Πολιτική
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 08:13

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η υπόθεση διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, η επανέκδοση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, η συμμόρφωση της ΦΑΓΕ και του ΣΕΒΓΑΠ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η δημοσκόπηση της MRB και η ανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξοντωτικό "πόιντ σύστεμ" με τα νέα αυστηρά μέτρα του υπ. Μεταφορών.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Καμία έκπτωση στη διαφάνεια". ¶πλετο φως στην υπόθεση των ομολόγων ζήτησε ο Αλογοσκούφης.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ¶πλετο φως στην υπόθεση των ομολόγων. Η κυβέρνηση θα αναδείξει την αλήθεια και θα ενημερώνει με σαφήνεια το λαό.

* Η ΑΥΓΗ: Δύο υπουργεία πίσω από τα ομόλογα. Οικονομίας - Οικονομικών και Απασχόλησης.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Σήμα κινδύνου για κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB προβληματίζουν τον Καραμανλή που είναι έτοιμος να αναλάβει τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα αποκάλυψη: Τα Ταμεία ταΐζουν και τα πιράνχας της Υγείας. Δώρο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα: με προεδρικό διάταγμα τριπλασιάζονται οι τιμές των ιατρικών πράξεων.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Point System: STOP στους επικίνδυνους οδηγούς. Με τρεις παραβάσεις αφαιρείται το δίπλωμα και ο οδηγός ξαναδίνει εξετάσεις.

* ΕΘΝΟΣ: Σκούπισαν 4 ύποπτους λογαριασμούς. Γενναίες... αναλήψεις στο "παρά 5΄" από τους πρωταγωνιστές του κόλπου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγάπιε τα ομόλογα να είναι δομημένα. Έλεγχο γρήγορο και σε βάθος αποφασίστηκε στην Σύσκεψη υπό τον Αλογοσκούφη, πριν η υπόθεση γίνει λαϊκό σλόγκαν όπως η Διαφήμιση μακαρονοποιίας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Από κόσκινο οι συναλλαγές των χρηματιστηριακών εταιρειών για τα ομόλογα. Στο μικροσκόπιο όλες οι συναλλαγές των ταμείων την τελευταία πενταετία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξαναγράφεται τώρα η Ιστορία. Κάνει πίσω η Μαριέττα μετά το "συνωστισμό" των αντιδράσεων.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ταμείον πάει τη ΝΔ στο μείον. Γκάλοπ: Το 2ο που δείχνει μείωση της διαφοράς με ΠΑΣΟΚ.

* ΕΣΤΙΑ: Ευρω-φοβία στην Ελλάδα. Συστηματική παραπλάνησις της κοινής γνώμης.

* ESPRESSO: "Έχουν" τον ύποπτο με τη ρουκέτα. Η Αντιτρομοκρατική βρήκε το "κλειδί" του "Επαναστατικού Αγώνα".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρήγμα στο καρτέλ γάλακτος. ΦΑΓΕ και ΣΕΒΓΑΠ συμμορφώνονται προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Με εντολή Καραμανλή "φύλλο και φτερό" όλες οι χρηματιστηριακές που σχετίζονται με ταμεία.

* ΤΑ ΝΕΑ: Οι 5 Έλληνες του κρυφού ομολόγου. Το ταξίδεψαν χέρι χέρι σε μία μέρα.

* Η ΝΙΚΗ: Υπονομεύεται η πλήρης απασχόληση. 4ωρη εργασία έφερε το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλαδικές συλλογικές συμβάσεις: Καθολικά στη μάχη για την απεργία της Πέμπτης 29 Μάρτη.

* ΧΩΡΑ: Οικογενειακό επίδομα από ΟΑΕΔ σε 360.000 οικογένειες. Από τη Δευτέρα 2 Απριλίου οι αιτήσεις.

* City Press: Νέος "πόλεμος" στην ενέργεια. Η κρίση με το Ιράν εκτίναξε τη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου στα 63 δολ. το βαρέλι.

* Metro: Κόσκινο στις χρηματιστηριακές. Εκτεταμένη έρευνα για την υπόθεση των ομολόγων ζήτησαν Αλογοσκούφης και Παπαληγούρας.

* Metropolis: "Σιδερένιο" πόιντ σύστεμ. Η συμπλήρωση 25 βαθμών στο νέο -σκληρό- πόιντ σύστεμ θα σημαίνει απώλεια του διπλώματος.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θηλιά" το νέο πόιντ σίστεμ για τους οδηγούς ΙΧ.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Επίδομα ΟΑΕΔ για 360.000 δικαιούχους. Από Δευτέρα 2 Απριλίου αρχίζει η κατάθεση των δικαιολογητικών για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους εγγεγραμμένους του Οργανισμού που έχουν από ένα έως τέσσερα παιδιά.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χρυσά οικόπεδα στις περιοχές επέκτασης. ¶λλα 6.000 στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόσυρση τώρα στο ανιστόρητο βιβλίο. Μυριόστομη απαίτηση απ' όλες τις περιοχές της χώρας.

Ομόλογα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στο πρόσφατο παρελθόν αναζητά την άκρη του νήματος στην υπόθεση των συναλλαγών της Χρηματιστηριακής Εταιρείας "Ακρόπολις" με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) ο αντεισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Λιόγας".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "φύλλο και φτερό" θα κάνουν με εντολή του Πρωθυπουργού οι ελεγκτικές Αρχές όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες, που αγόρασαν ομόλογα για λογαριασμό Ασφαλιστικών Ταμείων. Μάλιστα, ερωτηθείς ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του, χθες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όπου είχε τονίσει, ότι η κυβέρνηση έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και οι τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται οι πέντε άνθρωποι-κλειδιά στην πορεία του ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών στα ταμεία του ΤΕΑΔΥ".

Η Espresso προσθέτει ότι "στα ίχνη του "λόμπι του Λονδίνου", που μεσολαβούσε στο "ξεφόρτωμα" ομολόγων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκεται ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς, επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξη Πιλάβιο να "χτενίσει" όλες τις συναλλαγές επί ομολόγων ανάμεσα σε χρηματιστηριακές εταιρείες και ταμεία".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "σε τραπεζικές δοσοληψίες στρέφονται τώρα οι έρευνες του Γ. Ζορμπά. 16 Ταμεία τζόγαραν 2 δισ. ευρώ και έχασαν 400 εκ. ευρώ στο "επενδυτικό αεροπλανάκι" τη διετία 2005-2006. Δυσφορία για Τσιτουρίδη - αποστάσεις κρατούν και οι υπουργοί".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "στη χθεσινή σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, για τη διακρίβωση της αλήθειας στην υπόθεση των ομολόγων, συμμετέσχον ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γιώργος Ζορμπάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) Ηλίας Αργυρός και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος".

Η Metro τονίζει ότι "η κυβερνητική "πρωτοβουλία κάθαρσης" στο θέμα των ομολόγων, την οποία προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο "να χυθεί άπλετο φως".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "όχι ένα αλλά 16 ασφαλιστικά ταμεία αναγκάστηκαν να αγοράσουν σύνθετα ("κρυφά") ομόλογα ή τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι επισφαλείς αυτές τοποθετήσεις έγιναν με εντολή των υπ. Οικονομίας και Απασχόλησης με στόχο να χρηματοδοτήσουν οι ασφαλισμένοι το δημόσιο έλλειμμα. Αποτέλεσμα: 16 ταμεία να χάσουν το 20% του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους σε σύνθετα ομόλογα και 13 απ΄αυτά τα ταμεία να παρουσιάζουν λογιστικές απώλειες 14 εκατ. ευρώ".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "η κυβερνητική πρωτοβουλία κάθαρσης στο θέμα των ομολόγων, την οποία προανήγγειλε από τη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ λαμβάνονται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω θωράκιση της αγοράς".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο "ήπιος και ευέλικτος" υπουργός Οικονομίας πήρε επάνω του το ζήτημα της υπόθεσης των ομολόγων και των ταμείων, προκειμένου να... ξαλαφρώσει τον Σάββα Τσιτουρίδη. Χολωμένος ο υπουργός Απασχόλησης από τον "αποκλεισμό" του από τη σύσκεψη. Η Ρηγίλλης σαν... ρελάνς ετοιμάζεται να προβεί σε προσπάθεια εκμετάλλευσης της επανάληψης της δίκης της ΔΕΚΑ, για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999".

Aνατιμολόγηση

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει η κυβέρνηση. Με προεδρικό διάταγμα τριπλασιάζονται οι τιμές των ιατρικών πράξεων. Η ανατιμολόγηση αποτελεί ένα δώρο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία πραγματοποιούν το 80% περίπου των ιατρικών πράξεων. Έτσι τα Ταμεία μετατρέπονται σε βασικούς αιμοδότες ιδιωτών και "ταΐζουν τα πιράνχας της Υγείας".

MRB

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "καίνε" την κυβέρνηση οι αποκαλύψεις για τα Ταμεία. Νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι κλείνει η ψαλίδα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι και αυτή η κυβέρνηση "κουκουλώνει σκάνδαλα" και καταλογίζουν ευθύνες στον Σάββα Τσιτουρίδη, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση. Τον "άδειασε" ο Αλογοσκούφης, αποστάσεις από Ντόρα, Παυλόπουλο".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σήμα κινδύνου για την κυβέρνηση εκπέμπει η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB, η δεύτερη συνεχόμενη που καταγράφει κλείσιμο της ψαλίδας, μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου των "ομολόγων". Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται προβληματισμένος, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης που σήκωσε από την πρώτη κιόλας μέρα ψηλά την σημαία της διαφάνειας".

Καρτέλ γάλακτος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ανεξάρτητη τακτική φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η καθεμία γαλακτοβιομηχανία, προσπαθώντας να αντικρούσει το κατηγορητήριο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που τους χρεώνει σοβαρές παραβάσεις. ΦΑΓΕ και ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Γάλακτος) προτίθενται να αναλάβουν σειρά δεσμεύσεων προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο στην περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι καταδικαστική. Δηλαδή, αν και δεν αποδέχονται ότι συμμετείχαν σε καρτέλ προθυμοποιούνται να μεταβάλλουν την εμπορική τους πολιτική, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού".

Ιστορία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι " στην επανέκδοση, το Σεπτέμβριο του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού προσανατολίζεται τώρα η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Η υπουργός κάλεσε χθες τη συγγραφέα του βιβλίου κυρία Μαρία Ρεπούση να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Ενέργεια

H City Press γράφει:"Η γερμανική Ε.ΟΝ αύξησε την προσφορά της για την εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Endesa στα 42,2 δισ. ευρώ. Πρώτες αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ σε νυχτερινό (5%), βιομηχανικό ρεύμα (4%) και νέες συνδέσεις (15%), για να ελεγχθεί η μεγάλη πτώση της κερδοφορίας. Στον εισαγγελέα παραπέμπει η κυβέρνηση πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου γιατί δεν ανέγραφε στις πινακίδες των πρατηρίων της τα οκτάνια συγκεκριμένου τύπου βενζίνης".

ΟΑΕΔ

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "απόφαση -ανάσα του ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος σε όλους τους μισθωτούς και τους απασχολουμένους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου για οποιονδήποτε εργοδοτικό φορέα".

Απασχόληση

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με 12.170 θέσεις μερικής απασχόλησης και περαιτέρω ενίσχυση του βοηθητικού ρόλου συγγενικών προσώπων (κατά 6.368) σε οικογενειακές επιχειρήσεις, αντικαταστάθηκαν 5.018 θέσεις πλήρους απασχόλησης, που χάθηκαν το 2006, πρώτο χρόνο εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων!"

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ούτε λεπτό για χάσιμο μέχρι την Πέμπτη! Μ΄αυτό το σύνθημα οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις. Με καθημερινές, αδιάκοπες περιοδείες στους τόπους δουλιάς, συσκέψεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τους νέους σε κάθε κλάδο".

Ευρωφοβία

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η Ελλάς, παρά το γεγονός ότι ήταν το 10ο κατά σειράν μέλος της ΕΟΚ, που σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ενωσις αριθμεί 27 κράτη - μέλη, έχει επιδείξει εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό προσαρμογής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οι Έλληνες, παρά το γεγονός ότι είναι εκ των 13 ευρωπαϊκών λαών που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα - το ευρώ- εξακολουθούν να διακατέχονται από έντονη ευρω-φοβία".

Πόιντ Σύστεμ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "τρεις παραβάσεις του νέου point system αρκούν για να χάσει ένας οδηγός το δίπλωμά του και να χρειαστεί να δώσει πάλι εξετάσεις προκειμένου να οδηγήσει ξανά. Ο οδηγός που θα συγκεντρώνει 25 βαθμούς ποινής θα χάνει το δίπλωμά του για διάστημα έξι μηνών και, προκειμένου να το πάρει πάλι, θα πρέπει να κάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και να δώσει ξανά εξετάσεις."

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "φρένο" σε οδικές υπερβολές και άλλους κανιβαλισμούς, όπως επιπόλαιη οδήγηση και μανούβρες...εντυπωσιασμού, βάζει το νέο point system που θα τιμωρεί όσους θα υποπέσουν στο "δις εξαμαρτείν" όχι απλά στερώντας τους το δίπλωμα για έξι μήνες, αλλά στέλνοντάς τους και πάλι στις σχολές οδηγών. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι προβλεπόμενοι βαθμοί ποινής για ορισμένες παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο χρόνος παραγραφής τους. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα έχουν την ίδια ακριβώς τύχη με τους υπότροπους...συναδέλφους τους!"

Σύμφωνα με τη Metropolis "η συμπλήρωση 25 βαθμών στο νέο - σκληρό - πόιντ σύστεμ θα σημαίνει απώλεια του διπλώματος, ενώ ο οδηγός θα καλείται να δώσει εκ νέου εξετάσεις οδήγησης. Με πόσους βαθμούς ποινής τιμωρούνται οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις. Σε δυό μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΟΚ".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ