Πολιτιστικά
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 09:03

«Μαγικές Βραδιές Μουσικής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου»

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί για 14η χρονιά το  Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Το  Φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί για 14η χρονιά το  Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Το  Φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το Φεστιβάλ  έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους  θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και προσελκύει, κάθε χρόνο, φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Η Πηνελόπη Σερδάρη καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδρύτρια του Φεστιβάλ δήλωσε στη «Ν»: «Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη  διοργάνωση του Φεστιβάλ, με στόχο διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων δημιουργών, σε μια κομβική χρονική στιγμή που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη χώρα μας,  που γιορτάζει   την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το Φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη έναρξή του στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου  με μια διεθνή συνεργασία με το  Λυρικό Θέατρο “Teatro Grattacielo” με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Camerata Bardi Vocal Academy N.Y., που θα παρουσιάσουν  την αριστουργηματική όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, σε πρωτοποριακή μορφή alla  breve που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Κρήτη σε συμπαραγωγή με το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Με αυτή την υπέροχη όπερα, η οποία είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία και την ιστορία,  το Φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την  Ελληνική Επανάσταση.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα  να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και το Δ.Σ του Teatro Grattacielo γι’ αυτή τη  σπουδαία συνεργασία, η οποία θεωρώ ότι  θα είναι η αρχή για νέες συνεργασίες στο μέλλον.   Επίσης, ευχαριστώ θερμά  τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανικό Καλλιτεχνικό και Γενικό Διευθυντή Στέφανο Κορωναίο,   ένα πρόσωπο το οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα ως καλλιτέχνη και ως προσωπικότητα

Συνεχίζουμε στις 9 Σεπτεμβρίου με το καθιερωμένο Γκαλά Όπερας αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, για τα 44 χρόνια από τον θάνατό της, με τους βραβευμένους λυρικούς καλλιτέχνες της Camerata Bardi Vocal Academy που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Ακολουθεί  μια συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα και  αποχαιρετούμε το κοινό με μια συναυλία αφιέρωμα στα 30 χρόνια  σπουδαίας καριέρας του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Θεοφάνους».

Ο Στέφανος Κορωναίος,  καλλιτεχνικός διευθυντής του Teatro Grattacielo & Camerata Bardi δήλωσε στη «Ν»:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Teatro Grattacielo, θέλω να ευχαριστήσω το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου για τη συνεργασία και την τιμητική πρόσκληση για την επίσημη έναρξη του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ με την όπερα “Ιδομενέας” alla breve του Mozart, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε συμπαραγωγή με το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου Κρήτης. Η Όπερα αφηγείται την ιστορία του Βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης και παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ως φόρος τιμής στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μυθολογία.

Το μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί ιδανικό τόπο για μια  site-specific πρωτοποριακή εκδοχή της όπερας και αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο για την ανάδειξη των ειδικά σχεδιασμένων τρισδιάστατων απεικονίσεων (προβολών), που αντικαθιστούν τα σκηνικά σύμφωνα με το πρωτοποριακό κόνσεπτ της παραγωγής .

 Μπορώ να σκεφτώ πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν τη μαγεία και την ιστορική ατμόσφαιρα που εκπέμπει το Παλάτι των Ιπποτών! Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Καλλιτεχνική και Γενική Διευθύντρια κα Πηνελόπη Σερδάρη για αυτή την εξαιρετική συνεργασία, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί την αρχή μιας σπουδαίας συνέχειας στο άμεσο μέλλον».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]