Απόψεις
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 07:35

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού

Πολύς σουρεαλισμός σε μια μέρα. Ανακοινώνεται ανασχηματισμός, ενώ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Ανακοινώνεται ανασχηματισμός, «προωθητικός και όχι τιμωρητικός», για να ανατραπεί λίγες αράδες μετά ο ισχυρισμός, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης «δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά», γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πολύς σουρεαλισμός σε μια μέρα. Ανακοινώνεται ανασχηματισμός, ενώ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ανακοινώνεται ανασχηματισμός, «προωθητικός και όχι τιμωρητικός», για να ανατραπεί λίγες αράδες μετά ο ισχυρισμός, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης «δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά».

Ανακοινώνεται ανασχηματισμός Αποστολάκη - Πλεύρη - Θεοδωρικάκου και δεν περνούν ούτε δύο ώρες και πάρ’ το το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κάτω. Ο «βάτραχος» του Πολεμικού Ναυτικού, που ανέλαβε το ΥΕΘΑ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2019, χάλασε τη μαγιά.

Σε λίγες ώρες «μια τέτοια επιλογή... που δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία» -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- «έγινε άνθρωπος έντιμος που θεωρεί την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα». Μέσα σε λίγα λεπτά η «υπερκομματική προσωπικότητα, που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019» -κατά την κυβέρνηση- «απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε». Για τον ναύαρχο εν αποστρατεία τσακώνονται στη δημοσιά. Ε, καλά δεν είναι η πρώτη φορά. Ποιος ξεχνά την αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. στην Ολομέλεια για το «αδιανόητο» της υπουργοποίησής του. «Ποτέ καμιά κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας. Κάνατε κάτι αδιανόητο. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν όταν ανέλαβε το υπουργείο ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης». Εντάξει, πυροβόλησε τον πιανίστα, για να στηλιτεύσει την τότε κυβερνητική πίστα.

Ναι, αλλά «σας αρέσουν οι 11, πλην μιας τελικά, αλλαγές στην κυβέρνηση;» Ποιος ερωτάται; Στέλεχος, συνεργάτης, σύμβουλος, πικραμένος, αποδομημένος, προωθημένος, «γκρούεζας», βουλευτής, η αντιπολίτευση, ο μιντιακός κόσμος ή περιπατητές στους δαιδάλους της εξουσίας; Αν ερωτώνται, πάντως, οι πολίτες, πιο πιθανό είναι να απαντήσουν με ερώτηση: Eσάς, «σας αρέσει ο Μπραμς;».