Οι αντιπυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ αναχαίτισαν έως και πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ νωρίς τη Δευτέρα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν για να τερματίσουν τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργότερα την ευθύνη της επίθεσης.
Οι αντιπυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ αναχαίτισαν έως και πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ νωρίς τη Δευτέρα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν για να τερματίσουν τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ανέλαβε αργότερα την ευθύνη της επίθεσης.
«Με την χάρη του Παντοδύναμου Θεού, οι στρατιώτες του Χαλιφάτου στόχευσαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ με έξι πυραύλους Katyusha», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Έχοντας απομακρύνει περίπου 114.400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων και Αφγανών που θεωρούνται πως βρίσκονται «σε κίνδυνο», σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε μια μέρα πριν η Καμπούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις πρόκειται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους μέχρι την προθεσμία της Τρίτης.
Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει για «εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή» στο Αφγανιστάν πριν από την αποχώρηση του στρατού, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να μιλούν σε συνεντεύξεις την Κυριακή για τους κινδύνους των τρεχουσών προσπαθειών εκκένωσης των ΗΠΑ.
Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο είχε μειωθεί κάτω από τους 4.000 το Σαββατοκύριακο, καθώς οι αναχωρήσεις έγιναν πιο επείγουσες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους έξω από τις πύλες την Πέμπτη, που σκότωσε πάνω από 100 άτομα.
Όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους ασφαλείας, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ τη Δευτέρα, λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Οι πρώτες αναφορές δεν έδειξαν κανένα θύμα από τη μεριά των ΗΠΑ από την τελευταία επίθεση με ρουκέτα, δήλωσε στο Reuters ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.
Σε δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την εντολή του για τους διοικητές να κάνουν «ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δυνάμεών μας στο έδαφος», αφού ενημερώθηκε για την επίθεση. Ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίου συνεχίζονται αδιάκοπα, πρόσθεσε.
Την Κυριακή, μια αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε έναν βομβιστή αυτοκτονίας, για τον οποίο αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο αεροδρόμιο για λογαριασμό του ISIS-K, ενός τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ερευνά τις αναφορές για θύματα αμάχων από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Κυριακής.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν σημαντικές και ισχυρές επακόλουθες εκρήξεις που προέκυψαν από την καταστροφή του οχήματος, υποδεικνύοντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικού υλικού στο εσωτερικό του που μπορεί να προκάλεσε επιπλέον θύματα», ανέφερε.
Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε επτά ανθρώπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στην κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN, επικρίνοντας τη δράση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος ως παράνομη.
Ήταν η δεύτερη τέτοια καταδίκη μετά από επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών το Σάββατο που σκότωσε δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, σε επίθεση που είπε ο εκπρόσωπος ότι είχε τραυματίσει δύο γυναίκες και ένα παιδί.
Παρά τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί έμειναν πίσω.
«Δοκιμάσαμε κάθε επιλογή γιατί κινδυνεύει η ζωή μας», είπε μια γυναίκα έξω από το αεροδρόμιο. "Αυτοί οι Αμερικανοί ή οι ξένες δυνάμεις πρέπει να μας δείξουν έναν τρόπο να σωθούμε. Πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν ή θα πρέπει να μας προσφέρουν ένα ασφαλές μέρος».
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο. Άλλες χώρες έχουν επίσης υποβάλει αιτήματα της τελευταίας στιγμής για να αναδείξουν άτομα αυτής της κατηγορίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Πάντως, Γαλλία και Βρετανία θα καταθέσουν ένα ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για το Αφγανιστάν, προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των Αφγανών από τη χώρα.
«Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους. Έχουν αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις για να μην προχωρήσουν σε αντίποινα, καθώς και για τη διευκόλυνση της εξόδου », δήλωσε στο Sky News.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian και Politico