Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η Ρωσία και η Κίνα είναι ανάγκη να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για το μέλλον του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων και για τα σχέδια για την απομάκρυνση Αφγανών που αντιμετωπίζουν πιθανές διώξεις από τους Ταλιμπάν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η Ρωσία και η Κίνα είναι ανάγκη να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για το μέλλον του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων και για τα σχέδια για την απομάκρυνση Αφγανών που αντιμετωπίζουν πιθανές διώξεις από τους Ταλιμπάν.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη, θα αποτελέσει ένδειξη για το αν η Μόσχα και το Πεκίνο θέλουν να συνεργαστούν, δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
Διεξάγονται προσπάθειες «για να έρθουν στο τραπέζι όλοι οι σημαντικοί διεθνείς εταίροι και έτσι θα είναι σημαντικό να βρίσκονται επίσης εκεί η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.
Αντίθετα από τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία--, η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να διατηρούν ανοικτές τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν.
Ο Μάας επισκέπτεται την Τασκένδη στο πλαίσιο ταξιδιού του σε τρεις από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για συνομιλίες επικεντρωμένες στις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών.
Το απόγευμα θα ταξιδέψει στο Τατζικιστάν για συνομιλίες στην Ντουσανμπέ. Αύριο, Τρίτη, θα έχει συναντήσεις στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
Οι τρεις αυτές χώρες συνορεύουν με το Αφγανιστάν και αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων προορισμών των ανθρώπων που διαφεύγουν από την εξουσία των Ταλιμπάν.
Η Γερμανία σχεδιάζει να δεχθεί 40.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Αφγανών που εργάζονταν για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ή για γερμανικά υπουργεία, καθώς και αυτούς που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία, όπως ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών και τις οικογένειές τους.
Η Γερμανία απομάκρυνε αεροπορικώς από το Αφγανιστάν περισσότερους από 5.300 ανθρώπους, πριν τερματίσει την Πέμπτη την αποστολή απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Πριν από το ταξίδι του, ο Μάας είχε υποσχεθεί στις τρεις γειτονικές χώρες οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι προς το συμφέρον μας να εμποδίσουμε η κατάρρευση του Αφγανιστάν να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε.
Χθες, Κυριακή, ο Μάας επισκέφθηκε την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει ρόλο στην υποδοχή προσφύγων. Θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ, η πρωτεύουσα του οποίου, η Ντόχα, φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν, το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως το υπουργείο Εξωτερικών των νέων κυβερνώντων στο Αφγανιστάν και με το οποίο ο γερμανός διαπραγματευτής Μάρκους Πότσελ διεξήγε επί ημερες συνομιλίες για ζητήματα σχετικά με την απομάκρυνση πολιτών από τη χώρα.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τασκένδη, ο Μάας δήλωσε πως σχεδιάζεται μια διάσκεψη για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή όλων των γειτόνων της χώρας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA