Είναι το πρώτο τεχνητό μέλος που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα που μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα όλες τις βασικές λειτουργίες του χεριού.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από εταιρείες αλλά και ερευνητές σε όλο τον κόσμο η ανάπτυξη ολοένα και πιο προηγμένων τεχνητών μελών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους χρήστες τους να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και παράλληλα να επανακτήσουν όσο περισσότερο γίνεται την αίσθηση της αφής. Στον αισθητηριακό τομέα επικέντρωσε την προσοχή της ερευνητική ομάδα από το μη κερδοσκοπικό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα βιονικό τεχνητό χέρι το οποίο όπως υποστηρίζουν επαναφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο την αίσθηση της αφής στους χρήστες τους. Στις δοκιμές που έγιναν όσοι χρησιμοποιήσαν αυτό το βιονικό χέρι δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι άγγιζαν κάποιο αντικείμενο όταν ακούμπαγαν πάνω σε αυτό τα τεχνητά δάκτυλα τους.
Είναι το πρώτο τεχνητό μέλος που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα που μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα όλες τις βασικές λειτουργίες του χεριού. Το τεχνητό χέρι χρησιμοποιεί ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ενεργοποιεί την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές αυτό που στην ουσία κάνει το ηλεκτρονικό σύστημα είναι να ξεγελά τους αισθητηριακούς μηχανισμούς και τον εγκέφαλο του χρήστη ώστε να πιστεύουν ότι το προσθετικό χέρι είναι αληθινό.
Το χέρι συνδέεται με νεύρα που στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στο τεχνητό χέρι όταν θέλει ο χρήστης να το χρησιμοποιήσει ενώ παράλληλα το χέρι δέχεται πληροφορίες από το περιβάλλον μέσω αισθητήρων στέλνοντας τις πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω κάποιων νεύρων.
Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους αισθητήρες του χεριού επιτρέπουν στους χρήστες του χεριού να εκτελούν μια μεγάλη γκάμα κινήσεων αλλά και να έχουν κάποιου είδους αίσθηση αφής. «Η τεχνολογία που αναπτύξαμε είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να καταφέρουμε να παρέχουμε σε ανθρώπους με αναπηρία μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση που να προσομοιάζει το φυσικό χέρι» δηλώνει ο Πολ Μαράσκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.