Ήρθε ο καιρός να λογοδοτήσουν για τον πόλεμο στο Ιράκ ο πρόεδρος Μπους και οι σύμμαχοί του, τόνισε ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν - ο δικαστής που έγινε ευρύτερα γνωστός το 1999 όταν προσπάθησε να επιτύχει την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, από τη Βρετανία για να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην εφημερίδα El Pais με την ευκαιρία της τέταρτης επετείου από την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, ο δικαστής Γκαρθόν χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ ως «ένα από τα αθλιότερα και πλέον αδικαιολόγητα επεισόδια της πρόσφατης Ιστορίας».
«Πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα για μία πιθανή ποινική ευθύνη αυτών που είναι ή ήταν υπεύθυνοι για τον πόλεμο αυτό και να δούμε εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τους αναγκάσουμε να δώσουν απαντήσεις. Το γεγονός ότι σκοτώθηκαν περίπου 650.000 άνθρωποι είναι επαρκές επιχείρημα για να αρχίσουν οι έρευνες και οι ανακρίσεις χωρίς καθυστέρηση», επισημαίνει χαρακτηριστικάε.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται μιλώντας για τη στάση της κυβέρνησης Αθνάρ (της προηγούμενης ισπανικής κυβέρνησης) που ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Αυτοί που ακολούθησαν τον αμερικανό πρόεδρο στον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη ευθύνη από αυτόν επειδή, παρά το γεγονός ότι είχαν αμφιβολίες και μεροληπτική ενημέρωση, έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του επιτιθέμενου για να πραγματοποιηθεί μία επαίσχυντη πράξη θανάτου και καταστροφής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Γκαρθόν.
Τον περασμένο μήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως ο Σαντάμ Χουσέιν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.
«Εάν δεν είχε επαρκή πληροφόρηση πρέπει να ερωτηθεί γιατί δεν ενήργησε με σύνεση παρέχοντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών από το να κάνει εντελώς το αντίθετο υποτασσόμενος πλήρως στον πρόεδρο Μπους», παρατήρησε από την πλευρά του ο δικαστής Γκαρθόν.