Οι Πράσινοι επικρίνονται έντονα λόγω της λειτουργίας της πρώτης πλατφόρμας υποβολής καταγγελιών για φορολογική απάτη στo -συγκυβερνώμενο από τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες - κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Οι Πράσινοι επικρίνονται έντονα λόγω της λειτουργίας της πρώτης πλατφόρμας υποβολής καταγγελιών για φορολογική απάτη στo -συγκυβερνώμενο από τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες - κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), Φιλελεύθεροι (FDP) και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατηγόρησαν σήμερα τους Πράσινους ότι με τις «φορολογικές καταγγελίες» στο διαδίκτυο καταφέρνουν να καταγγέλλουν οι πολίτες τους γείτονές τους. CDU και CSU προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο επαπειλείται σε εθνικό επίπεδο εάν οι Πράσινοι συμμετάσχουν μετεκλογικά σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ντάνιαλ Μπάγιαζ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. «Η φοροδιαφυγή είναι ένα χαστούκι για τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Ανώνυμες καταγγελίες ήταν ήδη δυνατές με επιστολή ή τηλεφωνικά, και αυτό δεν διαφέρει σε τίποτα στα άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια. Εν έτει 2021 έπρεπε πια να γίνει και διαδικτυακά», δήλωσε ο υπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων-Χριστιανοδημοκρατών της Στουτγκάρδης.
Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Μπλούμε έγραψε στο Twitter: «Η φοροδιαφυγή πρέπει να σταματήσει. Αντί όμως να ασχοληθούν με τους μεγάλους φοροφυγάδες, οι Πράσινοι θέλουν να ενθαρρύνουν τον χαφιεδισμό και να σπείρουν δυσπιστία ανάμεσα στους γείτονες. Για τι άλλο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όταν οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία;»
Ο βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Tόρστεν Φράι προειδοποίησε ότι «αυτό δείχνει προς τα πού θα πάει το πράγμα εάν συγκροτηθεί μετεκλογικά ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά».
Ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, δήλωσε στην εφημερίδα «Bild»: «Αυτή η διαδικτυακή πύλη μάς δείχνει τι επαπειλείται εάν οι Πράσινοι θέσουν τις ηθικές τους ιδέες πάνω από το νόμο και την τάξη, τις μετατρέψουν σε κρατική δράση και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) δεν αντιτίθενται σε τίποτα».
Ο Μπαγιάζ αντέταξε με την σειρά του ότι «η φοροδιαφυγή κοστίζει στην Γερμανία περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η νέα ηλεκτρονική πύλη καταγγελιών είναι μόνο ένα συμπληρωματικό μέσο στον αγώνα για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη». Όσον αφορά τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας, ο Πράσινος πολιτικός εξήγησε ότι: «οι καταγγελίες πρέπει φυσικά να είναι βάσιμες, διαφορετικά δεν θα υποβληθούν σε επεξεργασία από τους εφοριακούς. Μια απλή καταγγελία δεν αρκεί». Ο Μπαγιάζ διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανείς δεν πρέπει να φοβάται ότι στο μέλλον οι εφοριακοί θα βρεθούν μπροστά στην πόρτα του μόνο και μόνο επειδή ο γείτονάς του τον έχει κακολογήσει. Εκτός αυτού θα πρέπει να πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις φορολογικής απάτης».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και πρόεδρος του κόμματός του στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Μίχαελ Τόιρερ, δήλωσε στην «Bild»: «Αυτό το είδος "νοοτροπίας επιτήρησης" των άλλων αλλάζει την κοινωνία μας προς το χειρότερο. Αντ 'αυτού, χρειαζόμαστε τελικά περισσότερους εφοριακούς και αποτελεσματικό έλεγχο των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), Μπερντ Γκέγκελ, δήλωσε: «Τα σχέδια του υπουργού δημιουργούν ένα κλίμα δυσπιστίας. Αντί να αντιμετωπίζει τον φορολογούμενο, ο οποίος χρηματοδοτεί τον κρατικό μηχανισμό, με τέτοιες μεθόδους τελευταίας υποστάθμης, ο Μπαγιάζ θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα κάνει περικοπές δαπανών».
Τους Πράσινους υποστήριξε όμως η γερμανική Αρχή Διαφάνειας («Transparency Germany»): «Όροι όπως “χαφιεδισμός” και “νοοτροπία επιτήρησης” είναι απολύτως ακατάλληλοι. Οι καταγγελίες από μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για φοροδιαφυγή εν προκειμένω αφορούν φορολογικές παραβάσεις που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο και των οποίων η αποκάλυψη είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας», τόνισε η Λουίζα Σλούσεν, ειδική σε θέματα whistleblowing στην Transparency Germany. «Σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις, οι επιστημονικές μελέτες και η πρακτική εμπειρία δείχνουν σαφώς ότι οι σκόπιμες ψευδείς καταγγελίες σπάνια γίνονται και δεν αποτελούν πρόβλημα».
Πηγή: ΑΜΠΕ