Πολιτική
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 15:10

Αντώναρος: Κανένας συμψηφισμός από τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο στα Ταμεία

Δεν πρόκειται περί συμψηφισμού, υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στην κυβερνητική προαναγγελία για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους από το 1998 και εντεύθεν που λειτουργεί η ΗΔΑΤ. Όπως διευκρίνισε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να φανεί αν κατά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων έγιναν πράξεις που δεν ήταν σύννομες ή δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Ταμείων».

Εξάλλου ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του αρμοδίου υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, αναρτήθηκε ιστοσελίδα, όπου εμφανίζεται καταγεγραμμένη όλη η ακίνητη περιουσία των Ταμείων με τις μεταβολές που γίνονται, ενώ σύντομα θα ανοίξει νέα ιστοσελίδα όπου θα καταγράφεται όλη η κινητή περιουσία και οι συναφείς πράξεις. «Πρόκειται για μια διαδικασία που εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαφάνεια κατά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων»,τόνισε ο κ. Αντώναρος και προσέθεσε πως στη συνέχεια θα μελετηθεί το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των αποθεματικών.

Όσον αφορά την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική απόφαση για αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τίποτα δεν απαλλάσσει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα έκαναν εκείνη την περίοδο», επισημαίνοντας ότι «κάθε χρόνος είναι πρόσφορος» για τη διενέργεια ελέγχων. «Δεν νομιμοποιούνται σήμερα να γίνονται τιμητές, όσοι έκαναν στο παρελθόν απίθανες πράξεις», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα επιτίθεται αβασίμως στην κυβέρνηση και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και πόλωσης προσδοκώντας πολιτικά οφέλη. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης ασκεί, με προσήλωση, τα καθήκοντά της και τίποτα δεν θα την αποπροσανατολίσει από τη συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθειά της».

Σε άλλη ερώτηση, για το νόημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου δεδομένου ότι όσα έγιναν ήταν νομότυπα, χωρίς, ωστόσο, να αποφευχθεί η ζημιά των ασφαλιστικών Ταμείων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους κανόνες της διαφάνειας και σταθερή στην εφαρμογή της πολιτικής της. Όποιος παραβαίνει τον νόμο, θα υφίσταται τις συνέπειες».

Αναφορικά με τη μη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου των διαθεσίμων των Ταμείων, ο εκπρόσωπος παρατήρησε πως κατά την ενημέρωσή του «ο πρόεδρός της δεν την είχε συγκαλέσει».