Πολιτική
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 13:56

Γ. Παπανδρέου: «Σήμερα η διαφθορά είναι αποπνικτική και έχει γαλάζια ταυτότητα»

«Θα αρκούσε μία φράση, κ.πρωθυπουργέ, μία φράση, ότι υποβάλλετε την παραίτηση της κυβέρνησής σας και πάμε σε εκλογές», τόνισε, απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Η ΝΔ», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου, «ήρθε στην κυβέρνηση με τη σημαία του πολέμου κατά της διαφθορας... Σήμερα η διαφθορά είναι αποπνικτική και έχει γαλάζια ταυτότητα». «Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η απάτη και η ασυδοσία που αποκαλύπτεται τις μέρες αυτές, δεν είναι καθόλου τυχαία», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Έχουν γαλάζια ταυτότητα και έχουν σχέση με τις αντιλήψεις της ΝΔ και τα στελέχη που επέβαλε στο κράτος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε η σημερινή κυβέρνηση ως «τη χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα, ακόμα χειρότερη κι από εκείνην του Κ. Μητσοτάκη το '90-'93, με έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, ο οποίος αδυνατεί να αποπέμψει τον υπουργό Απασχόλησης και άλλους υπουργούς του».

«κ. Καραμανλή να επιστρέψετε τα λεφτά στο Ταμείο»

Αναφερόμενος στο θέμα των Ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ολόκληρη μηχανή που στήθηκε από τα αποθεματικά με τα λεφτά των ασφαλισμένων για να πάρουν κάποιοι προμήθειες - παρασιτικοί, κομματικοί, μεσάζοντες. «Έχει τεράστια ευθύνη η ΝΔ, γιατί σε όλες αυτές τις θέσεις βρίσκονται ανώτατα στελέχη της, που βρίσκονται στην καρδιά του κόμματός σας, εντεταλμένα», τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν σχέση με μια αντίληψη που καλλιεργείτε συστηματικά - ότι το κράτος σας ανήκει. Αμ' δεν σας ανήκει το κράτος. Δεν σας ανήκει το κράτος!».

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας: «Ήρθατε να διαχειριστείτε προσωρινά την περιουσία των ελλήνων πολιτών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αποτύχατε οικτρά και γι’ αυτό ο λαός σύντομα θα σας στείλει στην αντιπολίτευση. Και τέρμα πια το κρυφτούλι περί Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός ανέχεται, καλύπτει και συγκαλύπτει - όσα μπορεί βεβαίως να συγκαλύψει».

«Το έγκλημα είναι εις βάρος του συνταξιούχου και είστε υπόλογος κ. Καραμανλή», συνέχισε σε έντονο ύφος ο αργηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Περιμένουμε να βρείτε και να επιστρέψετε τα λεφτά στο Ταμείο - και πριν τις εκλογές, πριν φύγετε από την κυβέρνηση».

Ακολούθως ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε προσωπικά, να μην υποκύψει, ως πρωθυπουργός, σε κανένα συμφέρον: «Αύριο ο ελληνικός λαός θα δοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ, θα δοκιμάσει τις δεσμεύσεις του Γεωργίου Παπανδρέου. Απλή αλήθεια και ξεκάθαρη: Οι επιχειρηματίες στο ρόλο τους, οι πολιτικοί στο δικό τους. Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό. Τελεία και παύλα!».

«Δεν θα συμβιβαστώ με κανένα εξωθεσμικό κέντρο που επιχειρεί να χειραγωγήσει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όλες οι επιλογές στο δημόσιο τομέα, θα γίνονται με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Θα κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της πολιτικής ζωής. Θα χτυπήσω νοοτροπίες και συμφέροντα, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα μπορέσουν να περάσουν αυτές οι αντιλήψεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει στο Κοινοβούλιο τι υποσχέθηκε στον ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια προκειμένου να φύγει η ελληνική Οικονομία από την επιτήρηση: «Πείτε μας, σήμερα, εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα, αυτά που κρύβετε από τους πολίτες: Τις δεσμεύσεις που αναλάβατε για το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις και τη μείωσή τους ως ποσοστό του μισθού, τις δεσμεύσεις για παρατεταμένη λιτότητα. Πείτε τα κ. Καραμανλή».