Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς διαφώνησε σήμερα κατά την ενημέρωση της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την εκτίμηση του αρμόδιου για περιβαλλοντικά θέματα Επιτρόπου της Ε.Ε., Σταύρου Δήμα, ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει άμεσα μέτρα, θα υπερβεί τα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον έλληνα Επίτροπο, ο κ.Σουφλιάς έκανε λόγο «για υποθέσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Επίτροπος, ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής, είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τα όρια εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων στη χώρα μας. «Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, βάσει της συμφωνίας του Κιότο και του κοινοτικού ορίου, θα πρέπει στην Ελλάδα να είναι στο 25%. Είμαστε στο 26% και αν δεν ακολουθήσουμε άμεσα και αυστηρά μέτρα θα φθάσουμε στο 40%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.
Όπως είπε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «μέσα στον Απρίλιο θα είναι σε θέση η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΔΧΩΔΕ να προτείνει την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Προγράμματος ώστε να θεσπιστούν τα αναγκαία μέτρα» για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας μας από τη συμφωνία του Κιότο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Όπως υπογράμμισε ο κ.Σουφλιάς, σύμφωνα με το δεύτερο εθνικό σχέδιο για την περίοδο 2008-2012, που έχει υποβάλει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνεται ακόμη αυστηρότερη κατανομή ρύπων, ενώ απαιτείται από 150 επιχειρήσεις να μειώσουν κατά 8,9% τις εκπομπές τους την ίδια περίοδο.
Παράλληλα, στο στάδιο της διαβούλευσης είναι η θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το οποίο εκτιμάται ότι προωθηθεί γρήγορα η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από 11% που είναι σήμερα, σε 20% πριν από το 2020.
«Έχουμε συγκεκριμένη, μελετημένη και ολοκληρωμένη πολιτική για την μείωση των εκπομπών ρύπων, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο κ Σουφλιάς.
Ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε και την αντίθεσή του με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Δήμας για το διαχωρισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος από το Δημοσίων Έργων. «Ισχυρός υπουργός Περιβάλλοντος δεν θα υπάρξει,διότι δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, αν στην Ελλάδα που βρίσκεται στο σημείο ανάπτυξης, υπήρχαν δύο χωριστά υπουργεία, πολλά έργα δεν θα προχωρούσαν», παρατήρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.