Περιβάλλον
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 17:00

Τερμίτες και σκαθάρια σύμμαχοι της κλιματικής αλλαγής

Η δράση αυτών των εντόμων στα καμένα δάση προκαλεί μεγάλη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Η κλιματική αλλαγή ανάμεσα στα άλλα προκαλεί και την εκδήλωση μαζικών και μεγάλης έντασης και έκτασης πυρκαγιών στα δάση. Ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο βίωσε αυτή την επίπτωση το φετινό καλοκαίρι με πολύ μεγάλες πυρκαγιές στις ΗΠΑ, την νότιο Ευρώπη αλλά και πυρκαγιές σε περιοχές όπως η Σιβηρία.

Εκτός των άλλων δεινών που προκαλούν οι πυρκαγιές ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Griffith επίσης στην Αυστραλία εντόπισαν ένα νέο κίνδυνο που προκύπτει από αυτές τις μαζικές πυρκαγιές που σύμφωνα με τους ειδικούς θα κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση τους τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα καμένα δάση αποτελούν ένα πραγματικό παράδεισο για τους τερμίτες, τα σκαθάρια του είδους Longicorn και κάποια άλλα έντομα που σπεύδουν εκεί για να τραφούν με τα καμένα δέντρα. Η αποσύνθεση που προκαλείται στα δέντρα από αυτή τη δραστηριότητα των εντόμων παράγει διοξείδιο του άνθρακα που καταλήγει στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεδομένης της έκτασης των πυρκαγιών είναι πιθανό να εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα δέκα γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα της τάξης ποσότητα που αντιστοιχεί στο 115% της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 140 είδη δέντρων σε 55 δάση σε όλες της ηπείρους του πλανήτη. Μελέτησαν τους χρόνους και τις διαδικασίες αποσύνθεσης του ξύλου των καμένων δέντρων. Εκτός από τη συμβολή των εντόμων ρόλο στην αποσύνθεση των καμένων δέντρων παίζει και η θερμοκρασία. Σε πιο ζεστά κλίματα όπως αυτά των τροπικών περιοχών η αποσύνθεση και άρα η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται ενώ ο ρυθμός αποσύνθεσης μειώνεται σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες.