Πολιτική
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 13:00

Κ.Καραμανλής: Μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά

ΥΨΗΛΟΥΣ τόνους χρησιμοποίησε στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατά την πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ, ενώ ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο διορισμού των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων.

ΥΨΗΛΟΥΣ τόνους χρησιμοποίησε στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατά την πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι θετικό που η αξιωματική αντιπολίτευση επιστρέφει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά την απόπειρα υπονόμευσης της συνταγματικής αναθεώρησης», παρατήρησε ο κ.Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πέντε κραυγαλέες ανακρίβειες στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ προς την πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, μηδενισμό, κινδυνολογία και πόλωση.

Όπως επεσήμανε:

«- Γίνεται λόγος για "έλλειψη ελέγχου στην αγορά", όταν ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο πολλοί και τόσο αυστηροί έλεγχοι.

- Γίνεται λόγος για "μείωση της ανταγωνιστικότητας", όταν οι πιο έγκυροι διεθνείς οργανισμοί πιστοποιούν το αντίθετο.

- Γίνεται λόγος για "συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης", την ώρα που η Χώρα ξέφυγε από την επενδυτική άπνοια και καταγράφει ραγδαία αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

- Γίνεται λόγος για "αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη", την ώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.

- Γίνεται λόγος ακόμη και για "αύξηση της ανεργίας", τη στιγμή που η ανεργία, ένα από τα πιο αντικοινωνικά αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεών τους, άρχισε να μειώνεται σταθερά.»

«Αποφεύγουν, ωστόσο -και αποφεύγουν συστηματικά- τη σύγκριση των δεδομένων του σήμερα, μ’ εκείνα που οι ίδιοι παρέδωσαν! Η πολιτική, όμως, έχει συγκεκριμένη βάση σύγκρισης. Κρίνεται από τα αποτελέσματα που παράγει και την πρόοδο που διασφαλίζει. Τολμούμε τη σύγκριση. Σε όλους τους τομείς. Σε όλα τα ζητήματα», υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής.

«Διαφάνεια παντού - Δεν χαρίζομαι σε κανέναν»

Ακολούθως, αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τρία της διακυβέρνησής του, ο κ.Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη της διαφάνειας. «Οι πολιτικές για την ενίσχυση των Αρχών και των μηχανισμών ελέγχου, αποδίδουν αποτελέσματα. Παραμερίζεται η αντίληψη που εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις του χτες ότι "τίποτε δεν αλλάζει σ’ αυτόν τον Τόπο"», τόνισε και πρόσθεσε: «Αναπτύξαμε -και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε- θεσμικές πρωτοβουλίες. Πήραμε -και συνεχίζουμε να παίρνουμε- αυστηρά μέτρα, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε κατεύθυνση. Θεσπίστηκαν -και θεσπίζονται- ασφαλιστικές δικλείδες που θωρακίζουν τη διαφάνεια».

« Αντιμετωπίστηκαν -και θα αντιμετωπίζονται- έφυγαν -και θα φεύγουν- παραπέμφθηκαν -και θα παραπέμπονται- όποιοι παραβαίνουν τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και του σεβασμού στο χρήμα των φορολογούμενων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Σε αντίθεση με την αδράνεια του παρελθόντος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και λειτουργούν... Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δεδηλωμένη βούλησή μας για διαφάνεια παντού. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η εποχή που τα πάντα αποκρύπτονταν και συγκαλύπτονταν, έχει περάσει οριστικά. Η Ελλάδα δεν συμβιβάζεται με τις πρακτικές που εξέθρεψε το χτες. Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χτες. Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο, για να καλύψουν την πολιτική αδυναμία τους, να διαγράψουν το παρελθόν τους και να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων. Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής και μετωπική. Εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν».

«Δεν χαρίζομαι σε κανέναν. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του Ασφαλιστικού Ταμείου των Δημόσιων Υπαλλήλων υπογραμμίζοντας πως, σε αντίθεση με την αδράνεια του παρελθόντος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και λειτουργούν. Ανακοίνωσε παράλληλα αλλαγές στον τρόπο διορισμού των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/22/1315885.htm .

Παιδεία - «Η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίζει και στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία»

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Δεν κερδίζεται το μέλλον, συντηρώντας αυτά που όλοι καταγγέλλουμε. Δεν μπορεί από τη μία να διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν, κάθε χρόνο, πάνω από 4 δισ. ευρώ για τα σχολεία των παιδιών τους και την ίδια στιγμή -ονομάζοντας την κατάσταση αυτή "δωρεάν Παιδεία"- να διακηρύσσουμε πως δεν πρέπει ν’ αλλάξει τίποτα!!»

«Οι πολίτες», είπε, «απαιτούν ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Ακούμε την απαίτησή τους και προχωρούμε μπροστά. Προωθήσαμε, ως τώρα, σημαντικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Κάναμε εκτενή διάλογο, για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αξιοποιήσαμε κάθε γόνιμη ιδέα. Υιοθετήσαμε προτάσεις απ’ όλες τις πλευρές. Κάποιοι, ωστόσο, χάθηκαν στην ενδοκομματική σύγχυση και δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν θέση. Κάποιοι παρεξήγησαν το ρόλο τους, «απαγορεύοντας» κάθε αλλαγή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας :

«Εμείς, ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, οφείλουμε να αποφασίζουμε. Και στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Η Βουλή αποφάσισε. Και η απόφαση της Βουλής είναι νόμος του Κράτους. Νόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας».

Τέλος, επικρίνοντας τη γενικότερη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε πως είναι δικαίωμα όλων -αυτό, είπε, σημαίνει Δημοκρατία- να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός να επιχειρεί κοινωνικό διχασμό», παρατήρησε. «Δεν είναι δικαίωμα κανενός να μεταφέρει τα προβλήματα του κόμματός του, την πολιτική αδυναμία του, στις πλάτες της κοινωνίας και του Τόπου μας. Δεν είναι δικαίωμα κανενός η συκοφαντία και οι ύβρεις. Δεν πρόκειται να περάσουν οι απόπειρες υποβάθμισης του Δημόσιου Βίου. Τα άκρα και οι ακρότητες βλάπτουν τελικά τον Τόπο και απογοητεύουν την κοινωνία», συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες απαιτούν πολιτικές ευθύνης. Η εποχή του ανεύθυνου λαϊκισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Είμαστε στην εποχή των ενεργών πολιτών. Των ώριμων πολιτών. Των πολιτών που έχουν απαιτήσεις από όλους μας. Των πολιτών που ζητούν ανταγωνισμό προσφοράς και μεταρρυθμίσεις. Των πολιτών που, πάνω απ’ όλα, απαιτούν στάση ευθύνης απ’ όλους»,κατέληξε ο πρωθυπουργός.