Μια πρώτη γεύση της γαλλικής παρουσίας στο Athens Flying Week που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή στην Τανάγρα πήραν σήμερα οι εκπρόσωποι του Τύπου, με μεγάλο πρωταγωνιστή το Rafale.
Μια πρώτη γεύση της γαλλικής παρουσίας στο Athens Flying Week που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή στην Τανάγρα πήραν σήμερα οι εκπρόσωποι του Τύπου, με μεγάλο πρωταγωνιστή το Rafale.
«Βρισκόμαστε σε μια αεροπορική βάση που φιλοξενεί γαλλικά αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες και έχει συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Ακόλουθος Τύπου της γαλλικής πρεσβείας Ολιβιέ Μαντιό, με φόντο τα δύο Rafale που ήρθαν στην Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση του Athens Flying Week στη διάρκεια της οποίας, ένα εκ των δύο θα κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του, για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό.
«Εχουμε στενή συνεργασία όχι μόνον στην αεροπορία αλλά και στο ναυτικό και στον στρατό ξηράς. Στη Μεσόγειο οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και επειδή η γεωπολιτική κατάσταση είναι πολλές φορές τεταμένη η Γαλλία είναι εταίρος της Ελλάδας από την ανεξαρτησία της πριν 200 χρόνια και θα είναι δίπλα της και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος δίνοντας την πολιτική διάσταση της γαλλικής παρουσίας στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Λίγο πριν, οι πιλότοι των Rafale ανέλυσαν κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και μας προϊδέασαν γι’ αυτά που θα δούμε αύριο και μεθαύριο.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Rafale είναι ότι ανταποκρίνεται σε όλες τις αποστολές και σε όλους τους ρόλους. Το Rafale έχει τη δυνατότητα να μπει πρώτο στην εχθρική ζώνη και να βγει τελευταίο», δήλωσε ο πιλότος του σμηναγός Νατιβέλ Μπαμπούκ.
Έχουν υπάρξει συνεργασίες με F16 και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, αλλά το Rafale «θα κάνει χτυπήματα από απόσταση, θα προστατεύσει τα άλλα αεροσκάφη όταν μπουν στην εχθρική ζώνη και θα είναι το τελευταίο που θα τα συνοδεύσει φεύγοντας».
Αύριο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην επίδειξη 10’ την ποιότητα του αεροσκάφους «με ταχύτητα από 300 κόμβους ως 1000 χλμ την ώρα και επιτάχυνση βαρύτητας από -3 ως 9G αν και οι δυνατότητές του φτάνουν τα 10,5G. Θα δουν επίσης ακολουθίες ελιγμών και ανάποδων πτήσεων», δήλωσε ο έτερος πιλότος σμηναγός Ζερόμ Τουλ. Όπως είπε, τα δύο Rafale ήρθαν από τη Γαλλία χωρίς ανεφοδιασμό σε 2,5 ώρες, χάρη στην αυτονομία που διαθέτουν η οποία είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.
Τα δύο Rafale εκ των οποίων το ένα θα μετάσχει στο show ενώ το άλλο βρίσκεται ως βοηθητικό σε στατική έκθεση, απασχολούν 50 μηχανικούς, ενώ στην Ελλάδα συνοδεύονται από μια ομάδα 10 τεχνικών.
Είναι εύκολα στην οδήγηση για να εστιάζει ο πιλότος στην αποστολή του και όχι στον έλεγχο του αεροσκάφους και μπορεί να φέρει 1,5 φορά το βάρος του σε οπλισμό.
Οι Γάλλοι πιλότοι εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από τη συνεργασία τους με τους Έλληνες συναδέλφους του με τους οποίους, όπως τόνισε ο κ. Μπαμπούκ που συνεργάστηκε μαζί τους στην Καλαμάτα, έχουν πολύ καλό συντονισμό και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.
Το σμήνος Patrouille de France
Δέκα αεροσκάφη, του γαλλικού σμήνους Patrouille de France, τα γνωστά μας κι από προηγούμενες εκδηλώσεις Alphajets, βαμμένα με τα χρώματα της Γαλλίας συμπληρώνουν τη γαλλική παρουσία στο Athens Flying Week και έκαναν τα ακροβατικά τους ενώπιον των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των δοκιμών μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του event.
Μας «έκοψαν την ανάσα» όταν ερχόμενα από αντίθετες κατευθύνσεις διασταυρώθηκαν πολύ κοντά το ένα με το άλλο, μας έκαναν να χαμογελάσουμε όταν σχημάτισαν το σχήμα της καρδιάς ενώ δύο απ’ αυτά τη διαπέρασαν ως βέλος και ολοκλήρωσαν την επίδειξη με τα ελληνικά χρώμα.