Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός Μετεωρολογίας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάνει ολοένα και πιο έντονα την εμφάνιση της στον πλανήτη ανεξαρτήτως των αιτιών που την έχουν δημιουργήσει και την τροφοδοτούν αφού έστω και ένα μικρό μέρος ειδικών εξακολουθεί να αρνείται την έκταση του προβλήματος αλλά και τη συμβολή του ανθρώπου σε ότι συμβαίνει.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που αποτελεί επιστημονική υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν την εικόνα των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη τα τελευταία πενήντα έτη. Το πρώτο συμπέρασμα της έκθεσης του ΠΜΟ είναι ότι αν και αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που επέφεραν ο αριθμός των θυμάτων είναι αναλογικά αξιοσημείωτα μικρός σε σχέση με αυτόν αντίστοιχων καταστροφών τα προηγούμενα χρόνια.
Η αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΜΟ είναι ότι στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών αναπτύχθηκαν τεχνολογικά μέσα τέτοια που να ενημερώνουν και να ειδοποιούν τους ανθρώπους έγκαιρα ώστε τουλάχιστον να σώσουν την ζωή τους. Ακόμη και έτσι όμως τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος δείχνοντας παράλληλα τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια όπου αναμένεται αύξηση του αριθμού και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όσον αφορά τα στοιχεία από το 1970 ως το 2019 ο πλανήτης βίωσε 11 χιλιάδες μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οι καταστροφές αυτές προκάλεσαν το θάνατο περίπου δύο εκατ. ανθρώπων με την οικονομική ζημιά από αυτές τις καταστροφές να υπολογίζεται σε περίπου 3,6 τρισ. δολάρια. Το 90% των θυμάτων που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα είναι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη. Οι ξηρασίες είναι ο νούμερο ένα… δολοφόνος αφού από τα δύο εκατ. θανάτους οι 650 χιλιάδες οφείλονται στις ξηρασίες. Το 2017 θεωρείται η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 ετών όσον αφορά τουλάχιστον την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ΗΠΑ το 2017 χτυπήθηκαν από τρεις καταστροφικούς τυφώνες.
«Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινόμενων αυξάνεται και αυτά θα γίνουν συχνότερα σε πολλές περιοχές του πλανήτη ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες ξηρασίες και πυρκαγιές δασών όπως αυτές που βίωσαν πρόσφατα η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Υπάρχει αύξηση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα κάτι που θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες. Η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς θα προκαλέσει ολοένα και περισσότερους αλλά και πιο έντονους τροπικούς τυφώνες. Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης έχει μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας από φυσικές καταστροφές» δηλώνει ο Πέτερι Τάαλας, Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ.