Πολιτική
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 09:49

Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με γ.γ. ΟΗΕ και Κοντολίζα Ράϊς

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη στην παρακάτω συνολική δήλωση:

"Μετά τη συνάντηση και την πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον νέο γενικό γραμματές του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, όπου είχαμε την ευκαιρία μιας, πράγματι, εκτενούς συζήτησης για σειρά κρίσιμων θεμάτων διεθνούς, αλλά και ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση σε εκείνα του Κοσσυφοπεδίου, του Κυπριακού και του επί δεκαπέντε χρόνια παρατεινόμενου ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συνεχίζω εδώ στην Ουάσιγκτον με την επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ.

Σήμερα συναντήθηκα με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Ράις, με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Νάνσι Πελόζι, η οποία μας έκανε για πρώτη φορά την ιδιαίτερη τιμή να οργανώσει πρόγευμα προς τιμήν της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας στο Κογκρέσο --μια απόφαση με ιδιαίτερο συμβολισμό για την Ελλάδα και τις ιδέες που υπερασπίζεται-- με τον αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ. Χάρι Ριντ, ενώ αργότερα σήμερα θα συναντηθώ με τη Σύμβουλο του αμερικανού Προέδρου για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Τρομοκρατίας, κα Φράνσις Φράγκος-Τάουνσεντ.

Αύριο υπάρχει ένα εξίσου πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της συνάντησης με τον Υφ. Εξωτερικών για πολιτικά θέματα κ. Νίκολας Μπερνς και τοv Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χάντλεϊ. Υπάρχει βεβαίως και η εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του αμερικανού Προέδρου.

Στην συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό μου -την τέταρτη σε διάστημα ενός έτους-- που έγινε όπως πάντα σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, είχα τη δυνατότητα να εκθέσω με πληρότητα τις ελληνικές απόψεις και θέσεις, αλλά και τους προβληματισμούς για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στην οποία η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας σταθερότητας.

Για το Κοσσυφοπέδιο, οι λέξεις-κλειδιά είναι: σταθερότητα, βιωσιμότητα, ευρωπαϊκή προοπτική, ενεργός παρουσία της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της ΕΕ.

Ο χρόνος τρέχει και η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί. Είχα την ευκαιρία να εκθέσω και στην κα Ράις τις απόψεις μας για τις εξελίξεις, για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες πτυχές που πρέπει να προσέξουμε, για το ρόλο της Σερβίας, και, συγκεκριμένα, για τη νέα προσπάθεια, την οποία πρέπει να καταβάλει η νέα σερβική κυβέρνηση που αναμένεται να συγκροτηθεί και για τα χρονικά περιθώρια περαιτέρω συζητήσεων που, κατά την άποψή μας, υπάρχουν ακόμη.

Η Σερβία πρέπει να έχει μια σταθερή ευρωατλαντική προοπτική. Αυτή είναι μια θέση που η χώρα μας εδώ και καιρό υποστηρίζει σθεναρά. Πιστεύουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, η οποία ελπίζουμε ότι θα σχηματιστεί μέχρι το τέλος του μηνός, θα μπορέσει να υπάρξει μια νέα εκκίνηση στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ώστε να σταλεί στον λαό της Σερβίας ένα θετικό και ενθαρρυντικό μήνυμα.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζω σε όλους τους συνομιλητές μου ότι η Ελλάδα α) έχει επιβεβαιώσει την εποικοδομητική της συμμετοχή στη διαδικασία του ΟΗΕ, β) σέβεται κατά γράμμα την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, γ) στηρίζει την γειτονική χώρα με τις επενδύσεις της και δ) εργάζεται για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Όμως, η μη ανταπόκριση της άλλης πλευράς, η ακραία ρητορική της και οι αντιπαραγωγικές ενέργειες που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό δεν βοηθούν ούτε προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, ούτε και τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.

Για την Τουρκία, η Ελλάδα πιστεύει ότι η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι εφικτός στόχος. Εργαζόμαστε για αυτό και όσον αφορά στην ευρωπαϊκή του διάσταση και όσον αφορά στα αμιγώς διμερή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία στην Τουρκία δεν είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος για δημόσιες τοποθετήσεις μετριοπάθειας. Ταυτόχρονα, όμως, η συγκυρία αυτή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ενέργειες που δεν ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργούν αναίτιες εντάσεις.

Αυτά ανέφερα στους συνομιλητές μου και βρήκα κατανόηση για τους προβληματισμούς μας αυτούς.

Συνεχίζουμε τις συναντήσεις. Οι συζητήσεις μας θα συμπληρωθούν με θέματα όπως ιδιαίτερα το Κυπριακό, όπου η θέση της Ελλάδας, όπως και της κυπριακής κυβέρνησης, είναι ότι επιδιώκουμε ουσιαστική πρόοδο για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ. Πιστεύουμε ότι η καλά προετοιμασμένη αυτή προσπάθεια πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας του Προέδρου Παπαδόπουλου και του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν. Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές στην Κύπρο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Εκτός από αυτά τα βασικά θέματα τα οποία συζητήσαμε, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο και για τη Μέση Ανατολή και τους έντονους προβληματισμούς που υπάρχουν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Συζητήσαμε επίσης μια προσπάθεια την οποία κάνουν οι γυναίκες υπουργοί, προσκαλώντας στην Αυστρία τις γυναίκες πολιτικούς από όλη την Μέση Ανατολή. Είναι συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε στην πρώτη μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, είχα μια πολύ αναλυτική συζήτηση για το, ουσιαστικά, μόνο διμερές θέμα το οποίο υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, που είναι η ένταξη της χώρας μας στο VISA WAIVER PROGRAM. Είχα την ευκαιρία να ξαναπώ στην κ. Ράις ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ανήκει στον χώρο Σέγκεν, έχει κάνει επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας, έχει σύγχρονα, εξαιρετικά ασφαλή διαβατήρια, τα οποία παρέχουν όλους τους κανόνες ασφαλείας τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν βάλει ως κριτήριο. Για μας είναι θέμα ουσίας να ενταχθούμε το ταχύτερο δυνατόν στο VISA WAIVER PROGRAM και να κυκλοφορούν οι Έλληνες πολίτες χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι και με την κα Πελόζι είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως ξέρετε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρακολουθεί από κοντά και γνωρίζει τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, για τα οποία έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης και της ανάγκης πλήρους σεβασμού από πλευράς Τουρκίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων. Όπως γνωρίζετε, το Κογκρέσο στη νέα του σύνθεση περιλαμβάνει βουλευτές οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν τοποθετηθεί, πολλές φορές, θετικά για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ