Κόσμος
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 13:27

Το case study του Ισραήλ και η επίτευξη «ισορροπίας» με τον κορωνοϊό

Το Ισραήλ επιθυμεί να αποφύγει ένα νέο lockdown μετά την επίβλεψη ενός από τα ταχύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο.

Το Ισραήλ επιθυμεί να αποφύγει ένα νέο lockdown μετά την επίβλεψη ενός από τα ταχύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αποφύγουν την επαναφορά δρακόντειων μέτρων παροτρύνοντας τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε δόση του εμβολίου, να εμβολιαστούν. Η επανεισαγωγή ορισμένων πολιτικών μετριασμού του Covid πυροδότησε διαμαρτυρίες στο Τελ Αβίβ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Δεν θέλω να επιβάλω lockdown και θα αποφύγω τον αποκλεισμό πάση θυσία», δήλωνε τότε ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς στο ισραηλινό κανάλι 12 TV. «Όλα είναι ανοιχτά - αλλά χρειαζόμαστε μάσκες και χρειαζόμαστε εμβόλια», είχε πει.

Παρόλα αυτά, οι νέες ημερήσιες λοιμώξεις κορωνοϊού έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ πολλές χώρες αντιμετώπιζαν την ταχεία εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η μετάδοση του Covid-19 στο Ισραήλ μειώθηκε απότομα καθώς η χώρα εμβόλιασε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της σε περίπου δύο μήνες.

Η χώρα είχε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο και στις αρχές του Ιουνίου πολλοί από τους περιορισμούς της για τον κορωνοϊό είχαν αρθεί καθώς τα νέα κρούσματα είχαν μειωθεί δραματικά. Λίγες μέρες αργότερα όμως, οι μάσκες επέστρεψαν καθώς οι νέοι αριθμοί μολύνσεων άρχισαν να κινούνται εκ νέου προς τα πάνω.

Περίπου το 63% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

Τα κρούσματα Covid-19 στο Ισραήλ αυξάνονται κατακόρυφα από τον Ιούλιο παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τα νέα ημερήσια κρούσματα στη χώρα έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 12.113 στις 24 Αυγούστου, ξεπερνώντας την κορύφωση του Ιανουαρίου όταν είχαν καταγραφεί  11.934 κρούσματα.

Πριν από λίγους μήνες, τα νέα κρούσματα είχαν πέσει σε διψήφιο αριθμό και υπήρχαν μερικές ημέρες τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά τις οποίες δεν καταγράφηκαν νέες μολύνσεις.

Μέχρι τη Δευτέρα στο Ισραήλ αντιστοιχούσαν 992 νέα κρούσματα Covid-19 ανά εκατομμύριο του πληθυσμού. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 446 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο, όπως δείχνουν τα στοιχεί του Our World in Data.

Παρά τα υψηλά επίπεδα των αποκαλούμενων «σημαντικών περιπτώσεων», η νοσηρότητα στη χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κορύφωση που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, η οποία αποδίδεται ευρέως στον εμβολιασμό. Την Κυριακή, στη χώρα καταγράφηκαν 25 θάνατοι – αριθμός πολύ μακριά από το ρεκόρ των 101 στις 20 Ιανουαρίου φέτος. Τον τελευταίο μήνα, 476 θάνατοι από Covid-19 έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, έναντι 1.471 τον Ιανουάριο. Αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται.

Έτσι η χώρα αποφάσισε πως όλοι άνω των 12 ετών είναι επιλέξιμοι για εμβόλιο Covid-19 στο Ισραήλ.

Η ελπίδα στην τρίτη δόση

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούλιο έδειξαν ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μόλις 16% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης για άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις τον Ιανουάριο. Για τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο, το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, υποδηλώνοντας ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω της ανοσοποίησης εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλα αυτά, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα το εμβόλιο παρείχε ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία που προκαλούνται από τον Covid-19.

Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει σε όλους άνω των 60 ετών μια τρίτη δόση του εμβολίου, μια κίνηση που επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Καθ 'όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης άρχισε σταδιακά να επεκτείνεται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και οι τρίτες δόσεις είναι διαθέσιμες σε όλους άνω των 12 ετών.

Οι Ισραηλινοί που λαμβάνουν ενισχυτική δόση πρέπει να περιμένουν πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους για να γίνουν επιλέξιμοι για την τρίτη τους δόση.

Μιλώντας στον CNBC ο καθηγητής Eyal Leshem, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Sheba,  σημείωσε ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν, το ποσοστό σοβαρών ασθενειών παρέμενε «σημαντικά χαμηλότερο». «Το αποδίδουμε στο γεγονός ότι ο περισσότερος ενήλικος πληθυσμός μας εμβολιάζεται με δύο δόσεις και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση», είπε.

«Τα σοβαρά ποσοστά ασθενειών στους εμβολιασμένους είναι περίπου το ένα δέκατο εκείνων που παρατηρούνται στους μη εμβολιασμένους, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών», πρόσθεσε. «Τα άτομα που έλαβαν την αναμνηστική δόση διατρέχουν επίσης πολύ, πολύ μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν, δείχνουν τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα μας», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Leshem είπε ότι στο Ισραήλ, ένα εκατομμύριο από τον πληθυσμό των 9 εκατομμυρίων της χώρας είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι είχαν φυσική ανοσία. «Υποθέτουμε ότι εάν έχουμε 1 εκατομμύριο που επιβεβαιώθηκαν, πιθανότατα έχουμε άλλες εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότερες, που ‘’μολύνθηκαν σιωπηλά’’», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας  που δίνει το εμβόλιο.

Τελικά, είπε ο καθηγητής, ο στόχος δεν είναι η εξάλειψη του Covid-19, αλλά η επίτευξη μιας «ισορροπίας».

«Ο Covid κυκλοφορεί παγκοσμίως και κυκλοφορεί επίσης στην άγρια ​​ζωή, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί», είπε. «Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μολυνθεί κάποια στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει αφού προστατευτούν με εμβόλια και επομένως η μόλυνση θα είναι ήπια», υπογράμμισε.

«Πολλές μολυσματικές ασθένειες εμφανίστηκαν αρχικά σε μορφή πανδημίας και στη συνέχεια έφτασαν σε ισορροπία. Φυσικά, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ζήσουμε κανονικά με τον Covid. Είναι θέμα αρκετών ετών ή περισσότερο; Τα εμβόλια επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία επειδή επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν φυσικά χωρίς να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια», συνέχισε.

«Η τεράστια διαφορά»

Από την πλευρά του ο Gideon Schreiber, καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης του Covid-19 με την πάροδο του χρόνου, το πρόγραμμα ενίσχυσης του εμβολιασμού του Ισραήλ φαίνεται να κάνει «μια τεράστια διαφορά ..».

«Υποθέτω ότι σε λίγες εβδομάδες θα δούμε μια τεράστια μείωση της νόσου λόγω των τρίτων δόσεων εμβολιασμού», είπε. «Αν κοιτάξετε τα άνω των 60 ετών, που αποτελούσαν τους περισσότερους βαριά άρρωστους ανθρώπους, είχαν περίπου τέσσερις ή πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρό νόσημα με το στέλεχος της Δέλτα [μετά τη δεύτερη δόση τους]. Τώρα όμως έχουν περισσότερες από δέκα φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρή ασθένεια μετά τον τρίτο εμβόλιο», εξήγησε.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι πιθανό να οφείλεται στα φρέσκα αντισώματα που παράγονται στα άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου. Πιστεύεται ότι η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βρίσκεται πίσω από την εξασθενημένη ανοσία που παρατηρείται σε άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις εμβολίου Covid-19, αλλά κανένα εμβόλιο δεν είναι ποτέ 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μιας ασθένειας.

«Έχουμε τώρα πολύ γρήγορο ρυθμό χορήγησης τρίτων δόσεων, οπότε υποθέτω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ καθαρά και στο εγγύς μέλλον θα δούμε μια συνολική μείωση των σοβαρών ασθενειών και των ασθενειών [γενικά]», εκτίμησε επίσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC