Κοινωνία
Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 10:30

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και είδαμε να κυκλοφορούν διάφοροι αριθμοί για την αποτυχία των υποψηφίων και τις κενές θέσεις που έμειναν. Ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Για να συζητήσουμε για τα αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές: Πρέπει να αφήσουμε εκτός τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%, διότι αυτοί δεν δίνουν εξετάσεις· απλά καταθέτουν μηχανογραφικό, κίνηση απλή από την οποία κανείς δεν έχει να χάσει τίποτα, αλλά κυρίως διότι σ’ αυτή την κατηγορία των υποψηφίων δεν υπάρχει ακόμη η ΕΒΕ.

Του Στράτου Στρατηγάκη 
Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]www.stadiodromia.gr

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και είδαμε να κυκλοφορούν διάφοροι αριθμοί για την αποτυχία των υποψηφίων και τις κενές θέσεις που έμειναν. Ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Για να συζητήσουμε για τα αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές: Πρέπει να αφήσουμε εκτός τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%, διότι αυτοί δεν δίνουν εξετάσεις· απλά καταθέτουν μηχανογραφικό, κίνηση απλή από την οποία κανείς δεν έχει να χάσει τίποτα, αλλά κυρίως διότι σ’ αυτή την κατηγορία των υποψηφίων δεν υπάρχει ακόμη η ΕΒΕ. Έχουμε, λοιπόν, εκτός ΑΕΙ από τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου 25.014 και 10.584 από ΕΠΑΛ. Πράγματι από τις 27/3/2021 είχαμε προβλέψει αυτούς τους αριθμούς· δείτε εδώ.

Αυτό δε σημαίνει ότι αυτή ήταν η επίπτωση της ΕΒΕ, αφού κάθε χρόνο και πριν την εφαρμογή της ΕΒΕ έμενε ένας αριθμός υποψηφίων εκτός ΑΕΙ. Αν θέλουμε να δούμε πως επηρέασε η καθιέρωση της ΕΒΕ πρέπει να δούμε πόσες κενές θέσεις έμειναν στα ΑΕΙ. Βλέπουμε ότι από το Γενικό Λύκειο έχουμε 17.762 κενές θέσεις και από το ΕΠΑΛ 447 θέσεις. Αυτή είναι η επίπτωση της ΕΒΕ: 18.209 επιπλέον υποψήφιοι έμειναν εκτός ΑΕΙ.

Στα Εσπερινά Λύκεια έγινε η μεγάλη ζημιά από την ΕΒΕ: από τις 776 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 83, δηλαδή σχεδόν το 90% των θέσεων έμειναν κενές. Πέρυσι είχαν εισαχθεί 502 υποψήφιοι. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και οφείλεται σε δύο λόγους: την ΕΒΕ και τα κοινά θέματα με το ημερήσιο Λύκειο. Αυτό τσάκισε την κατηγορία. Καλύτερη η εικόνα στα εσπερινά ΕΠΑΛ 343 επιτυχόντες 609 οι θέσεις το 2021. Πέρυσι είχαν εισαχθεί 583 υποψήφιοι, συνεπώς φέτος έχουμε σχεδόν τους μισούς επιτυχόντες.

 

 

Εκτός ΑΕΙ από Γενικό Λύκειο

25.014

Εκτός ΑΕΙ από ΕΠΑΛ

10.584

Σύνολο

35.598

 

 

Κενές θέσεις από Γενικό (επίπτωση ΕΒΕ)

17.762

Κενές θέσεις από ΕΠΑΛ (επίπτωση ΕΒΕ)

447

Σύνολο

18.209

 

Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές

Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές δημιούργησαν μεγάλη συζήτηση. Τα είχαμε επισημάνει από το Ιούλιο εδώ. Ας ξεκαθαρίσουμε και εδώ την κατάσταση. Στον πίνακα βλέπουμε ότι κενές θέσεις είχαμε σε τρία τμήματα των Αρχιτεκτονικών, Πάτρα, Βόλο και Ξάνθη. Αυτές οι 182 κενές θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους υποψηφίους που τελικά πέτυχαν στην Εσωτερική Αρχιτεκτονική, ή στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, γιατί εδώ δεν μιλάμε για μαθητές του 3, 4, 5 ή 8. Μιλάμε για παιδιά που έγραψαν καλά, αλλά δεν πέρασαν γιατί τα τμήματα έβαλαν υψηλούς συντελεστές. Αυτό είναι το επιχείρημα του Υπουργείου. Αυτός, όμως, που έδωσε τη δυνατότητα στα τμήματα να ορίσουν υψηλό συντελεστή και έχει την ευθύνη της διαδικασίας των εισαγωγικών εξετάσεων είναι το Υπουργείο Παιδείας. Τα τμήματα Αρχιτεκτονικής έχουν ένα πολύ ειδικό κοινό που είναι παιδιά διαφορετικά από τα άλλα. Μετά το σχολείο και το φροντιστήριο έχουν και το φροντιστήριο του σχεδίου. Δηλαδή από το χρόνο που δεν έχουν πρέπει να βρουν χρόνο και για το σχέδιο, για δύο περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν παιδιά που άξιζαν την επιτυχία σε Αρχιτεκτονικές Σχολές να μένουν εκτός Αρχιτεκτονικών και να σπουδάζουν κάτι άλλο, που δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ και στις Αρχιτεκτονικές Σχολές να μένουν κενές θέσεις. Πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Επιτυχόντες και κενές θέσεις στις Αρχιτεκτονικές Σχολές

 

Επιτυχόντες από Γενικό

Κενές θέσεις από Γενικό

Επιτυχόντες από ΕΠΑΛ

Κενές θέσεις από ΕΠΑΛ

Αρχιτεκτόνων Πάτρας

37

59

6

0

Αρχιτεκτόνων Βόλου

96

11

6

0

Αρχιτεκτόνων Ξάνθης

0

108

2

4

 

175 τμήματα με απόκλιση μέχρι 1%!

Μεγάλη επιτυχία στην εκτίμηση (δείτε εδώ) της διαμόρφωσης των βάσεων και φέτος. Συγκεκριμένα προσεγγίσαμε τις βάσεις του 2021 σε 175 τμήματα με απόκλιση μικρότερη του 1%, 200 μόρια δηλαδή.

Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους υποψηφίους, λόγω πανδημίας. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά και για την εκτίμηση των βάσεων, αφού η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) έφερε αναταράξεις στις βάσεις, όχι μόνο στις χαμηλόβαθμες σχολές, όπως αναμενόταν, αλλά και σε κάποιες σχολές που έθεσαν υψηλούς συντελεστές ΕΒΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Αρχιτεκτόνων Ξάνθης, που δεν είχε κανένα εισακτέο από το Γενικό Λύκειο και είχε 2 εισακτέους από το ΕΠΑ.Λ..

Η χαμηλότερη βάση διαμορφώθηκε στα 7141 μόρια, εξαιτίας της ΕΒΕ, που δυσκόλεψε πολύ την προσέγγιση των βάσεων των χαμηλόβαθμων τμημάτων, που πάντα ήταν δύσκολη, αλλά φέτος έγινε εξαιρετικά δύσκολη, καθώς είδαμε άνοδο πολλών χιλιάδων μορίων.

Μία ακόμη δυσκολία φέτος ήταν ότι δεν υπήρχε παλαιό και νέο σύστημα, με αποτέλεσμα η σύγκριση να είναι πιο δύσκολη, καθώς άλλαξε ο αριθμός των θέσεων και ο αριθμός των υποψηφίων.

Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία μας ήταν μεγάλη και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τη βάση 175 τμημάτων με απόκλιση < 200 μορίων. Πρόκειται για το 38,63% των τμημάτων του Μηχανογραφικού. Μάλιστα 12 τμήματα τα προσεγγίσαμε με απόκλιση < 10 μορίων, όπως μπορείτε να δείτε στους πίνακες.

Εκτίμηση Βάσεων 2021 του Στράτου Στρατηγάκη

 

Αριθμός Τμημάτων

Τμήματα με απόκλιση < 10 μορίων

12

Τμήματα με απόκλιση < 50 μορίων

57

Τμήματα με απόκλιση < 100 μορίων

107

Τμήματα με απόκλιση < 200 μορίων

175