Κόσμος
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 14:35

Η UNICEF «ανησυχεί» για το μέλλον των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν

Η «βαθύτερη ανησυχία» της UNICEF μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν είναι ο αντίκτυπος στα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών και των γυναικών, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Ενριέτα Φορ.

Η «βαθύτερη ανησυχία» της UNICEF μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν είναι ο αντίκτυπος στα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών και των γυναικών, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Ενριέτα Φορ.

Μιλώντας στο CNBC, η Φορ είπε ότι μερικές από τις άλλες μεγάλες προκλήσεις στο Αφγανιστάν αφορούν τα  ασυνόδευτα παιδιά και τα προγράμματα ανοσοποίησης για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση των γυναικών και των παιδιών… χρειαζόμαστε τις γυναίκες ως δασκάλες, ως εργαζόμενες στην υγειονομική περίθαλψη, ως γιατρούς στα παιδικά νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε τις γυναίκες να μπορούν να εργαστούν στην κοινωνία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα επιτραπεί σε ορισμένους τομείς», είπε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες εκκένωσής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο δύο δεκαετιών που πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η Φορ είπε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση στη χώρα είναι ένας από τους βασικούς στόχους για τη UNICEF. Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση «συνεργάζονταν με στοιχεία των Ταλιμπάν σε διάφορα μέρη της χώρας» και ότι σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία είναι προς το παρόν ανοιχτά με κορίτσια και αγόρια που πηγαίνουν σχολείο.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, είχαμε ένα πολύ μεγάλο κέρδος στην εκπαίδευση, οπότε τριπλασιάσαμε τον αριθμό των σχολείων», πρόσθεσε. «Παλιά είχαμε 1 εκατομμύριο παιδιά να πηγαίνουν σχολείο [στο Αφγανιστάν]. Τώρα υπάρχουν 10 εκατομμύρια παιδιά και πάνω από 4 εκατομμύρια είναι κορίτσια, δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω», είπε.

Ερωτηθείσα εάν η UNICEF έχει διαβεβαιωθεί από τους Ταλιμπάν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, η Φορ απάντησε ότι ο οργανισμός ελπίζει ότι θα συμβεί.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μονολιθικοί. Έτσι, κάθε περιοχή, κάθε σχολείο, είναι διαφορετικά. Και έτσι μιλάμε με όλες τις αρμόδιες αρχές και το ενθαρρύνουμε, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υποστήριξη όλων για τη σημασία του να πηγαίνουμε σχολείο τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια, επειδή τα αγόρια τώρα υπόκεινται σε στρατολόγηση σε πολλές από τις τοπικές πολιτοφυλακές», σημείωσε.

«Θέλουμε αγόρια στο σχολείο και θέλουμε κορίτσια στο σχολείο, θέλουμε το μέλλον του Αφγανιστάν, και των νέων τους, να έχουν μια ευκαιρία», υπογράμμισε.

Η Φορ ανέλαβε εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας το 2018. Η ίδια δήλωσε ότι η οργάνωση είναι επίσης «ιδιαίτερα ανήσυχη» για τον υψηλό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών στο Αφγανιστάν, από τότε που εκτυλίχθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα. «Πολλά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Μερικά ήταν στην περιοχή του αεροδρομίου, είτε ακριβώς έξω από την πύλη είτε μέσα στην πύλη», είπε.

«Η πραγματική κρίση προστασίας [είναι] να προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτά τα παιδιά πίσω στις οικογένειές τους. Έφυγαν οι οικογένειές τους με αεροπλάνα και έχουν μείνει πίσω τα παιδιά ή τα είχαν σταλεί πάνω στο φράχτη και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στην Καμπούλ;», είπε.

Η Φορ είπε επίσης ότι η προστασία των προγραμμάτων υγείας για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν είναι μια σημαντική εστίαση για τη UNICEF, καθώς τα ποσοστά ανοσοποίησης στο Αφγανιστάν είχαν μειωθεί σημαντικά. «Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας, οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς, όλα τα πράγματα που προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά, που είναι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, πρέπει να τα ξαναρχίσουμε», τόνισε.

naftemporiki.gr