Πολιτική
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007 14:27

Σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ

Τη διεξαγωγή ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση ενημερωτικού εντύπου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) την προσεχή Πέμπτη στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, καθώς και τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων κατά την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας από τις 23 έως τις 29 Απριλίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οδική ασφάλεια, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης. Όπως είπε, τις μέρες του Πάσχα θα αρχίσει η διανομή 1.500.000 ενημερωτικών φυλλαδίων για το νέο ΚΟΚ που τίθεται σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου και προβλέπει αυστηρότερες ποινές,μεταξύ των οποίων την αφαίρεση του διπλώματος για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Παράλληλα, παρουσίασε μεγάλη καμπάνια για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων στις σιδηροδρομικές διαβάσεις. Ο κ.Λιάπης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παραβίαση της σιδηροδρομικής διάβασης ισοδυναμεί με αυτοκτονία και για το λόγο αυτό στο νέο ΚΟΚ προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα 700 ευρώ και αφαίρεση αδείας για 60 ημέρες.

Όσον αναφορά γενικότερα τον ΟΣΕ, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού και όπως είπε, αυτήν την περίοδο λύνονται και οι τελευταίες σχετικές εκκρεμότητες.

Παράλληλα όπως είπε υπουργός, υπογράφεται στις προσεχείς εβδομάδες η συμφωνία - πλαίσιο μεταξύ ΕΔΙΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την πρόσβαση στην Σιδηροδρομική Υποδομή καθώς και άλλες συμβάσεις που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ Μητρικής ΟΣΕ και των νέων θυγατρικών του

Τον επόμενο μήνα επίσης, ολοκληρώνεται η απορρόφηση του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε ό,τι αφορά στις επιβατικές μεταφορές, ο υπουργός δήλωσε ότι τα έσοδα την τριετία 2004 - 2006 αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με την τριετία 2001-3, ενώ αυξήθηκαν περίπου κατά 20% οι διεθνείς επιβάτες του Δικτύου και τα αντίστοιχα έσοδα έναντι του προηγούμενου έτους.

Στις εμπορευματικές μεταφορές υπήρξε σημαντική αύξηση του εμπορευματικού έργου για το 2006 σε σχέση με το 2005, καθώς και ανάλογη συνέχεια για το 2007. Πιο συγκεκριμένα από 29 εκατ. ευρώ το 2005, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε περίπου 41 εκατ. ευρώ το 2006.

Όπως είπε ο υπουργός, με βάση και τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου, για το 2007 ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ.

Προαστιακός

Τον Απρίλιο τίθεται σε λειτουργία η γραμμή Αθήνα - Πειραιάς και αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή. Χάρη στη νέα γραμμή, το Διεθνές Αεροδρόμιο θα συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά σε μόλις μία ώρα, δίνοντας παράλληλα δυνατότητες τακτικής μετακίνησης σε κατοίκους της περιοχής Λεύκα, Ρέντης, Ταύρος και Ρουφ από και προς το κέντρο της πόλης.

Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η σύνδεση με Κιάτο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο ΣΚΑ με αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρόνοι των διαδρομών προς Κόρινθο κατά 20 έως 30 λεπτά.

Όσο για την επέκταση προς το Λαύριο, ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει διπλή γραμμή, σταθμούς- στάσεις σε Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Δασκαλιό, Θορικό, Λαύριο και Λιμάνι Λαυρίου. ¶μεσα, δήλωσε ο υπουργός, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της χάραξης στις κατοικημένες περιοχές, έως τον Μάιο το αργότερο. Η γραμμή στο 80% θα κινείται στη παλιά χάραξη.

Ήδη εκπονούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες. Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ.Λιάπης, ξεκινά η μελέτη η οποία θα έχει οριστικοποιηθεί μέσα σ’ ένα χρόνο και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το Δ' ΚΠΣ με το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ.