δικαιοσύνη.

«Όπου χρειάζεται η κυβέρνηση θα κάνει τις διαδικασίες έρευνας και τεκμηρίωσης που απαιτείται, όπως για παράδειγμα ΕΔΕ, αλλά και η δικαιοσύνη είτε αυτεπάγγελτα είτε μέσω των στοιχείων που διοχετεύονται πρέπει να παρέμβει. Το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία και μια από τις επιλογές που θα αξιολογήσει είναι και η παρέμβαση της δικαιοσύνης που έτσι κι αλλιώς έχει δείξει αντανακλαστικά», είπε χαρακτηριστικά.