Πολιτιστικά
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007 21:04

Ανοιξε ο αρχαιολογικός χώρος στο Σταθμό Μοναστηράκι του Μετρό

Ανοιξε σήμερα για τους επιβάτες του Μετρό ο αρχαιολογικός χώρος στο δεύτερο υπόγειο επίπεδο του Σταθμού Μοναστηράκι. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, την εγκιβωτισμένη κοίτη του αρχαίου Ηριδανού ποταμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι έκτασης 300 τ.μ. Μία γυάλινη πεζογέφυρα μήκους 24 μέτρων διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο όπου δεσπόζει η θολοσκεπαστή κοίτη του Ηριδανού ποταμού. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο του Σταθμού από το επίπεδο της ομώνυμης πλατείας μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο γυάλινο πλαίσιο.

Για την κατασκευή του Μετρό στο Μοναστηράκι έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως οικιστικά λείψανα από τον 8ο αιώνα π.Χ. (Γεωμετρική περίοδο) έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Βασικός άξονας της ρυμοτομίας σε όλες τις περιόδους ήταν ο Ηριδανός ποταμός, με πηγές στους πρόποδες του Λυκαβηττού, πορεία μέσα από την Αθήνα και εκβολές στον Ιλισσό ποταμό. Η ροή του ήταν συνεχής και αυξανόταν με τις μεγάλες βροχές. Κατά την Υστεροκλασσική περίοδο (5ος -4ος αι. π.Χ.) η κοίτη, με πλάτος 2,60μ., οριοθετείται από μεγάλους κροκαλοπαγείς λίθους. Δύο μονοπάτια, βόρεια και νότια, όριζαν την οικοδομική γραμμή για τα κτίρια που άρχισαν να οικοδομούνται και από τις δύο πλευρές. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.) ο Ηριδανός καλύπτεται με πλινθόκτιστο θόλο, επιχώνεται και μετατρέπεται σε υπόνομο. Μεγάλος τοίχος αντιστήριξης κτίζεται στο βόρειο όριο του ποταμού για να στηρίξει ευρεία στοά ή οδό, ενώ η οικοδομική γραμμή υποχωρεί κατά 4,50μ. Τα κτίσματα είναι ιδιωτικού χαρακτήρα, εργαστήρια και αποθηκευτικοί χώροι. Η χρονολόγηση των ερειπίων στηρίζεται σε πολυάριθμα και ποικίλα ευρήματα: μαρμάρινα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες, διακοσμητικά εγχάρακτα επιχρίσματα, αγγεία, νομίσματα, μετάλλικα και οστέινα αντικείμενα.