Πολιτική
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 08:29

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση για τη θωράκισή της, καθώς και το διάγγελμα Μπους προς το αμερικανικό έθνος τέσσερα χρόνια από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και ΠΑΣΟΚική η Χρηματιστηριακή "Ακρόπολις". Συνεργαζόταν με τα Ταμεία από το 2001 και υπήρχαν υπέρογκες προμήθειες.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 10 αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτων. Νέες ρυθμίσεις προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Όλα στο φως. Έρευνα σε βάθος δεκαετίας. "Ξεσκονίζονται" οι επενδύσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων από το 1996.

* Η ΑΥΓΗ: Επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την παραίτηση Σημαιοφορίδη.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: 6 ακόμα καυτά ομόλογα πυροδοτούν άγρια κόντρα κυβέρνησης -αντιπολίτευσης. Στο στόχαστρο του Γ. Ζορμπά η βαλίτσα με τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που σήκωσε από την τράπεζα ο εκπρόσωπος της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κλεπτοκρατία ταλανίζει την κυβέρνηση. Η μαύρη τρύπα του δημοσίου χρήματος.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10.890 θέσεις στο Δημόσιο. Προσλήψεις και προγράμματα Stage.

* ΕΘΝΟΣ: Ομόλογα με εγγύηση... Μαξίμου. Καλύπτουν τον Τσιτουρίδη με "καπέλο" Αλογοσκούφη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο στρατηγός δεν απέταξε τον λοχαγό του. Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τ' αυτιά στις κραυγές της Αντιπολίτευσης για παραίτηση του Υπουργού του, τον έθεσε στις διαταγές του Αλογοσκούφη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όλοι τρέχουν στον εισαγγελέα για το "Σκάνδαλο" της "Ακρόπολις". Ενώ τρεις ενόχους-φορείς δείχνει το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκιές σε τρεις για το ομόλογο. Τι αποκαλύπτουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Απασχόλησης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 10 βήματα του σκαΝΔάλου. Ξεμύτισαν άλλα 6 κρυφά ομόλογα αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

* ΕΣΤΙΑ: Τέρμα τα ψέματα με την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι εναντίον της πλήρους εντάξεως.

* ESPRESSO: Πρώην υπουργός συνελήφθη από τη σύζυγό του να "αμαρτάνει" με άλλον άνδρα. Μισό βήμα πια πριν από την έκδοση του διαζυγίου.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σοκ και δέος" για τον Μπους στο Ιράκ. Τέσσερα χρόνια μετά, δεν είναι δυνατόν να αποσυρθούν τα στρατεύματα.

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Καυτό" ομόλογο. Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση στον Σ. Τσιτουρίδη.

* ΤΑ ΝΕΑ: Σκαστή απάτη βγάζει το πόρισμα. Αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρόεδρος του Ταμείου.

* Η ΝΙΚΗ: Ομόλογο πολιτικής ανευθυνότητας. Το Μαξίμου καλύπτει τον Τσιτουρίδη, αλλά του αφαιρεί αρμοδιότητες.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων: Μεγάλο σκάνδαλο η εκμετάλλευσή τους από κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλουτοκρατία.

* ΧΩΡΑ: Το "Αριάδνη 2" θα φέρνει 93 πιστοποιητικά στο σπίτι σας. Το ΚΕΠ θα απαντά με SMS στα αιτήματα των πολιτών.

* TRAFFIC NEWS: 10 χρόνια νεότερη μέσα σε 20 λεπτά. Αόρατο λίφτινγκ με "νήματα" από τον μάγο του Κολωνακίου.

* City Press: Πολιτική ρήξη για τα ταμεία. Την παραίτηση Τσιτουρίδη ζητά το ΠΑΣΟΚ για τη σκανδαλώδη προμήθεια στο ΤΕΑΔΥ.

* Metro: Έκτακτα μέτρα για τα Ταμεία. Κυβερνητικές αποφάσεις για να κλείσουν οι "μαύρες τρύπες" από την αλόγιστη διαχείριση.

* Metropolis: Μέτρα για τα ταμεία. Σειρά μέτρων για την ασφαλέστερη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα οσμή σκανδάλων. Στο μικροσκόπιο 6 ομόλογα και 6 ταμεία.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Βουλιάζει... ακυβέρνητο με απεργούς! Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του βρίσκεται το Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ¶μεση απειλή για τη δημόσια υγεία. Θεσσαλονίκη: Ανεξέλεγκτη χωματερή 60.000 στρεμμάτων.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έχει ενσκήψει... Ανοιξιάτικη θύελλα για τα ομόλογα των ασφαλειών, για το ΕΚΑΣ, για αναδρομικά δικαστών.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "καταπέλτης είναι το πόρισμα για το γαλάζιο ομόλογο που αγόρασε το ΤΕΑΔΥ από τη χρηματιστηριακή "Ακρόπολις", αποκαλύπτοντας ότι την ίδια μέρα πουλιόταν πολύ φθηνότερα στην αγορά".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πολιτικές σκοπιμότητες και παραλείψεις προηγήθηκαν του σκανδάλου με τα αποθεματικά των Ταμείων. Μετά από τριήμερη αναμονή παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Επικουρικού των Δημ. Υπαλλήλων, ενώ το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράγοντες των Ταμείων κάνουν λόγο για τζίρο 4 δισ. με τα ομόλογα, ενώ ο πρόεδρος των χρηματιστών μιλά για 6 "γκρίζους" τίτλους 1,4 δισ. ευρώ. Εσωκομματικό κομφούζιο στη ΝΔ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "φως στο κόλπο με το ομόλογο του Επικουρικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων ρίχνει το επίσημο πόρισμα των επιθεωρητών. Επιβεβαιώνεται το καπέλο στο επιτόκιο ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στο ΤΕΑΔΥ, την "Ακρόπολις" αλλά και στην ΤτΕ για ελλιπή έλεγχο. Η υπόθεση προκαλεί την επέμβαση της Δικαιοσύνης ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει σήμερα μέτρα για τη διαχείριση των αποθεματικών".

Η Espresso προσθέτει ότι "ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης τον... είχε παραιτήσει από την Παρασκευή, ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης περίμενε μέχρι χθες το βράδυ για να υποβάλει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει την καρέκλα του προέδρου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για ύποπτες αγοραπωλησίες ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας και ο υπουργός Απασχόλησης απέφευγε κάθε σχόλιο επί της ουσίας του θέματος".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με έκδηλη αμηχανία εξακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με την έκδοση ομολόγων Δημοσίου και την αγορά τους από ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της χρηματιστηριακής "Ακρόπολις". Επισήμως η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, αλλά στο παρασκήνιο δεν είναι λίγα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που του ασκούν έντονη κριτική".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "εις βάθος έρευνα σε έξι ακόμη ομόλογα, τα οποία εκδόθηκαν πανομοιότυπα με αυτό της JP Morgan και που σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν επίσης σε Ασφαλιστικά Ταμεία, ζητάει ο ΣΜΕΧΑ, κάνοντας λόγο για νέες υποθέσεις κακοδιαχείρισης των αποθεματικών σε τουλάχιστον πέντε ασφαλιστικά ταμεία με πρωταγωνιστές τέσσερις χρηματιστηριακές εταιρίες".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "έρευνα σε βάθος δεκαετίας στις επενδύσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις των διοικήσεων, από τις οποίες είτε ζημιώθηκαν τα Ταμεία είτε καταβλήθηκαν προμήθειες. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, των προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση που το τελευταίο διάστημα βάλλεται για το θέμα της διαχείρισης των πόρων των ταμείων και καταγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ για διαφθορά και σκάνδαλα. Στηρίζοντας τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την υπόθεση των Ταμείων αλλά και αυτή του ομολόγου, αποκαλύπτοντας πρώτα από όλα πως η χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολις" συνεργάζεται με τα Ταμεία από το 2001, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "στη... ζυγαριά της Δικαιοσύνης τοποθετείται η υπόθεση των επενδύσεων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ". Όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, είτε προσέφυγαν είτε εξέφρασαν την πρόθεση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στις δικαστικές αίθουσες και να ριχθεί άπλετο φως".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "συνεχίζονται οι... αναταράξεις με αφορμή την υπόθεση της "Ακρόπολις", καθώς πληροφορίες θέλουν και άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες να εμπλέκονται σε υποθέσεις αγοραπωλησίας ομολόγων από τα αποθεματικά των ταμείων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων, Αγάπιος Σημαιοφορίδης υπέβαλε τελικά χθες το απόγευμα την παραίτησή του"

H City Press γράφει:"την παραίτηση Τσιτουρίδη ζητά το ΠΑΣΟΚ για τη σκανδαλώδη προμήθεια στο ΤΕΑΔΥ. Παραιτήθηκε χθες ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου. Η κυβέρνηση απαντά με αλλαγή των κανόνων διαχείρισης των αποθεματικών. Αποστάσεις κυβερνητικών στελεχών από τους χειρισμούς του υπουργού Απασχόλησης".

Σύμφωνα με τη Metropolis "σειρά μέτρων για την ασφαλέστερη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομίας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

H metro αναφέρει ότι "να κλείσει τις θεσμικές "τρύπες" που επέτρεψαν να αναδυθεί οσμή σκανδάλων από συναλλαγές ασφαλιστικών ταμείων επί ομολόγων, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση σε σημερινή, κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, την ώρα που μεγαλώνουν οι ανησυχίες ότι πολλές ακόμη "γκρίζες" συναλλαγές ασφαλιστικών οργανισμών με ομόλογα θα έλθουν σύντομα στο φως της δημοσιότητας".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "αγωνιωδώς η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από το μέγα άγος της προβληματικής διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων . Σήμερα τρεις υπουργοί και ένας τραπεζίτης αποφασίζουν εσπευσμένα μέτρα, ώστε έστω την υστάτη ώρα να αντιμετωπισθούν οι συνθήκες κλεπτοκρατίας που τείνουν να διαμορφωθούν στη διαχείριση των αποθεματικών. Ταυτόχρονα έρευαν για "μαύρο χρήμα" διενεργεί ο πρόεδρος της αρμόδιας Αρχής κ. Γ. Ζορμπάς".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "το ΚΚΕ εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι η σκανδαλώδης και επικίνδυνη εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ταμείων τους θα συνεχίζεται και θα δυναμώνει όσο αυτά θα παίζονται στο Χρηματιστήριο ή σε διάφορα ομόλογα τραπεζών. Σε αυτό το έδαφος καλλιεργείται και η δίψα για προσωπικά κέρδη και οφέλη".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "δέμα ημέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τη διαχείριση των αποθεματικών του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση επιμένει να μην απαντά στα ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για τα "παιχνίδια". Κι αυτό παρότι ακόμη και οι ελεγκτές με το πόρισμά τους αναγκάζονται να περιγράψουν τις ευθύνες των προσώπων που ο κ. Τσιτουρίδης είχε διορίσει στη διοίκηση του ταμείου. Ο πρόεδρος του ταμείου Αγ. Σημαιοφορίδης παραιτήθηκε χθες υπονοώντας ότι κάποιος άλλος έχει την ευθύνη για την σκανδαλώδη αγορά ομολόγου από την εταιρεία "Ακρόπολις".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ο υπουργός Απασχόλησης που έχει βρεθεί στη δίνη της υπόθεσης του "κρυφού ομολόγου", απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης, η οποία δια της δημοσιοποίησης στοιχείων αντεπιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο Σ. Τσιτουρίδης απαντά στις αιχμές με μήνυση και αγωγή κατά εφημερίδας".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε δυσχερή πολιτική θέση έχει φέρει το Μέγαρο Μαξίμου η ανάμιξη του ονόματος του Σάββα Τσιτουρίδη στη σκανδαλολογία για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε μεν να παράσχει, για μία ακόμη φορά, πολιτική στήριξη στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, παράλληλα, όμως, ανέθεσε την εποπτεία για την οικονομική αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη!".

Μπους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποσύρουν άμεσα τα στρατεύματά τους από το Ιράκ, γιατί θα αφήσουν πίσω τους ένα τεράστιο ορμητήριο τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Αυτό δήλωσε, σε διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος Μπους, τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονταν να προωθήσουν νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίος προβλέπει την αποχώρηση του βασικού όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008".

Ασφάλιστρα

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων, το οποίο επιφέρει αλλαγές σε σημεία του σημερινού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρίες να διεκδικήσουν αποζημίωση από μεθυσμένους οδηγούς που προκάλεσαν ατύχημα".

H Traffic News προσθέτει ότι "αλλαγές στα ασφάλιστρα των Ι.Χ. αυτοκινήτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι δεν καλύπτεται από την ασφάλεια ο οδηγός που προκάλεσε ατύχημα και ο οποίος διαπιστώθηκε πως είτε ήταν μεθυσμένος είτε δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, προβλέπεται πως η ασφάλιση του Ι.Χ. αυτοκινήτου θα γίνεται στην τρέχουσα αξία και όχι την αρχική".

Τουρκία

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το μεγαλύτερο ίσως ψέμα το οποίο ειπώθηκε και κυριάρχησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ήταν το περί μελλοντικής εντάξεως της Τουρκίας ως πλήρους μέλους. Στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν την συμφωνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν και εγνώριζαν ότι η διαδικασία αυτή δεν επρόκειτο να καρποφορήση. Όχι μόνον διότι η Τουρκία δεν ανταπεκρίνετο στους όρους εντάξεως, αλλά διότι κατά βάθος η χώρα αυτή ήταν ανεπιθύμητη από τους ιδίους τους Ευρωπαίους".

ΟΑΕΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για περίπου 9.140 ανέργους αναμένεται να προκηρύξει άμεσα ο ΟΑΕΔ σε θέσεις δημόσιου τομέα".

ΚΕΠ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "για τουλάχιστον 93 πιστοποιητικά, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να βγαίνουν από το σπίτι τους, αφού μέσω του προγράμματος "Αριάδνη 2" του υπουργείου Εξωτερικών τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών θα ενημερώνονται για το κάθε αίτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ